Španjolska dogovorila 3,2 milijarde eura za male i srednje poduzetnike

Autor: Ante Pavić , 27. siječanj 2015. u 22:00
Mariano Rajoy, premijer Španjolske /REUTERS

Europska komisija je sporazum o Inicijativi za SME sa Španjolskom nazvala revolucionarnim.

Europska komisija pozdravila je u ponedjeljak potpisivanje inicijative za mala i srednja poduzeća (MSP) sa Španjolskom, nazivajući sporazum revolucionarnim i koji će tvrtkama s manje od 250 zaposlenika osigurati 3,2 milijarde eura dodatnih zajmova.

Riječ je o inicijativi koja je nadopunjuje ambiciozan Komisijin projekt Investicijski plan za Europu te će se dio novca preraspodjeljivati preko Europskog investicijskog fonda (EIF) čiji su dioničari Europska investicijska banka (EIB), Komisija te privatne i javne financijske institucije. Španjolske regije će u okviru inicijative preraspodijeliti dio sredstava koja su im već dodijeljena iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, odnosno 800 milijuna eura, navodi Komisija. Kako su u u Komisiji kazali, ukupni novci će se usmjeriti pomoću inicijative za MSP-ove te će služiti kao jamstvo za prvotne rizike u projektima umjesto da služi kao klasično bespovratno sredstvo.

"I druge bi se države članice njime trebale koristiti i slijediti španjolski primjer", pozvala je povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu. Iz hrvatskog Ministarstva poduzuetništva i obrta odgovorili su da je Ministarstvo o Inicijativi u nekoliko navrata razgovaralo s Komisijom i predstavnicima Europske investicijske banke te da joj se za sada ne misli pridružiti jer bi to značilo i potencijalno manje novca za hrvatske poduzetnike. Budući da je ovo prva cjelovita  financijska perspektiva u kojoj sudjeluje Hrvatska jer je u prethodnoj je sudjelovala samo 6 mjeseci, procijenjeno je da je u ovom trenutku važnije implementirati što više sredstava kroz direktne potpore i nacionalnu provedbu financijskih instrumenata.  "Za uključivanje u tu inicijativu bilo je potrebno odvojiti dio sredstava koja su kroz Europske strukturne i investicijske fondove (ESIF) namijenjena Hrvatskoj i povjeriti ih na upravljanje EIF-u, što bi značilo smanjenje ukupnih sredstava za poduzetnike kako kroz bespovratna sredstva, tako i kroz planirane financijske instrumente.

Također, u tom slučaju, hrvatski poduzetnici bi se za navedena sredstva natjecali s ostalim poduzetnicima iz EU", navode u Ministarstvu. Upozoravaju da je u  EIB-ovom izvješću, između ostalog, navedeno  je da se bilo koja sekuritizacija u Inicijativi može dogoditi tek 2-3 godine nakon što novi portfelji zajmova za MSP budu izgrađeni te da je upravljanje tom inicijativnom kompleksno zbog podijeljenog upravljanja s obzirom na raspodjelu po kategoriji regije. Pojašnjavaju da novca za poticaje za hrvatske poduzetnike ima dovoljno pa je u financijskoj perspektivi 2014-2020 kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), 970 milijuna eura namijenjeno za razvoj poduzetništva.

"Od toga je 250 milijuna eura namijenjeno za financijske instrumente koji će se putem HBOR i HAMAG-BICRO plasirati poduzetnicima pod povoljnim uvjetima. Isto tako poduzetnicima je kroz bespovratne potpore direktno namijenjeno daljnjih gotovo 500 milijuna eura. Ostatak sredstava namijenjenih poduzetnicima plasirat će se putem izgradnje poslovne infrastrukture te pružanjem usluga za poduzetnike putem poduzetničkih potpornih institucija", objašnjavaju u Ministarstvu. Inicijativa može biti implementirana u postojeće i testirane okvire programa za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća (COSME) i instrumenata koji se provode kroz Obzor 2020 i ima potencijal da pomogne razvoj tržišta kapitala. Međutim, kako je nedavno objavio HGK, problem je što Hrvatska bilježi porazne rezultate jer je pored Bugarske, Rumunjske i Cipra ostala posljednja čiji poduzetnici za sada nisu povukli niti jedan euro iz Obzora 2020. što bi trebalo zabrinuti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close