“Šibenik može postati cjelogodišnjom destinacijom”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. ožujak 2017. u 14:15
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Uloga javnog sektora je omogućiti da svi pozitivni procesi idu brže i lakše, a Šibenik se cijelo vrijeme stavlja u položaj privatnog sektora, naglasio je Matija Bumbak iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika.

Uslužnim i turističkim djelatnostima osnova je ljudski kapital u koji treba sustavno ulagati. Javno mnijenje posljednjih je mjeseci stvorilo sliku da u turizmu rade isključivo niskokvalificirani djelatnici, što nije točno. Kvalitetni kuhar niti ne ide na tržište rada, već ponude stižu tijekom njegove obuke, poručili su sudionici panel diskusije posvećene podizanju turističke kvalitete grada Šibenika, održane u sklopu Poslovnog uzleta grada Šibenika i Šibensko – kninske županije.

Uloga javnog sektora je omogućiti da svi pozitivni procesi idu brže i lakše, a Šibenik se cijelo vrijeme stavlja u položaj privatnog sektora, naglasio je Matija Bumbak iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika. „Stvorila se pozitivna klima u kojoj se grad budi i dobiva snažan zamah. Nama je ključan balans jakog i razvijenog turizma, snažnog malog i srednjeg poduzetništva te industrije koji nisu naslonjeni samo na ili-ili četiri mjeseca sezone. Ciljevi su kompatibilni i turizam trenutno dolazi u prvi plan zato što su druge gospodarske grane slabije razvijene. Fizički ima prostora za sve i samo zajedničkim snagama možemo potencirati razvoj“, rekao je Bumbak. Jedan od koraka u tom smjeru otvaranje je i Kuće Mediterana koja će prezentirati lokalnu prehranu i način života i posjetiteljima omogućiti da saznaju na kojim sve lokacijama navedeno mogu doživjeti. Radi se o projektu lociranom u staroj gradskoj jezgri, najavio je Bumbak.

Generalni direktor šibenskog D-Resorta Nenad Tatarinov istaknuo je da se velika grupacija Dogus na ulaganja u hrvatski turizam odlučila jer vjeruju u naša znanja i ljudski kapital. „Razvoj kvalitetne turističke infrastrukture dovela je Dogus grupu ovdje. Trenutno imamo izvrstan smještaj koji se upotpunjuje sadržajem. Nije sve u hotelskoj sobi, tu je gastronomska, baštinska te ostala ponuda koju županija i regija mogu pružiti. Šibenik i cijela obala imaju sjajnih potencijala. U samo godinu dana uspjeli smo držati hotel otvorenim do 12. mjeseca što je za nas izniman uspjeh. Velik potencijal vidimo i u razvoju kongresnog turizma“, dodao je.

Konkurencija radi svoje, turističko je tržište izuzetno dinamično i više nema vremena za čekanje, slaže se Antonio Vlahov s Ekonomskog fakulteta Zagreb. „Treba stremiti kvalitetnijem rastu i razvoju cijele destinacije. Šibenik, kao i ostali priobalni gradovi, može postati cjelogodišnjom destinacijom. Razvoj specifičnih oblika turizma ono je što će doprinijeti razvoju i produljenju sezone, a do toga cilja dolazimo samo suradnjom svih dionika“, naglasio je Vlahov dodavši i da broj noćenja nije jedini pokazatelj uspjeha.

Među zadovoljnima nalazi se poznati šibenski poduzetnik i vlasnik hvaljenog restorana Pelegrini Štefan Rudolf. „Radim posao koji volim u gradu u kojem sam rođen i najveće hvala su mi gosti koji Pelegrini uvrštavaju u svoje najbolje doživljaje. Deset godina koliko Pelegrini postoji u mom životnom vijeku djeluje mnogo, al u budućnosti grada to je tek dionica. Bili smo težački grad, pa industrijski, a danas smo turistički i zahvaljujući naporima imamo destinaciju u kojoj se gost ima zašto i zadržati“, kaže Rudolf.

Zahvaljujući poduzetničkim ambicijama hrvatskog srebrnog olimpijca Duje Draganje na gastronomsku kartu Šibenika za nekoliko će se mjeseci upisati novo ime. Na šibenskom Meduliću, u prostoru koji 15 godina nije bilo u funkciji Draganja uskoro otvara restoran. „Šibenik je manji grad u kojem je kvaliteta života izvanredna. Većinu toga obavljam pješke, a grad je predivan. To su samo neki od razloga zašto upravo ovdje otvaram restoran koji će kombinirati ponudu sirove prehrane i bistro s elementima vegetarijanstva i moja je želja nadopuniti ponudu onime čega još nema. Vjerujem da bi početkom svibnja trebali biti gotovi okolni radovi, pa ćemo i s radom početi nedugo nakon toga. Već ova sezona nama će biti radna“, najavio je.

Milan Grujić iz šibenske tvrtke i agencije za uslužne djelatnosti u vezi s vodenim prijevozom Almagest naveo je podatak kako se broj super i mega jahti u šibensko arhipelagu smanjio nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. „Posljedica je to zakonskih regulativa koje je trebalo poštovati, ali Vlada ulaže napore koji bi trebali ispraviti nastalu situaciju. Šibenik i drugi gradovi u županiji vrlo su atraktivni i upotpunjuju početak i završetak bilo kojeg putovanja jer gost odavde sa sobom nosi predivnu sliku. Obnova i izgradnja luka i lučica izvan Šibenika, poput Skradina i Rogoznice, odličan su preduvjet za jačanje nautičkog turizma. Pogledajte samo destinacije poput francuske rivijere, ondje vam kad dolazite u oči prvo upadnu luksuzne jahte“, osvrnuo se Grujić i na potencijale razvoja visokog turizma u Šibensko – kninskoj županiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close