Jesu li država i velike kompanije opet nedisciplinirani u plaćanju?

Autor: Suzana Varošanec , 19. kolovoz 2014. u 12:24
Petar Lovrić, HUP

Petar Lovrić podatke Bisnodea tumači kao indikatore antipoduzetničke klime i velike pravne nesigurnosti.

Potvrđuje se da je stanje u gospodarstvu sve lošije. Stvorena je antipoduzetnička klima i velika pravna nesigurnost, ali i represija prema toj populaciji kad je politika, kao lani, slavila oduzimanje poslovne sposobnosti po lokalima na tjedan za dvije kune greške u blagajni.

Pravila igre traju često svega tri do šest mjeseci, a najrigidiniji slučajevi bili su retroaktivno uvođenje poreza na dobit, spuštanje, pa dizanje PDV-a u turizmu, učestale najave poreza na imovinu, dizanje minimalne plaće u prekratkim rokovima da bi se moglo ukalkulirati u planove te nekontrolino bujanje parafiskalnih nameta. Dokaz toga je i potpuni krah Vladinih strateških projekata.

Odnos broja ugašenih i novih tvrtki ima negativan trend i prema mjestu osnutka, pa je tako u polovici županija danas više onih ugašenih nego novoosnovanih…   
Iako nije jasno koliko ih je brisano po sili zakona (nepredaja financijskih izvješća tri godine za redom) ili su sami poduzetnici išli u likvidaciju, zabrinjavajući je podatak da je sve manje građana voljno ući u poduzetništvo. Loša komunikacija vlasti učinila je od ulaska na taj teren smrtni grijeh raznim listama srama, dok političari koji nemaju nikakve fiskalne odgovornosti ne završavaju na svojoj listi srama.

Zabrinjava li i da je za 10-ak posto veći broj tvrtki s blokadom barem na jedan dan? 
Zabrinjava. Predstečajne nagodbe ugrozile su poslovanje zdravih malih tvrtki, a trebat će vidjeti uzrok blokada, tj. jesu li država i velike kompanije ponovo nedisciplinirani u plaćanju. 

Kako tumačite da su trgovina i turizam i dalje najperspektivniji našim poduzetnicima?
Premda je stanje trenutno loše, Hrvatska u poduzetništvu ima velike potencijale za što je najbolji primjer kontinentalni turizam. Veliki broj seoskih turističkih gospodarstava na taj način osigurava svojoj obitelji dohodak. Sretna je okolnost i da gotovo 90 posto obitelji ima imovinu čiji se veliki dio može uključiti u poduzetništvo. S druge strane, podaci za trgovinu nisu posve pouzdani jer sve nove tvrtke najčešće imaju registriranu i tu djelatnost.  

Komentirajte prvi

New Report

Close