Stagniramo jer je provedena samo porezna reforma

Autor: Saša Paparella , 01. lipanj 2017. u 08:11
Dan poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca okupio je poslovnu i političku elitu/D. Urukalović/PIXSELL

Dok se hrvatske vlade premišljaju i okolišaju oko reformi, druge zemlje ih provode i napreduju.

Uz dosadašnje stope rasta, Hrvatska će ostati na začelju EU, bez šanse da se u skorije vrijeme približi uspješnijim članicama, jedan je od naglasaka s Dana poduzetnika, održanog u srijedu u Zagrebu pod nazivom Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?'

"Osim porezne, nijedna druge reforma nije provedena. Dok se naše vlade premišljaju i okolišaju oko reformi, druge zemlje ih provode i napreduju. Prognoze govore da ćemo u 2017.  imati oko tri posto rasta. Međutim, uz te dobre gospodarske brojke, Hrvatskoj nužno treba stabilna Vlada koja će znati i htjeti rješavati nagomilane probleme', istaknula je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a Istaknula je i rezultate istraživanja HUP skora o napretku u provedbi reformi – on za Hrvatsku u 2016. iznosi svega 33 od mogućih 100 bodova, dok primjerice Bugarska ima 50, Slovenija 58 a Estonija 68 bodova, pozvavši političare, poslodavce i sindikate da se fokusiraju samo na bitno.  

 

Majetić

Poslodavci nastoje dati što bolje plaće no, unatoč tome mnogi dobri radnici odlaze

"Bez fokusa i discipline bavit ćemo se nevažnim stvarima. Bit ćemo zauzeti i raditi puno, ali nećemo napraviti ništa bitno za našu zemlju", naglasila je Deranja. Rezultate HUP skora prokomentirao je i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, istaknuvši kako Hrvatska vrlo sporo napreduje, a reformi praktički nema.  "Podaci HUP skora temelje se na 2016., kad smo imali vladu Tihomira Oreškovića, a za čijeg je mandata vladalo bezvlašće. Promjene su u odnosu na 2015. bile minimalne, no ipak smo optimistični jer se puno toga može promijeniti i Hrvatska bi mogla dostići konkurentne zemlje", rekao je Davor Majetić. Medijima je zamjerio što stvaraju slike o poslodavcima kao ljudima koji tuku radnike, ne isplaćuju plaće iako imaju novca i dijele otkaze trudnicama.  

"Zato i imamo takvu, izrazito lošu percepciju poslodavaca, oni su u Hrvatskoj najmanje ugledni građani u odnosu na sve druge zemlje EU,  društvo ne percipira da mi riskiramo, investiramo i otvaramo radna mjesta", požalio se Majetić.  Dodao je kako poslodavci nastoje dati što bolje plaće radnicima, no unatoč tome mnogi dobri radnici odlaze zbog čega se mnogi projekti smanjuju, pa čak i otkazuju.  Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da su pored političke stabilnosti stupovi aktivnosti Vlade gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena solidarnost.

 

Deranja

Bez fokusa i discipline bavit ćemo se nevažnim stvarima. Bit ćemo zauzeti i raditi puno, ali nećemo napraviti ništa.

Govoreći o središnjoj temi ovogodišnjeg Dana poduzetnika, promjenama na tržištu rada, istaknuo je da je cilj svih aktivnosti na tom području stvoriti uvjete za učinkovito, razvijeno i uređeno tržište.  Najvažniji dio politike zapošljavanja je paket od devet mjera "Od mjere do karijere", za koji je dostupno 1,5 milijardi kuna, 300 mil. kuna više nego proteklih godina, a te će mjere obuhvatiti oko 50 tisuća ljudi, najavio je Plenković. Naglasio je kako su tržište rada i mirovinski sustav povezani te da je niz Vladinih mjera usmjeren prema "osiguranju dugoročne održivosti mirovinskog sustava u prilično nepovoljnim demografskim uvjetima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj su birači koji izlaze na izbore i daju glas pobjedniku izbora!Najgori poslodavci su oni koji nisu izašli na izbore, oni koji su svoj glas dali gubitnicima izbora i oni čiji glasovi nisu imali nikakvu političku težinu osim statističkog podatka da su sudjelovali na izborima.
Ti najbolji poslodavci prema istraživanjima , od svojih odabranika imaju visoke ocijene i to u četiri od devet područja:
• Omogućuju Izazovnost i improvizacije političko radnih zadataka
• Imaju političku lojalnost vladajućih
• Omogućavaju organizaciju korupcije, klijentelizma i niza drugih izama
• Oportunističko konzertvativno tehnomenadžerski političko radni uvjeti
Svake godine, najbolji poslodavci dobivaju priznanja u vidu demografskih kretanja, BDP-a po stanovniku, javnog duga, rasta gospodarstva te, ne na zadnje, političkih sapunica koje može pratiti cijele godine

Opet niš koristi skup za prenemaganje! Zašto se ne govori o konkretnim potrebnim mjerama?

New Report

Close