Stočarstvo je na koljenima, što poljoprivredna gospodarstva očekuju od buduće vlade?

Autor: Božica Babić , 01. rujan 2015. u 22:00
Ružica Vukovac, vlasnica OPG-a

Ružica Vukovac smatra da prioritet buduće vlade treba biti kvalitetna zemljišna politika te poticati proizvodnja.

Moja obitelj 50 godina je u mljekarstvu, usto i kao načelnica općine Velika Kopanica u kojoj je veliki broj poljoprivrednika svjedočim agoniji koju prolaze.

Egzodus mladih iz Slavonije izravna je posljedica apokaliptična stanja na selu. Sve vlade su nas prevarile i pregazile mliječni sektor koji je itekako važan u agrarnim politikama svih članica Europske unije, ali ne i kod nas. Prije desetak godina bilo je 30 tisuća farmi, a danas tek oko šest tisuća. Tako nas je malo da smo zaslužili pojedinačan pristup, no i dalje nitko za nas nema sluha. I dalje ne možemo doći do zemljišta koje je ključ za opstanak.   

O poljoprivrednom zemljištu govori se godinama, zar nije resorno ministarstvo nedavno stočarima bez zemlje davalo u zakup državne hektare?  
U Kopanici je 3000 hektara državnog zemljišta, no za bivše Vlade ono je raspodijeljeno između 5-6 vijećnika vladajuće stranke, pa je mom OPG-u sa 250 krava od 35 hektara u zakupu oduzeto 15. Podjela koju spominjete također je provedena bez kriterija i netransparentno, o čemu najbolje govori detalj da već tri mjeseca Udruga OPG-a traži listu stočara koji su dobili hektare u zakup, no odgovora nema.   

Što bi nova Vlada morala učiniti za oporavak stočarstva?  
Kvalitetna zemljišna politika na vrhu je liste. Mora se poticati proizvodnja, te provesti nadzor i revizija raspodjele. Do državnih hektara u pojedinim sredinama lakše su došli ugostitelji za svoje ergele ponija, koji su prethodno svoju privatnu zemlju dali u zakup, nego stočari. A stočarstvo može pokrenuti rast i razvoj, nažalost OPG-i za takav model u institucijama nemaju sugovornika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close