Smatrate li da Hrvatska ima previše parafiskalnih nameta te za koje smatrate da su suvišni?

Autor: Darko Bičak , 01. travanj 2014. u 22:00
Nino Kurtalj, ELMA Kurtalj

Nino Kurtalj smatra da Hrvatska ima previše parafiskalnih nameta.

Smatram da ih svakako ima previše. Neki od onih koje smatram apsolutno suvišnim za djelatnost kojom se mi bavimo (proizvodnja, prodaja i ugradnja elektro materijala te inženjering) su svakako doprinos za Turističku zajednicu, spomenička renta, vodni doprinos, naknada za općekorisnu funkciju šuma (šumski doprinos), porez na tvrtke te obvezna članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru. Generalno, to je samo mali dio onih koji bi se od ukupnog broja mogao izbrojiti. 

Dobivaju li poduzetnici ikakvu protuvrijednost za sve te doprinose koje plaćaju?
Upravo je najveći problem  u tome koliko sektor ima koristi od toga. U svakom slučaju, možda bi trebalo pogledati kako to izgleda u nekom uređenom sustavu – prije svega anglosaksonskom jer Njemačka nije dobar recept za Hrvatsku iako se cijelo vrijeme s njom sve uspoređuje. To je društvo koje je bazirano na proizvodnji i izvozu što mi nemamo. S druge strane zakonodavstvo je vrlo rigidno – to si može dopustiti zbog visoke razine proizvodnosti. Puno je veće tržište. 

Na koju zapadnoeuropsku zemlju bi se Hrvatska trebala ugledati kao primjer za problematiku fiskalnih i parafiskalnih obveza?
Mislim da je nama za anlizu sustava puno zgodnija Irska, od veličine zemlje nadalje. To je zemlja koja je unatoč nedavnim problemima s financijskom stabilnošću dobro uređena.

Komentirajte prvi

New Report

Close