Stjepan Kovač: ‘Otvaraju se nova radna mjesta, a trenutno radi rekordan broj ljudi’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. prosinac 2015. u 13:48
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najviše prostora posvetilo se kvalitetnim ljudskim resursima nužnima za daljnji napredak, kao i novim tehnologijama i IT sektoru čijom se implementacijom grad Čakovec može pohvaliti.

Panel diskusija „Grad Čakovec – poticajno okruženje za uspješan biznis“ održala se u sklopu Poslovnog uzleta Grada Čakovca. Najviše prostora posvetilo se kvalitetnim ljudskim resursima nužnima za daljnji napredak, kao i novim tehnologijama i IT sektoru čijom se implementacijom grad Čakovec može pohvaliti. Ovom je prilikom naglašena bitna uloga povlačenja sredstava iz fondova Europske unije u kojima panelisti vide priliku za izgradnju infrastrukture u Hrvatskoj sukladno kojem će jačati i izvozni potencijal. Kao perspektivni sektori navedeni su obrt te malo i srednje poduzetništvo u kojem se i nalazi najveći broj zaposlenih.

Stjepan Kovač, gradonačelnik grada Čakovca, približio je čakovečke gospodarske trendove od kojih su oni makroekonomski nadasve pozitivni. „Posljednje dvije godine nezaposlenost pada i trenutno je na najnižoj zabilježenoj razini. Danas je 25 000 ljudi zaposleno što je najveća brojka u povijesti grada„ kaže. Da se grad razvija u dobrom smjeru potvrđuje i buđenje nakon kratkog stagniranja nakon kojeg grad grabi naprijed velikim koracima. „Otvaraju se nova radna mjesta, bilježimo neto dobit od 180 milijuna kuna i ostvarujemo preko 43 posto ukupne dobiti međimurske županije.“ Pravi pokretač županijskog gospodarstva malo je i srednje poduzetništvo jer tu se nerijetko od malih postaju srednjim i velikim, čega je najbolji primjer Aleksandar Markov, direktor Centra energetske efikasnosti.

„Imamo inovativan poslovni koncept i pametna energetska rješenja. Krenuli smo davne 1992. godine kao obiteljska tvrtka i među prvima smo počeli s montažama klima i kondenzacijskom tehnologijom te obnovljivim izvorima energije.“, rekao je Markov. Istaknuo je da inovativni tehnološki procesi idu ukorak s ekologijom, dok je sam sektor vrlo interesantan. Zbog privlačnosti investitorima može se reći i da je na dobrom putu razvoja. „Grad je prepoznao naš projekt Smart City pametnih klupa od početka nam pomaže u realizaciji. Ovime smo spojili čak tri čakovečke tvrtke i nastavit ćemo dalje.“, kaže te dodaje da je u svemu najvažnija hrabrost. Prednost je što energetika i zaštita okoliša mobiliziraju više sektora, uključujući ih u proizvodni proces – od isporučitelja i građevinske industrije do projektnih menadžera. Važno je spomenuti i njihov veliki potencijal, kako onaj koji se tiče sredstava EU fondova, tako i gospodarski. No, Markov je upozorio, a ostali su se panelisti složili, postoji problem s pronalaskom ljudi. „Naš proces slaganja tima trajao je godinu dana, no za edukaciju svojih zaposlenih dobili smo financijska sredstva u visini 300 tisuća kuna.“, zaključio je.

S problemom pronalaska educirane radne snage susrela se i Verica Zalović iz Geo – centra koja je istaknula da 2008. godine, kad je bilo najviše posla, njena tvrtka nije mogla pronaći inženjere geodezije zbog čega su bili prisiljeni zapošljavati kolege drugih struka. Kao razlog odluke ostanka u Međimurskoj županiji navela je prepoznatost grada Čakovca kao područja u kojem je poduzetništvo dobrodošlo. „Geodetske su se usluge ranije doživljavale kao gotov proizvod i u tome smo pronašli i našu poduzetničku ideju. Smatramo se sjedištem geodetskih ideja i stručnjaka kreatora. Vlastita znanja neprekidno nadograđujemo i već 25 godina stječemo dodatna znanja edukacijama. Naši su prioriteti poslovna disciplina i korektnost i svoje poslovanje ne smatramo čistom prodajom.“, tvrdi. Kaže da se nalaze na braniku geodezije, dok je uspješnoj 25-godišnjoj prisutnosti na tržištu prethodio mukotrpan rad. Da je Čakovec grad tehnologija, slažu se i u Geo – centru. Spomenuli su se dronovi kao sve popularnija tehnološka inovacija: „Nama je točnost podataka više nego ključan faktor i bez te vrste tehnologije teško bismo mogli raditi. Iako nije riječ o segmentu koji će u potpunosti obilježiti tehnologiju, surađujemo i s domaćim i s stranim proizvođačima.“ Upozorila je da šira zajednica tek treba prepoznati ulogu prostornih podataka koje geodeti isporučuju, jer se zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa mogu izgubiti i sredstva Europske Unije.

