Što mislite o poruci ministra Lalovca dobavljačima države da snize cijene u javnoj nabavi?

Autor: Suzana Varošanec , 28. listopad 2014. u 22:00
Petar Lovrić, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika

Petar Lovrić smatra model lošim jer u većini usluga nema prostora za snižavanje cijene nego država može odlučiti da smanjuje standarde.

To je stvar tržišta, a model je loš jer se nabavlja ispod ekonomski opravdane cijene.

Od 40-ak milijardi insolventnosti, za trećinu su sigurno razlog ispodprosječne cijene koje na kraju tvrtke odvode u bankrot. U većini usluga nema prostora za snižavanje cijene nego država može odlučiti da smanjuje standarde, primjerice, da se ne čisti svaki dan nego jednom tjedno, da nemaju pet menija nego jedan ili jednog, a ne tri zaštitara. 

No, država steže remen, imperativ su dodatne uštede i trebaju li se poduzetnici pripremiti na više 'gladnih godina'? 
Poduzetnici su već u sedam gladnih godina i apsolutno tog prostora kod poduzetništva nema. Država mora znatno smanjiti državnu upravu; nisam zagovornik smanjenja plaća, nego nove organizacije koja jamči 20% manje ljudi. Zbog viška ljudi, a da bi se opravdalo njihovo postojanje, izmišljaju se razni obrasci koji su svrha sami sebi i zbog kojih se troši silna energija i resursi u realnom sektoru. U normalnom životu prvo definirate organizaciju, poslove i rad, a država radi obrnuto, pa kaže "imamo toliko radnika, na osnovu njih imamo i organizaciju i te poslove". Zbog toga poduzetništvo trpi preko 50 posto prenorminarnosti koju se inače regulira giljotinom ili hitrorezom. 

Prijeti li rizik da kao u građevini zavlada trend dampinga i u ostalim područjima nabave? 
On već vlada, a javna je tajna da se to poslije kompenzira izvantroškovničkim radovima ili da tvrtke na pola projekta odustaju i odlaze u predstečaj, stečaj ili likvidaciju. Stvarno ne vidim realnu opasnost od te poruke – jer neće donijeti uštede u jediničnim cijenama u javnoj nabavi gdje su cijene ispod realnih, a u nekim uslugama i ispod zakonskih, no opasnost je u lošem zakonu o javnoj nabavi. On je politikom najnižih cijena uništio tisuće tvrtki koje su propadale, a zdrave je onemogućio da posluju. S druge strane ne odlučuju se na model ekonomski opravdane cijenu jer se boje da će ih netko prozivati što je bijeg od odgovornosti.

Vidite li išta dobroga u ministrovoj ideji? 
Pozdravljam Lalovčevu ideju da se volumen rashoda smanji, što znači da se ne naručuje nepotrebno, a da ono što se naruči bude kvalitetno i da se ne gleda najniža cijena koja je u ekonomiji poznata kao spirala zla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close