Mudrinić: Prve za privatizirati su one tvrtke koje konkuriraju privatnom kapitalu

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2014. u 19:00
Ivica Mudrinić, HUP

Ivica Mudrinić smatra da je vidljiv pozitivan pomak u nekim poduzećima.

"Slažete li se s premijerom Zoranom Milanovićem da su javne tvrtke u prošle dvije godine napredovale?" pitanje je na koje nam je odgovorio Ivica Mudrinić.

Pozitivna je inicijativa kojom Vlada želi izvući maksimalni potencijal iz javnog sektora i staviti ga u funkciju ekonomskog razvitka.

Imajući u vidu ukupnu ekonomsku situaciju, relativno nizak indeks konkurentnosti, vidljivo je da je u nekim poduzećima učinjen pozitivan pomak. Za neka je i umanjen gubitak odličan rezultat, dok bi druga trebala dati sličan rezultat kao i u privatnom sektoru, gdje neto dobit treba pokriti ukupan trošak kapitala tvrtke plus dati zaradu.

U 2014. se očekuje njihovo ubrzano restrukturiranje, što je vaša preporuka Vladi?

HUP je već predlagao Vladi utvrđivanje područja ili tvrtki koje zbog nacionalnog interesa trebaju ostati u državnom vlasništvu. Sve ostalo pogodno je za postupnu privatizaciju. Prve za privatizirati su one koje konkuriraju privatnom kapitalu. Što se unutarnjeg restrukturiranja tiče, tvrtke u javnom sektoru bi trebale koristiti ista načela kao u privatnome. Efikasnost upravljanja, transformacije u skladu s tehnološkim dostignućima i ulaganje u obrazovanje zaposlenih glavne su poluge za unapređenje poslovanja.

Je li pozitivno oslanjanje Vlade na javna poduzeća zbog manjka ulaganja privatnog sektora?

Manjak ulaganja privatnog sektora prvenstveno je vezan uz našu nekonkurentnost. U onoj mjeri u kojoj javni sektor može naći prostor za ulaganja, a da ne ulazi u izravnu konkurenciju privatnome, to je pozitivno. To su uglavnom projekti u razvoju infrastrukture, energetici i sl.

Kako će povlačenje dobiti utjecati na realizaciju velikih ciljeva u javnim poduzećima?

Sve ovisi od slučaja do slučaja. Ako je poduzeće dobro kapitalizirano i vođeno, onda bi u vlastitom tijeku novca ili kreditiranjem trebalo biti u mogućnosti investirati na razini ukupne amortizacije. Ako povlačenjem dobiti nisu u mogućnosti investirati, onda to upućuje na druge probleme u kompaniji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mene ovdje ne čudi fasciniranost novinara Poslovnog dnevnika koji svako malo skaču i prenose inovativne ideje i izjave ovog lika o hrvatskom gospodarstvu ali se ne mogu načuditi poslovno opreznim i radišnim Nijemcima kako su oni popušili njegove priče.

pa dobro druže mudriniću čiji je taj dojče telekom? koliko ja znam dojčland je vlasnik 32 posto dt a to znači da oni sve određuju u dt.

http://www.telekom.com/shareholder-structure

aj ti lijepo sa modnim mačkom u dojčland pa daj savjet merkelici da proda dt do kraja jer to nije u kapitalizmu prirodno .

New Report

Close