Slažete li se se procjenom Hypo banke da Hrvatska ove godine ne može očekivati oporavak?

Autor: Darko Bičak , 26. ožujak 2014. u 22:00
Vladimir Ferdelji, CROMA

Vladimir Ferdelji smatra da je procjena Hypo banke realna.

Radi se o prilično realnoj prognozi na koju već duže vrijeme upozoravam ja osobno, ali upozoravaju i svi ljudi iz poduzetništva. Kada nema reformi koje su nužne teško je očekivati bilo kakve pomake nabolje jer od stalnog zaduživanja na inozemnom financijskom tržištu nema dugoročnog napretka.

Očekujete li da bi do nekog gospodarskog rasta moglo doći 2015. godine?
Bez strukturalnih reformi čitavog sustava, od fiskalnog i monetarnog, zdravstvenog, mirovinskog, radno-pravnog, teritorijalnog, sudskog i svega ostalog nema oporavka ni gospodarskog rasta 2014. niti 2015. niti 2016. ili bilo koje druge godine. Ova vlada je pokazala da nema hrabrosti za odlučnije korake te se, uz manje prilagodbe, sve odvija na isti način već godinama, bez obzira na ideologiju.    

Očekujete li da bi već u lipnju ove godine moglo doći do rebalansa proračuna, kako to procjenjuje Hypo?
To nije stvar procjene nego nužnosti mehanizmom uzroka i posljedice. Ako nema ozbiljnih reformi, nema gospodarskog rasta, a tada nema niti novca za punjenje proračuna i jedino je moguće dodatno zaduživanje ili rebalans. Tako da smatram da će promjene u proračunu biti nužne već sredinom ove godine, a hoće li to biti u lipnju ili koji mjesec prije ili kasnije, to je manje bitno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close