Spominjanjem transformacije poslovanja, gdje je geodezija primjer struke koja svakih deset godina proživljava velike promjene, otvorila se nova tema. Naime, Ivan Kolarić, predsjednik Uprave tvrtke Tegra koja se bavi niskogradnjom i zapošljava 145 ljudi, upravo je restrukturiranje naveo kao jedan od načina postizanja uspjeha. „Opstali smo u vremenu dok je građevinski sektor padao za 25 posto jer smo s restrukturiranjem čak i uranili. Više nema mirnih voda kojima možemo mirno veslati, važno je neprekidno se prilagođavati uvjetima tržišta.“, tvrdi Kolarić. Za vrijeme recesije padale su i javne investicije, a Tegra je tada dio pomoći dobila i od grada Čakovca. Grad i županija nastavili su tada s razvojem bazične infrastrukture što se pokazalo vrlo zahvalnim potezom. „Fondovi i modeli sufinanciranja, na kojima se zasniva oporavak, prednosti su života i rada u jedinicama lokalne samouprave. Zatim smo prodajom naše tvrtke stranom vlasniku dobili priliku da je i presložimo, a dobili smo nova menadžerska i informatička znanja. Vještina upravljanja troškovima se s one ranije, instinktivne, promijenila u onu po logici.“, zaključio je. Pokretanja čakovečke aglomeracije vidi kao zdrav temelj opstanka za sebe ali i druge tvrtke iz građevinskog sektora.

Nikola Budiša, direktor i osnivač LM komunikacija, predstavio je ove godine osnovanu tvrtku iza koje stoje entuzijasti i nove tehnologije. „Trudimo se kreirati proizvode korisne za širu zajednicu i turistički smo orijentirani. U tome nam je tehnološki i inovacijski centar, ujedno i primjer je dobre prakse, od velike pomoći. Uz njihovu se pomoć poduzeća, zahvaljujući suvremenoj opremi koja mladima poduzetnicima pružaju širok spektar informacija i ostalih vidova pomoći, jednostavno i lako se razvijaju.“, kaže. U LM komunikacijama se zalažu za popularizaciju jednostavnijeg i drugačije pristupa kupcima, pri čemu edukaciju naglašavaju kao bitan faktor. Prepoznali su prednosti društvenih mreža putem kojih je korisnicima olakšano traženje informacija. „Riječ je o novom trendu u marketingu i komunikacijama koji je relativno i povoljan, iako u kvalitetan sadržaj svakako treba uložiti kako ne bi došlo do kontraefekta.“, zaključio je.

Čakovec promišlja o budućim smjerovima razvoja gospodarstva pri čemu je najveći naglasak stavljen na kreiranju uvjeta za razvoj. Gradonačelnik je istaknuo i želju za stvaranjem prijateljskog ozračja za investitore gdje gradska uprava svojom menadžerskom filozofijom pruža podršku. Kao dodatnu pomoć poduzetnicima spomenuo je i smanjenje komunalnih doprinosa između 30 i 50 posto, zatim okretanje prema IT tehnologijama koje smatra nositeljima strateškog razvoja. Uvođenje besplatnih WI FI mreža u županijsku bolnicu, kao i daljnja informatizacija bolnica gdje će se bespotrebna papirologija zamijeniti novim idejama, samo su od nekih načina na koje grad planira postići višu kvalitetu života i bolji standard.

Komentirajte prvi

New Report

Close