Student ekonomije i budući menadžer uči kako funkcionira Styria

Autor: Marta Duić , 13. prosinac 2015. u 22:00
Domagoj Tucaković, student Ekonomskog fakulteta od rujna obavlja praksu/Robert Anić/PIXSELL

Davanje konkretnih prilika studentima važno je zbog jaza između teorije i prakse što pokušavamo umanjiti i projektom Styria:SCOOL akademijom, kažu u Styriji.

Domagoj Tucaković, student Ekonomskog fakulteta od rujna obavlja prasku unutar raznih odjela medijske kuće Styria u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi. Nakon prošlogodišnjeg iskustva i znanja koja je stekao u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odlučio se prijaviti i ove godine. Kako kaže, za projekt se odlučio najviše radi skupljanja raznih iskustava koja su potrebna jednom ekonomistu, ako se želi educirati i učiti o raznim poslovanjima.

"Svakog dana sam sve sretniji učeći i upoznavajući se s radom zanimanja ekonomista budući da je to područje koje me zanima. Pronašao sam vlastite interese i motive položivši kolegij Organizacija i zaključivši time da je menadžment smjer u kojemu bih se kao ekonomist nastavio razvijati. Ova praksa mi je vrlo važna jer nakon što sam se odlučio za smjer menadžmenta, praksa u medijskoj kući se idealno uklapa u moj poslovni razvoj", otkrio nam je Domagoj Tucaković.  Styria u projektu Iskustvo zlata vrijedi sudjeluje od njegove prve godine te su i ove godine objeručke prihvatili poziv za sudjelovanje, kako kažu osobito zbog dodatne note koju projekt nosi. 

Jaz između teorije i prakse
"Davanje konkretnih prilika studentima vrlo je važno zbog postojećeg jaza između teorije i prakse što pokušavamo umanjiti i projektom Styria:SCOOL akademije koja na je počela u listopadu. Studentima je teško doći do konkretnih prilika za stjecanje iskustva, a studentima s invaliditetom još i teže. Smatramo da je i naša odgovornost da se takvih prilika nudi što više, a projekt Iskustvo zlata vrijedi je upravo krojen za to, osobito jer nam zapošljavanje osoba s invaliditetom nije stran pojam˝, pojasnili su iz Styrije. Styria unutar grupacije zapošljava osobe s invaliditetom u različitim odjelima, od prodaje, redakcije do novih projekata koji se pokreću unutar grupe tako da im ovo nije prvi doticaj s osiguravanjem prilika osobama s invaliditetom.

"Projekt Iskustvo zlata vrijedi najbolji je način skupljanja iskustava i početka rada u nekoj tvrtki. Izvrsno je to učenje kako se odnositi prema nekom poslu, kako se ponašati, komunicirati u poslovnom svijetu. Izuzetno sam sretan s praksom jer si s njome daleko širim horizonte. Jednako tako fascinira me brzina, mreža i koordinacija poslovanja u jednoj medijskoj kući", tvrdi Tucaković. Poslodavci ističu kako su Domagoju omogućili praksu u nekoliko odjela u grupi, Odjelu upravljanja ljudskim potencijalima gdje je proveo dva tjedna, Odjelu prodaje medijskih rješenja i Odjelu digitalnog poslovanja gdje je učio o projektima usmjerenim na razvoj digitalnih izdanja grupe na web i mobilnim platformama.

Kao dodatak, uključili su ga u predavanja u sklopu Styria:SCOOL akademije kako bi se upoznao s načinom rada i dodatnih odjela u grupi, poput redakcije ili kreativne agencije Redpoint. Zbog obaveza na fakultetu dogovoreno je da se praksa održava svakoga dana od ponedjeljka do petka u terminima prema dogovoru s mentorima. "Već je na početku prakse pokazao entuzijazam, znatiželju i ambiciju da nauči što više o radu svih triju odjela. Svakom zadatku pristupa savjesno, a također se i odlično uklopio u tim. Zbog izraženog interesa da upozna svaki dio našeg poslovanja uvijek ima nekoliko pitanja za nas na koja mi s veseljem odgovaramo.

Domagoj se odmah uklopio u tim te je pokazao veliku spremnost na stjecanje novih znanja i vještina. Svojim dobrim raspoloženjem i spremnosti na šalu podiže i našu ukupnu timsku atmosferu. S obzirom na dominantnu prisutnost žena u odjelu ljudskih potencijala, u uredu se sada češće komentiraju nogometne utakmice ili video igre, a također smo dali i savjete za upis izbornih predmeta na fakultetu. U radu, Domagoj svojim zadacima pristupa odgovorno i sistematično te je uvijek spreman čuti povratnu informaciju od kolega iz tima. Izuzetno nam je drago što smo u mogućnosti pružiti mu stručnu praksu u našim odjelima", tvrde iz Styrije.

