Šibenski aduti su revitalizirane povijesne tvrđave i stabilni TLM

Autor: Darko Bičak , 25. ožujak 2016. u 07:32
Šibenska tvrđava Sv. Mihovila najimpresivnija je hrvatska pozornica na otvorenom

Šibensko-kninska županija ulaže velike napore i novac kako bi se postigao uravnoteženi razvoj primorja i planinskog dijela.

Gospodarsko stanje u Hrvatskoj preslikalo se i na stanje gospodarstva Šibensko-kninske županije (ŠKŽ), kaže tamošnji župan Goran Pauk. U samoj županijskoj upravi ističu da prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u veljači ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nezaposlenost je smanjena za 1,75 posto, dok su prijavljene potrebe za radnicima 76,2 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Turistička sezona
No, u Šibeniku naglašavaju da pri analizi ovih podataka treba uzeti u obzir da je od prijavljenih radnih mjesta, njih 65,3 posto sezonskog karaktera. Najznačajnije gospodarske grane Šibensko-kninske županije su turizam i prerađivačka industrija gdje značajan doprinos gospodarstvu daje djelatnost proizvodnje metala. "Iako je razvoj gospodarstva Šibensko-kninske županije usmjeren dobrim djelom na djelatnost turizma, gledano prema ostvarenim prihodima poduzetnici iz djelatnosti turizma od ukupnih prihoda ostvarili su 11 posto. S druge strane poduzetnici iz djelatnosti prerađivačke industrije ostvaruju 38 posto ukupnog prihoda", navode u Županiji.

 

Kovačić

Poduzeća iz Šibensko-kninske županije čine 1,2 posto ukupnog izvoza.

Goran Pauk pojašnjava da kod prerađivačke industrije značajan doprinos daje djelatnost proizvodnje metala, pa u tom smislu treba izdvojiti tvrtke ZM Vikom i TLM, a za koje se veže i čitav niz malih poduzeća. Iz Šibenika podsjećaju da je TLM  zadnjih godina proživljavao krizu koja bi se sada trebala riješiti nakon što je tvrtku preuzeo slovenski Impol koji je već osigurao kapital za pokretanje ponovne proizvodnje punim kapacitetima postojeće tvornice na postojećoj lokaciji, a što bi značajno trebao utjecati na rast gospodarstva u ŠKŽ. Prema podacima Turističke zajednice, u Županiji se bilježi kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju.

"U cilju što učinkovitijeg daljnjeg razvoja turizma učinjena je cjelokupna analiza prostora cijele Županije te su prostornim planom ŠKŽ definirane turističke zone čime su se otvorile mogućnosti ulaganja u nove smještajne kapacitete te ulaganja u nove, konkurentne turističke proizvode kao što je realizacija golf projekata. Kontinuirano se prate potrebe tržišta, a najnoviji je primjer izmjena i dopuna Prostornog plana ŠKŽ-a, a čime se otvora mogućnost ulaganja i u novu turističku zonu na atraktivnom prostoru općine Tribunj ukupne  površine 190 hektara", kazao je Pauk. U Šibeniku je u tijeku i veliki projekt obnove starih tvrđava koje su nemjerljivi doprinos kulturnoj baštini, ali i turističkoj ponudi. 

 

7758tvrtki

bilo je lani registrirano u Šibensko-kninskoj županiji

Ruralni razvoj
Kako joj i samo ime sugerira, Šibensko-kninska županija je podijeljena na dva područja koja imaju malo toga zajedničkog – primorski dio te onaj krški u zaleđu. Stoga u Šibeniku ističu važnost ulaganja u podržavajuću obrazovnu, prometnu i poduzetničku infrastrukturu kojom se utječe na ravnomjeran regionalni razvoj. Tu je i niz drugih mjera definiranih Razvojnom strategijom Šibensko-kninske županije kao što su: modernizacija cesta, stipendiranje učenika i srednjoškolaca čime se zaustavlja odlazak mladosti s potpomognutih područja te na poboljšanje kvalifikacijske strukture zaposlenih. U cilju unaprjeđenja razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja, Županija je lani osigurala značajan kreditni potencijal, kroz Program kreditiranja poduzetnika, od 28,4 milijuna kuna koji omogućuje povoljno kreditiranje uz kamatnu stopu već od 2 posto i mogućnost izdavanja jamstava.

"U proteklih pet godina kroz programe poticaja poljoprivrede, dodijeli smo subvencija u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna, od čega ću samo izdvojiti da je podignuto preko 500 hektara novih nasada vinograda i maslinika. Također sudjelovanjem u pripremi i provedbi projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova, utječemo na ravnomjeran regionalni razvoj. Trenutno jedan od takvih projekata u provedbi je "Razvoj turizma na rubnim područjima Nacionalnog parka Krka", financiran iz IPA IIIc ukupne vrijednosti 632.133 eura", kazao je Pauk. Prema podacima konzultantske kuće Bisnode, u Šibensko – kninskoj županiji trenutno posluje 7758 poslovnih subjekata. 

 

Pauk

Poduzetnici iz prerađivačke industrije ostvaruju 38 posto ukupnog prihoda.

Mali udio u izvozu
Kako pojašnjava Branimir Kovačić iz Bisnodea, tijekom 2015. je osnovano 712 tvrtki, a ugašeno ih je 492. Ukupno su poduzeća iz ove županije u prethodnoj godini 408 puta ušla u blokadu, a iz nje su izašla 357 puta. Trenutno je 296 poslovnih subjekata u blokadi. Također, u ŠKŽ u postupku stečaja nalazi se 36 subjekata, među kojima je kod njih 10 stečajni postupak pokrenut tijekom 2015. U fazi predstečaja trenutno je 82 tvrtke, a 149 ih se nalazi na listi neisplatitelja plaća.

Financijske podatke za 2014. godinu je predalo svega 26,4 posto tvrtki koje su kumulativno ostvarili 5,91 milijardi kuna prihoda. Ta poduzeća ukupno su zapošljavala 10.960 ljudi. Te godine izvoz je iznosio 1,36 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 386 milijuna kuna tijekom 2014. godine. U ostvarenim prihodima na razini cijelog hrvatskog gospodarstva, šibensko-kninska poduzeća sudjelovala su s jedan posto udjela te 1,2 posto ukupnog nacionalnog izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close