Šibenik je postao važnom poduzetničkom destinacijom vrijednom ulaganja i usavršavanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. ožujak 2017. u 11:50
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Na ovom je području do sada već realizirano i ugovoreno projekata u vrijednosti 100 milijuna eura.

Šibenik danas i Šibenik otprije nekoliko godina nisu isti gradovi, poručeno je s otvorenja Poslovnog uzleta grada Šibenika i Šibensko – kninske županije koji se danas održava u Krešimirovom gradu. Grad koji je nekoć svoje gospodarstvo temeljio na industriji danas ima tri razvojna kamena temeljca – turizam, obrazovanje te malo i srednje poduzetništvo.

Riječi su to gradonačelnika Šibenika Željka Burića koji je naglasio da iako se očekivalo kako će slom aluminijske industrije pokolebati i Šibenik, takvo što se nije dogodilo jer su upravo mali i srednji poduzetnici izvukli šibensko gospodarstvo iz ponora. „Čak 98,5 posto ukupnih prihoda grada i županije 2015. godine došlo je iz sektora malog i srednjeg poduzetništva. Smatramo ih impulsom našeg gospodarskog zamaha. Danas imamo jednu od najboljih poduzetničkih zona u Hrvatskoj, ali smo suočeni s novim problemom da neke od tvrtki ne mogu pronaći radnu snagu. Traže se tokari, strojari, bravari za koje ima posla. Također, iako smo jaki u turizmu, ne možemo se oslanjati samo na njega. Želimo postati jedno od središta visokog obrazovanja, jer smo nekoć bili jedini grad na Jadranu koji nije imao razinu sveučilišnih studija. Oko 10,5 milijuna kuna proračunskog novca, kao i 1600 kvadrata prostora, namijenjeno je razvoju studija koji će biti u razini najboljih europskih obrazovnih sustava, i po inovativnosti i po kvaliteti“, poručio je gradonačelnik.

Šibenik je postao važnom poduzetničkom destinacijom vrijednom ulaganja i usavršavanja, pri čemu evolucija ljudskog kapitala jedna od najvažnijih osnova gospodarskog razvoja. Poslovni uzlet se u tom kontekstu nameće kao jedan od najvažnijih alata za ostvarenje navedenih ciljeva te je Šibeniku čast što je domaćin već drugu godinu, istaknuo je župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk. „Upinjemo se dokazati da smo u regionalnom smislu vrlo bitna karika ukupnog ravnomjernog razvoja. Županijska administracija sa svojim razvojnim agencijama najspremnije su za apliciranje na fondove EU, ali nam je u daljnjem razvoju potrebna adekvatna europska te konzistentnija nacionalna politika. Na ovom je području do sada već realizirano i ugovoreno projekata u vrijednosti 100 milijuna eura. Tek koordinacijom sa državnom vlašću možemo postići prave multiplikativne efekte i pred svima nama još je uvijek puno posla. Sve su to stepenice prema sutrašnjim boljim rezultatima“, dodao je župan

Komentirajte prvi

New Report

Close