Roglić: uhljebi ne smiju voditi tvrtke!

Zvonimir Mršić (Podravka), Branko Roglić (Orbico), Perica Jukić (HEP) i Miljenko Živaljić (Zaba) / Marko Lukunić/PIXSELL Zvonimir Mršić (Podravka), Branko Roglić (Orbico), Perica Jukić (HEP) i Miljenko Živaljić (Zaba) / Marko Lukunić/PIXSELL

U nastavku dodjele nagrade diskutiralo se kako nova Vlada može pokrenuti gospodarstvo.

Branko Roglić, predsjednik uprave Orbica, Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke,  Perica Jukić, predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede i Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke, sudjelovali su nakon dodjele nagrada na panelu Kako nova Vlada može pokrenuti gospodarstvo.  

˝Povećanje konkurentnosti našeg gospodarstva je bitno, jer izvoz je važan element zemlji maloj poput naše. Drago mi je da ministar financija radi na stabilizaciji, ova reforma je pokazala dobar pravac ali po meni nedostaje hrabrosti. Očekujemo reformu javne uprave, da bude brža i pomaže nam˝, rekao je Branko Roglić, predsjednik uprave Orbica. Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke ističe kako je u prehrambenom sektoru važno da Vlada ulaže napore da poveća potrošačku moć građana. ˝Mi ulažemo velike napore da se u Hrvatskoj sve proizvodi, jer OPG-ovi time postaju konkurentni i brend Podravke postane još konkurentniji na tržištu. Imamo brend kanale i potrošače i želimo omogućiti da hrvatska poljoprivreda ima partnera u nama. Važno nam je Istraživanje i razvoj poljoprivrede, primjerice u Istri smo udvostručili proizvodnju rajčice, imamo dvije nove vrste paprike za ajvar u Virovitičko-podravskoj županiji˝, pohvalio se Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke.

Perica Jukić, predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede, istaknuo je kako najavljenih sedam lipa po kilovat satu mogu donijeti manju cijenu električne energija malim potrošačima. Istaknuo je kako u njihovom poslovanju puno pomaže HEP opskrba, koja im otvara razne mogućnosti. ˝Naš bankarski sustav je specifičan jer smo opterećeni. Kad govorimo o kreditnim aktivnostima, u zadnjih godinu dana bilježimo rast i kod stanovništva i kod malih i velikih poduzetnika. Zagrebačka banka je bila savjetnik svim ovim predsjednicima uprava koji sjede oko mene, imamo kompetencije, znanja i  nudimo ih našim klijentima˝, istaknuo je  Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke. Poručio je kako je riječ o sektoru koji zapošljava velik broj ljudi i istaknuo kako omogućavaju praksu studentima kako bi im time pomogli  u nastavku karijere.

"Važno je kontinuirano ulaganje u ljude, a za poduzetnike je važno da ih banke podupiru. To je proces na kojem treba raditi, instrumente imamo samo je važno da se ti financijski instrumenti dobro iskombiniraju i iskoriste.  Još jedna bitna komponenta gospodarskog rasta je i korištenje EU fondova˝, smatra Živaljić. Roglić pak ističe kako će ministar financija imati puno posla oko uspostavljanja ravnoteže. Napominje kako se treba fokusirati na rast BDP-a i treba ući u rat s administracijom i smanjiti broj županija i općina. ˝Važna je i rekonstrukcija javnih poduzeća, ne mogu uhljebi voditi tvrtke zauvijek! Potrebni su nam javni natječaji i to ne domaći nego EU. Mnogi danas olako shvaćaju i plaćanje poreza, a to treba promijeniti. Zbroj konkurentnosti naših poduzeća utječe i na konkurentnost cijele države. Moramo se okrenuti sebi i našim komparativnim prednostima - primjerice naša Slavonija i hrana, proizvodnja ribe,  Dalmacija s morem i ribom te restoranima i hotelima.

