SAD na šestom mjestu po broju hrvatskih studenata, školuje ih se samo 523

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. travanj 2016. u 22:00
Na sajmu su posjetitelji dobili savjete o izboru, financijskoj potpori te prijavi za studij u SAD-u/Jurica Galoić/PIXSELL

Prema podacima IRO-a, u akademskoj godini 2014./2015. studij u Sjedinjenim Američkih Država upisalo je rekordnih 974.926 međunarodnih studenata.

U organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu te EducationUSA mrežom obrazovnih centara, u Zagrebu je početkom travnja održan treći EducationUSA sajam visokog obrazovanja. Tom su se prilikom svi sadašnji i budući studenti upoznali s obrazovnim programima visokih učilišta osam američkih saveznih država te s programima američkih sveučilišta sa sjedištima u tri europske zemlje.

Ujedno su obrazovne savjetnice EducationUSA mreže te stipendisti Fulbrighta, prestižnog američkog programa stipendiranja, posjetiteljima pružili i savjete o izboru, financijskoj potpori te prijavi za studij u SAD-u. Iz Instituta za razvoj obrazovanja poručuju da je odaziv hrvatskih srednjoškolaca i studenata bio izuzetno dobar što potvrđuje da je SAD i dalje vodeća obrazovna destinacija za međunarodne studente te se nalazi na visokom šestom mjestu u svijetu po broju hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu. Da se sve veći broj mladih ljudi odlučuje za studiranje u inozemstvu, pri čemu su posebno popularni programi na američkim visokim učilištima, najbolje govore brojke. Prema podacima IRO-a, u akademskoj godini 2014./2015. studij u Sjedinjenim Američkim Državama upisalo je 21,3 milijuna studenata te rekordnih 974.926 međunarodnih studenata, od čega 523 studenta iz Hrvatske.  

 

Zojčeska

Iskustva onih koji su završili studij, jača interes za studiranje u SAD-u.

Na američkim sveučilištima najtraženiji su studijski programi poslovnog upravljanja i inženjerski smjerovi, a po broju međunarodnih studenata prednjače savezne države Kalifornija i New York. "EducationUSA sajam i slična događanja koja provodimo čitavu godinu značajno pridonose informiranju studenata o mogućnostima studiranja u SAD-u. Nakon ovakvih događaja primjetno nam poraste broj upita koje svakodnevno zaprimamo e – mailom, telefonom te putem naših službenih Facebook stranica", komentirala je koordinatorica obrazovnog savjetovanja pri Institutu za razvoj obrazovanja, Maja Balen. U sklopu travanjskog sajma EducationUSA održana su i dva korisna predavanja, nastavlja Balen, i to predavačice Ann Marie Lares s Bentley University Graduate School of Business koja je posjetiteljima predstavila praktične savjete za uspješnu prijavu za američka sveučilišta, dok je predstavnica Shoreline Community College-a hrvatskim studentima i srednjoškolcima pojasnila koje su prednosti studiranja na Community College-u.

"Svakako treba istaknuti da su izlagači zamijetili i poboljšanje kvalitete upita posjetitelja te da su se posjetitelji interesirali za prijavni proces i rokove, studijske programe i mogućnosti dobivanja stipendije. Događanje je bilo izuzetno interaktivno jer su studenti i srednjoškolci predstavnike američkih visokih učilišta obasipali pitanjima te maksimalno iskoristili vrijeme predviđeno za razgovor s predstavnicima američkih visokih učilišta", smatra Balen. S jednim dijelom studenata koji iz Hrvatske krenu put Amerike IRO ostaje u redovitom kontaktu i uz njihovu pomoć na društvenim mrežama organiziraju virtualna savjetovanja za one koji će se na korak nastavka ili upisa studija u SAD-u tek odlučiti.

 

Balen

Izlagači su zamijetili i poboljšanje kvalitete upita posjetitelja.

"Takav oblik savjetovanja jedna je od najučinkovitijih metoda. Srednjoškolcima i studentima koji imaju priliku čuti nekoga iz Hrvatske tko je uspješno upisao i završio studij u SAD-u gotovo trenutačno jača interes za nastavkom obrazovanja na nekoj od američkih visokoobrazovnih institucija", smatra koordinatorica komunikacija i obrazovnih projekata pri IRO, Anja Zojčeska. Institut za razvoj obrazovanja (IRO) jedini je ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj koji pruža informacije o američkom sustavu visokog obrazovanja i mogućnostima studiranja u SAD-u uz potporu U.S. Department of State i Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

EducationUSA mreža je centara za obrazovno savjetovanje o studiranju u SAD-u koji se nalaze u 170 zemalja i pružaju točne, sveobuhvatne i aktualne informacije o mogućnostima upisa na akreditirane američke koledže i sveučilišta. Davne 1999. godine IRO je postao i službeni obrazovno-informacijski centar za pružanje informacija o studiranju u SAD-u, ovlašten od Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. IRO tako ima razrađenu strukturu djelatnosti, stručno osposobljeno osoblje, potrebne resurse te pristup informacijama o visokom obrazovanju u SAD-u. Tijekom čitave godine organiziraju besplatna grupna i individualna savjetovanja u Institutu za razvoj obrazovanja te u srednjim školama održavaju radionice i predavanja, kao i na visokim učilištima, knjižnicama te centrima za informiranje i savjetovanje o karijeri. No, sajmovi nisu jedini način kako doći do potrebnih informacija jer u IRO-u posebnu pažnju posvećuju odgovaranju na upite zainteresiranih mladih koji u njihove pretince pristižu – svakodnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close