Snažna ulaganja i digitalna transformacija za bolje sutra

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1.

U posljednjoj procjeni Europska komisija povećala je projekciju rasta hrvatskog BDP-a u 2019. godini na 2,8 %. I to nam daje vjerovati da će se pozitivni gospodarski i poslovni trendovi nastaviti, omogućujući razvoj i digitalnu transformaciju hrvatskog društva. Naš je cilj biti partner u tom procesu. Stoga, u sljedećih nekoliko godina planiramo investirati više od 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, posebno u razvoj 5G tehnologije.

Još smo prošlog ljeta pokazali spremnost za gigabitno društvo  uspješnim testiranjem 5G tehnologije s brzinama većim od 20 Gbit/s.  Također, na otoku Rabu predstavili smo mrežne mogućnosti koje će stanovnicima otoka i izoliranih područja omogućiti korištenje prednosti modernih tehnologija. Investicijske planove A1 Hrvatska prepoznala je i Europska komisija u izvješću o indeksu DESI (Indeks gospodarske i društvene digitalizacije), kao ključnog pokretača razvoja fiksnog širokopojasnog interneta zbog ubrzanog uvođenja optičke mreže.

S njom već danas pokrivamo više od 500.000 kućanstava diljem Hrvatske, a s 2021. godinom planiramo je uvesti u 1,2 milijuna kućanstava. Potrebe naših poslovnih korisnika za sigurnosnim rješenjima zadovoljit ćemo izgradnjom podatkovnog centra površine 1.800m? koji će biti najsuvremenije postrojenje takve vrste u Hrvatskoj. Nakon iznimno zahtjevnog projekta promjene brenda u A1, nastavili smo s digitalnom transformacijom – interno i prema našim korisnicima.

Puno se govori o planovima i tome što nas čeka za 5 ili 10 godina, razvoju tehnologije, machine learninga, AI, IoT-a. U A1 Hrvatska mi smo već danas za to spremni. Pokrenuli smo novi sektor poslovne transformacije i ustrojili odjele – odjel za digitalno poslovanje, odjel za analitiku i digitalno korisničko iskustvo, te odjel za ICT poslovna rješenja. Stvorili smo nove radne pozicije za budućnost poput data scientist, scrum master, Pyhton programmer i machine learning engineer.

U sklopu naše Digitalne akademije nastavit ćemo ulagati u edukaciju djelatnika na području ključnih digitalnih vještina za budućnost. Obnovili smo i prilagodili radne prostore u kampusu kako bismo podržali rad agilnih timova kojima smo postigli rješavanje kompleksnih projekata u mnogo krećem vremenu. Dosad je 2018. bila doista dinamična. Ne očekujemo ništa manje ni u 2019. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close