Splitske tvrtke 2. po prihodu, 15. po dobiti

Autor: Darko Bičak , 06. kolovoz 2017. u 22:00
Poduzeća u Splitu po broju zaposlenih iza Zagreba/B. F./PIXSELL

U sjedištima županija 64% radnika u poduzetništvu.

U gradovima koji su ujedno i sjedišta hrvatskih županija je registrirano čak 59,4 posto svih poduzetnika u našoj zemlji, pokazuje analiza Financijske agencije.

Takvi poduzetnici zapošljavaju 64 posto ukupno zaposlenih te ostvaruju 71 posto ukupnog prihoda nacionalnog gospodarstva. Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupan prihod te neto dobit, promatrano po gradovima – sjedištima županija, očekivano je najveći u Gradu Zagrebu koji ujedno ima i status županije.

Iza poduzetnika Zagreba po brojnosti poduzetnika, zaposlenih i ukupnom prihodu na drugom je mjestu Split, dok je po neto dobiti na 15. mjestu. Poduzetnici Rijeke rangirani su na 3. mjestu po broju tvrtki i broju zaposlenih te po ukupnom prihodu, a po neto dobiti su na 2. mjestu. Od 21 grada – sjedišta županija, poduzetnici u njih 19 ostvarili su neto dobit, dok su u preostala dva, Šibeniku i Gospiću, ostvarila gubitak.

Najveći dobitaši u županijskim središtima su Hrvatska elektroprivreda (HEP) s 1,3 milijarde kuna dobiti, Hrvatski telekom s 908,87 milijuna, HEP ODS s 667,1 milijun te Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) s 589 milijuna kuna dobiti u 2016. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close