Svaki odjel, druga znanja
Kako kaže Tucaković, svjestan je kako ova prilika za novu praksu polako razvija i gradi njegovu poslovnu karijeru. "Novom praksom naučio sam kontrolirati brzinu informacija, naučio sam kako upravljati prioritetima i vremenom te što ispravnije poslovno odlučiti. Siguran sam da će mi ova praksa biti velika stavka u mom životopisu", pojasnio je mnoge prednosti Tucaković. Napominje kako mu je praksa u Styriji drugo veliko iskustvo, nakon što se prošle godine upoznao i naučio s radom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Budući da je to financijska institucija, kao studentu Ekonomskog fakulteta to je bio vrhunski početak.

Navedenim praksama projekt Poslovnog dnevnika opravdava svaki djelić svoga naziva. Iskustva su doista nezaboravna, a uz to i vrlo su korisna za učenje poslovanja, načina rada, profesionalnog ponašanja, bogato stjecanje kontakata s društvom i poznanstava. Tucaković ističe kako čitava ova praksa, iako je svakodnevna, za njega nije nimalo naporna, štoviše motivirala ga je za napredovanje. "U Odjelu upravljanja ljudskim potencijalima najviše sam naučio o sebi, tj. kako prezentirati sebe, kako komunicirati, korelirati, povezati i donijeti uspješnu odluku. U Večernjem listu i 24sata naučio sam puno o tiskanom i digitalnom poslovanju u medijima, oglašavanju, izrađivao sam ponude i prezentacije za oglašivače, učio o tome kako se odvija prodaja medijskih rješenja. Mnogo sam toga saznao glede samog planiranja, konceptualiziranja informacija, izvora, odnosa novinara i urednika te konačno samog outputa, odnosno internetskih izdanja i novina. Naučio sam kako npr. sastaviti opis posla i oglas za posao, pripremiti i sastaviti pitanja za intervju za određenu poziciju, izraditi dobar životopis, izraditi osnovni mjesečni izvještaj o zaposlenicima, sastaviti prodajnu prezentaciju i ponudu za oglašavanje za klijenta, sastaviti mediaplan, i sl", priča Tucaković.

Smatra kako je ovom praksom još više naučio planirati i organizirati, te koordinirati više različitih strana prilikom izvršavanja zadataka u medijskoj kući. Također ističe kako je naučio kako uspješno oglašavati, raditi s ljudima, i slično. "Nisam mogao ni zamisliti potrebniju i bolju praksu. U budućnosti se nadam da će svakako postojati mogućnost za mene da radim u ovakvom kolektivu budući da ću se i dalje snažno truditi širiti vlastite horizonte, učiti, nastaviti napredovati na fakultetu i vjerujem da ću biti još bolji", poručuje Tucaković. Tvrdi kako ga njegovo novo radno okruženje stalno podržava, ohrabruje i sa svojom brzinom rada ga motivira na ostvarivanje ciljeva koje ima. Ističe kako je u takvom okruženju jednostavno užitak raditi.

"Vjerujem da sam opravdao očekivanja poslodavaca. Vrlo sam zadovoljan s njima jer mi uporno pružaju priliku za dokazivanjem, poboljšavanjem, i prezentiranjem. Na sva moja pitanja dobivao sam vrlo jasne odgovore, dapače bio sam pohvaljen i ohrabren", zaključio je Tucaković. Iskustvo zlata vrijedi nije jedini projekt kojim Styria promiče društveno odgovorno poslovanje. Prije 4 godine pokrenuli su projekt Styria:SCOOL akademije koji studentima daje praktično znanje i time povećava njihovu konkurentnost na tržištu rada. Svake godine se uključuju u niz projekata za studente te su dobitnik nagrade Zlatni indeks u više kategorija, točnije nagrade za značajan doprinos povećanju kvalitete studentskog života i prilika za stručno usavršavanje.

"Naši medijski brendovi svojim projektima nastoje osvijestiti zajednicu i pokrenuti projekte s benefitima za cijelu zajednicu. Neki od njih su Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska koji je pokrenuo 24sata, Večernjakove kvartovske tribine, edukacije za poduzetnike u sklopu Poslovnog uzleta Poslovnog dnevnika, projekt izgradnje niskoenergetske kuće i urbanih vrtova u Zagrebu. Pokrećemo razne inicijative i unutar kuće usmjerene prema zaposlenicima i njihovim obiteljima. Odnose se na edukacije usmjerene na profesionalni i osobni napredak, ali i na zaposlenikove hobije i privatne interese. Neka od naših poduzeća u Styria grupi su ponosni nositelji priznanja za politiku i praksu koju provodimo oko uravnoteženja poslovnog i obiteljskog života, a osiguravamo i niz aktivnosti te benefita koji doprinose kvaliteti života naših zaposlenika i omogućavaju određene financijske i nefinancijske benefite", pohvalili su se iz Styrije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close