Sektor blockchaina i kriptovaluta tek se zagrijava, u 2019. očekujemo velike stvari

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Josip Maričević, osnivač Tolara

Josip Maričević, osnivač Tolara.

Scenarij u kojima glavne uloge 'igraju' nove tehnologije – uglavnom se razvijaju po već poznatim obrascima mišljenja i predviđanja u rasponu su od 'ovo će promijeniti cijeli svijet' pa do 'to je samo još jedan u nizu prolaznih trendova'.

Ovakva se oprečna mišljenja na različitim portalima, bilo opće ili specijalizirane tematike, mogu pronaći i kada je riječ o blockchain tehnologiji. No, kao i uvijek, stvarnost je obično negdje između tih krajnosti.  Ipak, činjenica je kako zainteresiranost javnosti, investitora i kompanija iz različitih područja za blockchain raste, stoga će se svakako u skoroj budućnosti moći jasnije reći – gdje je i u kojem će se smjeru blockchain razviti i primijeniti u svakodnevnome životu.

Valja pritom spomenuti i trenutni općeprihvaćeni negativni stav prema blockchainu, uzrokovan praktički pa – slobodnim padom vrijednosti kriptovaluta, koje su tektonski poremetile poimanje blockchaina u očima šire javnosti, koja često blockchain i kriptovalute – izjednačava, premda se radi o dva različita pojma. Iduća godina, koja nam se približava, bit će, vjerujem, značajno drugačija od tekuće. 

Regulatorna tijela na svjetskoj razini počela su definirati pravne okvire, mediji s većim razumijevanjem pišu članke o kriptovalutama i samom blockchainu, dok tvrtke sve više nalaze praktične primjene u kojima blockchain tehnologija donosi odgovore na mnoga pitanja i probleme koje trenutno imaju. PricewaterhouseCoopers, koji surađuje s nekim od najvećih kompanija na svijetu, nedavno je objavio da njegovi klijenti odlučuju značajan dio budžeta uložiti u blockchain tehnologije, te da će se taj trend nastaviti u narednim godinama. 

Primjerice, prema njihovom izvješću, za usluge savjetovanja oko blockchain tehnologija izdvojeno je oko 1,7 milijardi dolara ove godine, a očekuje se da to dosegne 12 milijardi do 2022. godine. Ukratko, praksa pokazuje da se ovaj sektor tek zagrijava. Samim time, za HashNET kao algoritam i tehnologiju koja dolazi kao idući korak u evoluciji blockchaina, a i za sam Tolar, kao središnju kriptovalutu baziranu na toj tehnologiji, očekujemo velike stvari u 2019. godini i na temelju internih, a kako sam prethodno naveo, i na temelju vanjskih evaluatornih čimbenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close