S optimizmom gledamo na godinu koja dolazi

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa

Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

Godina na izmaku ostat će upamćena kao vrlo dinamična zbog brojnih događanja na društvenoj, političkoj i gospodarskoj sceni. Bila je to i godina u kojoj se puno govorilo o okretanju trendova prema pozitivnoj strani spektra na mnogim područjima.  Prije svega gospodarskom, jer je to temelj na kojem počivaju i sva druga područja života. Gospodarske su aktivnosti u ovoj godini pogodovale blagom rastu BDP-a, uglavnom zahvaljujući rastu osobne potrošnje i investicijama.

Glavni pokretač pozitivnih kretanja i u idućoj godini bit će osobna potrošnja, rast zaposlenosti te investicije koje još nisu uhvatile puni zamah. S druge strane, očekuju nas veliki demografski izazovi.   Ono što i dalje, kao i prethodnih godina, baca sjenu na pozitivne pomake zaostajanje je u efikasnosti poslovanja. Pomaci u okruženju u kojem posluju hrvatske kompanije spori su i nedostatni da bi pomogli povećanju konkurentnost hrvatskih tvrtki na globalnom tržištu.

Ukupnu sliku stanja sporo mijenjaju uspješne tvrtke kakvih je sve više u Hrvatskoj, jer veliki sustavi i dalje ne pronalaze rješenja kako biti učinkovitiji. Tome pogoduju i stanje naše administracije, sudstva, odlaganje neminovnih reformi.  Za nas u Belupu ova će godina ostati upisana kao vrlo uspješna. Prva puna godina rada naših dviju novih tvornica lijekova u Koprivnici vrijednih 534 milijuna kuna, u kojima ćemo do kraja ove godine proizvesti deset milijuna komercijalnih pakiranja, donijela nam je povećanje proizvodnih kapaciteta 150 posto.

Najsuvremenija proizvodna oprema, najnovija tehnološka rješenja i naša znanja te dugogodišnje akumulirano iskustvo u farmaceutskoj industriji dobar su temelj za uspješno poslovanje i u vremenima koja dolaze. Očekujemo daljnji rast izvoza, iako i danas već više od polovine Belupovih proizvoda plasiramo na inozemna tržišta.  Osim toga, činit ćemo sve da očuvamo konkurentnost u sve oštrijim  tržišnim utakmicama. Kao i do sada, u ostvarenju zacrtanih poslovnih ciljeva, oslanjat ćemo se najviše na vlastite snage i potencijale.

Od mjera države očekujemo dodatne napore na smanjenju parafiskalnih nameta, a na makroekonomskom planu intenzivnije stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja te jačanje poslovnog i investicijskog rejtinga zemlje u cjelini, što bi trebalo rezultirati i povoljnijim izvorima financiranja za sve hrvatske poduzetnike. Kao i dosad, i u idućim ćemo godinama kontinuirano zapošljavati, čime ćemo izravno doprinijeti razvoju sredine u kojoj živimo i radimo. I zato s optimizmom gledamo na godinu koja dolazi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close