Školjke u Jadranu rastu dva putra brže nego u Sjevernom moru, mi možemo Europu hraniti školjkama˝, poručuje Roglić.Mršić se na to nadovezao istaknuvši kako oni u Podravci provode javne natječaje za sve pozicije. ˝Situacija sa salmonelom pokazuje da bismo striktno trebali kontrolirati što se uvozi, kao što ostala tržišta analiziraju ono što im mi nudimo. Treba početi od sebe i vidjeti što kao tvrtka možemo učiniti. Podravka teži postati internacionalna kompanija sa središtem u Hrvatskoj, znanja i kompetencija nam ne nedostaje. Uvjeti u Hrvatskoj  nisu toliko dramatično loši, mi moramo odavati uvjerljivost da znamo što radimo i da smo sposobni učiniti sve˝, poručuje Mršić.

Jukić poručuje kako svaka država mora imati svoju strategiju u skladu s EU. ˝Energija je danas kao i svaka druga roba, ali za konkurentnost je važno da imamo najnižu cijenu električne energije, mislim da samo Mađari imaju nižu, tako da trenutno prostora za sniženje cijena nema˝, smatra Jukić.  Živaljić ističe kako su u poboljšanju naše gospodarske slike ključna i apsorpcija sredstava iz EU i kako je na nama u što ćemo ih utrošiti i kako brzo ćemo ih povući. ˝U Europi Hrvatsku i dalje najviše prepoznaju po turizmu, a važno nam je i da turisti dolazi ovdje i  upoznaje naše proizvode i da ih traže kad odu iz Hrvatske. To nama treba˝, poručuje Roglić. Mršić se nadovezao zaključivši kako moramo nuditi naše domaće proizvode kroz čitavu godinu te kako svi moramo biti konkurentni ako želimo uspjeh.

Zdravko Marić, ministar financija

"Bez imalo skromnosti, svima je jasno i evidentno da je Vlada prepoznala gospodarstvo kao ključni izazov, stoga je velika količina mjera usmjerena na to polje", rekao je okupljenim gospodarstvenicima ministar Marić
"Otvaramo i nova izvozna tržišta kako bi sve unaprijedili. Ovo je prva Vlada koja izlazi sa širim paketom reformi, jer dosadašnji se porezni sustav mora mijenjati. Ono što predlažemo izaziva brojne reakcije i dobro je da se raspravlja o tim izmjenama. Rasterećenje gospodarstva i građana iznimno nam je važno", rekao je ministar Marić. Po njegovu mišljenju, "nije problem samo u promjenama nego u njihovoj nedosljednosti. Kad imate situaciju kakvu Hrvatska ima, onda vrijedi krilatica- manje je više. Za nas je izazov postići efekte na gospodarstvo i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Prilike su na tržištu EU, a na nama je da stvorimo mogućnosti", rekao je Marić. Rekao je da bi u privlačenju sredstava EU fondova morali biti uspješniji. "Pravila igre EK i EU su tu da se slijede, ali ipak treba taj posao olakšati svima, pa da se ta sredstva što bolje iskoriste", dodao je ministar. Najavio je i da će u pripremi proračuna za iduću godinu deficit biti značajno niži nego što se očekivalo. "Mi smo rashodnu stranu proračuna zaključali. Iduće godine ćemo se toga držati, jer su javne financije važne. Planovi za dalje i iskoraci iz 2016. razlozi su da nam rejting postane stabilan, a u konačnici i da ga podignemo. Unatoč tome što je rast BDP-a događaj godine, šest godina pada nam je otkrilo brojne nelogičnosti i manjkavosti i nužne su strukturne reforme kako bismo i dalje imali benefite za gospodarstvo. Duboko smo svjesni da svi trebamo krenuti i isporučiti našim građanima ono što očekuju", zaključio je svoje izlaganje ministar Marić. 

Komentari (3)
 • delboy
  delboy 18:53 22.11.2016.

  pravi se javlja

 • Kirin
  Kirin 18:43 22.11.2016.

  Potpisujem naslov!

 • mars2
  mars2 17:37 22.11.2016.

  nije li vam , Roglicu uljeb sa desne strane ?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve