Stara kamena zgrada postaje dom barem šest inovativnih tvrtki

Autor: Darko Bičak , 29. travanj 2018. u 12:46
Gradonačelnik Ante Pranić: Poduzetnici će dobivati svu stručnu podršku/Ivo Čagalj/PIXSELL

Vrgorac u prostoru stare općine u središtu grada uređuje centar za poticanje poduzetništva, otvorenje je u svibnju.

Početkom svibnja grad Vrgorac trebao bi dobiti novo opremljeni prostor za poticanje razvoja poduzetništva i razvoj OPG-ova u poljoprivredi i ruralnom turizmu, vrijedan više od 1,5 milijuna kuna. Projektom je predviđena prenamjena i opremanje postojeće građevine stare zgrade Općine na Korzu u kojoj su dugo godina bili smješteni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) i političkih stranaka. 

Pravi start za poduzetnike-početnike
Kako pojašnjava Ante Pranić, mladi gradonačelnik, ovim projektom Vrgorac dobiva opremljene urede u kojim će biti smješten Poduzetnički centar  koji je aktiviran prije godinu dana, a već ove godine osigurali su više od osam milijuna kuna raznih bespovratnih sredstava za realizaciju raznih gradskih projekta.  "Osim mladog tima iz Poduzetničkog centra, rekonstruirana zgrada moći će primiti minimalno šest poduzetnika-početnika koji će zadovoljavati  uvjete javnog poziva i time ostvarivati mogućnost po simboličnim mjesečnim cijenama koristiti šest novoopremljenih lokala. Osim prostora, moći će dobiti aktivnu podršku u pokretanju i rastu inovativnog poduzetništva kroz inkubacijske programe", kaže Pranić. 

Pod aktivnom podrškom u Vrgorcu podrazumijevaju administrativno-poslovne usluge, usluge poslovnoga savjetovanja, pružanje pomoći u izradi poslovnog plana, pružanja pomoći u pronalaženju izvora financiranja za pokretanje i razvoj poslovanja te edukacije iz područja rasta i razvoja poduzetništva. Pranić ističe da će poduzetnici početnici ostvarivati pravo na korištenje usluga i poslovnog prostora za inkubaciju u razdoblju do 18 mjeseci za obavljanje djelatnosti. 

"Prednost pri dodjeli raspoloživog prostora za inkubaciju ostvarivat će poduzetnici prema kriterijima koji se temelje na uslugama tehnoloških poboljšanja, proizvodne djelatnosti, broju zaposlenika, kreativnim uslugama. Izuzetno, određeni poduzetnici koji imaju kupljeno zemljište u Gospodarskoj zoni Ravča, a trenutačno još nemaju izgrađene proizvodne pogone i nemaju još poslovne prostore na području Grada Vrgorca, također mogu aplicirati za prostore Poduzetničkog centra. Javni poziv će biti proveden kroz ljeto tako da se očekuje popunjenje prostora i potpisivanje ugovora s prvim poduzetnicima-početnicima u rujnu ove godine", navodi vrgorački gradonačelnik. 

Nije bilo jednostavno
U sastavu novoopremljene i rekonstruirane zgrade nalazi se i konferencijska dvorana u kojoj će se provoditi razne edukacije i predstavljanje programa, poticajnih i bespovratnih mjera udrugama, OPG-ima, obrtima, poduzetnicima i turističkim iznajmljivačima. Osim ovog projekta, trenutačno se radi i na projektu poduzetničkog inkubatora koji će imati naglasak na većem radnom prostoru, a ne na uredskim radnim jedinicama. Pokretanje ovoga projekta, kaže gradonačelnik, nije bilo nimalo jednostavnoj jer je zgrada bila upisana na Narodni odbor, a uredi su bili u derutnom stanju. 

"Više od 25 godina jedan od katova zgrade koristio je lokalni HDZ za svoje prostorije. Nakon preuzimanja dužnosti ishodili smo uporabnu dozvolu stare zgrade, riješeni su zamršeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu u kojem je bilo upisano čak pedesetak fizičkih osoba te je upisano vlasništvo Grada na dvije trećine zgrade. Paralelno je u 2016. godini za samo dva mjeseca napravljen projekt prenamjene i ishođene su dozvole Ureda za prostorno uređenje", kaže Pranić.

Velik problem je predstavljao HZZO koji je ugovorno koristio prvi kat objekta. U suradnji i dijalogu s Ministarstvom pravosuđa omogućilo se preseljenje ureda toga zavoda u nekorištene prostorije nove zgade suda u Vrgorcu. Za političke stranke je također pronađen zamjenski prostor na prodručju grada. Gradonačelnik Pranić pojašanjava da je tijekom 2017. godine projekt prijavljen na mjere Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

"U rujnu je potpisan ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom, a s obzirom na to da se radi o višegodišnjem projektu, koji se proteže kroz dvije godine,  i kasnom odobravanju sredstava, projekt je podijeljen u dvije faze. Prva faza radova je završena u proškloj godini i iznosila je 300 tisuća kuna, od čega smo 200 tisuća kuna dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak osigurao Grad. Druga faza radova počela je ove godine  i vrijedna je 1,22 milijuna kuna. Očekujemo da ćemo od Ministarstva regionalnog razvoja dobiti 717 tisuća kuna", pojašnjava tamošnji gradonačelnik. No, u Vrgorcu kažu da se nadaju odobravanju sredstava, ali da je projekt već priveden kraju jer se nije moglo čekati odluku Ministarstva i doznaka novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close