FOTO: Tvrtka iz Brezničkog Huma ima prihod od 10 milijuna eura, a izvozi 60 posto svoje produkcije

Autor: Darko Bičak , 17. studeni 2015. u 14:28
Obljetnicu je uveličala i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović/PRESS FOTO

Stjepan Šafran investicijom obilježio 50 godina poduzetništva.

Tvrtka Metal Product iz Brezničkog Huma u Varaždinskoj županiji proslavila je u ponedjeljak 50. godišnjicu poslovanja, a prigodom čega je predstavljen i novi pogon.

"Vjerujem i očekujem da ćemo ovim proširenjem proizvodnih kapaciteta, uvođenjem novih tehnologija i kupnjom modernih strojeva i opreme, ojačati našu tvrtku, te da ćemo spremni dočekati izazove postavljene pred sve nas ulaskom Hrvatske u Europsku uniju", istaknuo je Saša Klikovac, direktora Metal Producta na svečanosti koju je uveličala i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Od obrta do tvrtke
Naime, sama tvrtka na ovom mjestu postoji od 2002., no njezin vlasnik Stjepan Šafran je jedan od doajena hrvatskog obrtništva, a kasnije i poduzetništva te i današnji Metal Product ima svoje korijene u 1960-im godinama. Kako pojašnjava sam Šafran, od samog početka svojega rada usvaja se proizvodni program proizvodnje elektroopreme, koji se tijekom godina stalno širi, razvija i usavršava. "Već 1969. godine počinju prve isporuke elektroopreme za potrebe Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

 

140radnika

zaposleno je u pogonima u Brezničkom Humu

Proširenjem tržišta i dobrim prihvaćanjem proizvoda kao i svakodnevnim povećanjem narudžbi povećava se i broj zaposlenih te ih je 1971. bilo 12. Koncem 1979. godine u kooperaciji s Energoinvestom iz Sarajeva, počinje prva isporuka nosača izolatora za afričko tržište, te se donosi dugoročni plan za proširenje proizvodnje što prati i kupovina gradilišta u zagrebačkom prigradskom naselju Odra, na kojoj lokaciji su do danas izgrađena tri proizvodna pogona ukupne površine oko 3600 četvornih metara", kaže Šafran.

Dodaje da je do 1990. radionica poslovala u ograničenim uvjetima razvoja zbog ondašnjeg socijalističkog sustava koji privatnim osobama nije dozvoljavao veći broj zaposlenih. Maksimalni broj zaposlenih 1989. mogao je biti 40 radnika, što je i Radionica zapošljavala. Novi moment u razvoju tvrtke je bila 1994. godina kada počinje kooperacija sa svjetski poznatom tvrtkom Tyco Electronics Raychem GmbH iz Njemačke na konfekcioniranju i distribuciji toplo skupljajućeg kabelskog pribora u programu elektroopreme.

Strani partneri
Ovaj uspjeh bio je poticaj za sklapanje ugovora s također svjetski poznatom firmom ABB iz Finske godine 1995. o proizvodnji rastavljača za srednji napon, te firmom Siemens – Norveška, za isporuku opreme na tržište Bosne i Hercegovine. Godine 1996. u Sarajevu, osniva se proizvodni pogon Metal Product PRODUCT Sarajevo. Koncem 2001. godine s korporacijom Wam Grupa Italy potpisuje se Protokol o osnivanju zajedničke tvornice Wam Product u Brezničkom Humu,a već naredne godine je tvornica počela s radom, te danas zapošljava 75 radnika.

Iste, 2002. godine u Brezničkom Humu izgrađen je i novi proizvodni pogon Metal Producta površine 2500 četvornih metara, čime je omogućeno dodatno proširenje i povećanje vlastitog proizvodnog programa. Tijekom 2013. su krenule nove investicije koje će ovih dana biti u potpunosti stavljene u funkciju. Saša Klikovac, direktora Metal Producta, pojašnjava da u ovoj poslovnoj zoni tvrtke WAM Product i Metal Product zapošljavaju preko 140 djelatnika. 

Rast izvoza
Godišnji prihod joj je lani bio na razini od 10-ak milijuna eura, a većina njihove produkcije završava u izvozu. "Kao pokazatelj da smo na pravom putu, mogu istaknuti povećanje izvoza u 2014. za punih 300 posto, a 2015. godina je po pitanju izvoza jača za 30 posto u odnosu na rekordnu 2014. te bi trebali izvesti 60 posto naše ukupne proizvodnje", kaže Klikovac.  

Komentirajte prvi

New Report

Close