Rijetko uopće dobivamo priliku pokazati da smo jednaki

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. siječanj 2017. u 22:01
Kristina Ivatović studentica je Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu /Žarko Bašić/PIXSELL

Svi studenti s kojima smo do sada surađivali pokazali su odgovornost prema radu, otvorenost i komunikativnost, ističe Mihaela Smadilo.

Dobar početak uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada svakako je suradnja s organizacijama i udrugama koje zastupaju njihove interese, kao i institucijama lokalne zajednice preko kojih kompanije mogu dobiti stručnu i kvalitetnu pomoć i podršku u unapređenju vlastitih praksi kada je riječ o privlačenju, zapošljavanju i integraciji osoba s invaliditetom, poručila je regionalna direktorica Ljudskih resursa u Atlantic Grupi Mihaela Smadilo.

Društvena odgovornost u Atlantic Grupi, nastavila je, predstavlja princip koji prakticiraju u svim zemljama gdje je kompanija prisutna. Kaže da su svjesni važnosti i potrebe vlastitog utjecaja na unapređenje općih društvenih uvjeta te rado koriste priliku za promociju vrijednosti u koje vjeruju. "Jedna od takvih upravo je i ova inicijativa Poslovnog dnevnika u kojoj vidimo značajan potencijal za unapređenje statusa mladih s invaliditetom u našem društvu. Na različite načine podupiremo organizacije i udruženja koja se bave pomoći ugroženim socijalnim skupinama te akcije koje podršku daju upravo mladima koji su na početku svojih profesionalnih usmjeravanja", dodala je.

Širenje svijesti o zapošljavanju
Atlantic Grupa se u međuvremenu, od kada je projekt Iskustvo zlata vrijedi pokrenut, prometnula u stalnog partnera, kaže, te je i činjenica da ovaj projekt nastavlja živjeti potvrda njegove kvalitete i potrebe za takvim projektom u okruženju u kojem živimo, što zaslužuje široku podršku. Kompanija se redovito pridružuje nastojanjima u širenju svijesti i podizanju razine rasprave o pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a svi su studenti s kojima su do sada preko projekta Iskustvo zlata vrijedi imali prilike surađivati, svjedoči Smadilo, pokazali odgovornost prema radu, otvorenost te komunikativnost zbog čega su se odlično uklopili i oplemenili tim Atlantic Grupe. Studente koji kod njih odrade praksu ili su njihovi stipendisti prate i nakon završetka programa i ostaju s njima u kontaktu, jer projekti poput ovog sistematično i efikasno zastupaju interese mladih što kompanije poput Atlantica vide i kao poticaj za buduće slične suradnje.

Navedeno je ujedno i jedan od razloga što se studentica Fakulteta organizacije i informatike, smjer informacijski sustavi, Kristina Ivatović na Iskustvo zlata vrijedi prijavila već treću godinu. Također, ranija pozitivna i praktična iskustva sudjelovanja u ovom projektu, kao i činjenica da je imala prilike pokazati vlastita znanja i vještine, navela su je da i ove godine postane dijelom priče Poslovnog dnevnika i partnera. Studentsku praksu smatra osobito važnom u formiranju osobne i radne ličnosti svakog pojedinca, a posebice je zahvalna što je priliku za to imala nekoliko godina za redom. Zanemariva nije ni činjenica da je, kao jedna od rijetkih, imala prilike vidjeli kako neke od najvećih hrvatskih kompanija funkcioniranju iznutra što je bila nagrada za njenu znatiželju.

"Mislim da sama činjenica da se i dalje prijavljujem govori sve, da mi se projekt jako sviđa, stvarno sam zadovoljna prilikom koju nam pomoću tog projekta dajete. Studiram na Fakultetu organizacije i informatike, u Varaždinu i praksa je za moju struku vrlo poželjna", rekla je Ivatović. Zapošljavanje osoba s invaliditetom, nailazi na prepreke, od kojih je jedna od najvećih postojanje predrasuda, ukazala je. "Zbog poslodavaca koji odmah osobe s invaliditetom stavljaju u klasu manje vrijednih, ljudi s manje mogućnosti i slično, nerijetko nemamo priliku da pokažemo da smo jednaki. Moj sporiji hod ili otežano ustajanje ne znače da ne znam ili ne mogu nešto napraviti, struku sam si birala, ne samo po želji, nego i po svojim mogućnostima. Uz tu prepreku, postoji još jedna prepreka koje nisu svjesni ni poslodavci, koliko je prostor prilagođen, mogu li se osobe s invaliditetom kretati po uredu, imaju li prilagođen toalet, koliko se vrata lako ili teško otvaraju i slično", naglasila je.

Dodala je i da je ove godine na praksi u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi primjenjivala znanje stečeno na fakultetu, ali i da je usvojila nova znanja i vještine koje će joj koristiti u daljnjem obrazovanju i kad pronađe posao. "Radna okolina je stvarno bila dobra, kolege su bili divni, susretljivi i spremni pomoći. Nisam se osjećala izostavljeno ili kao višak. Voljela bi samo da sam dobivala više zadataka, osjećala bi se korisnije i bolje, ali i ovako sam dosta naučila", zaključila je Ivatović.

Integracija i razvoj
Uz sudjelovanje u ovom društveno odgovornom projektu Poslovnog dnevnika Atlantic Grupa u Hrvatskoj trenutačno zapošljava 13 osoba s invaliditetom od kojih je dvoje zaposleno u području Zdravlja i njega, troje u distribucijskom poslovanju, a njih osam u području Pića. Kad god su u mogućnosti, osobama s invaliditetom nastoje na ravnopravnim osnovama omogućiti puno sudjelovanje u profesionalnom životu te društvu u cjelini, ističe Smadilo. U suvremenim praksama u upravljanju ljudskim resursima posebno mjesto ima upravljanje različitostima na radnom mjestu te u skladu s time poslodavci razvijaju i unapređuju procese za zapošljavanje, integraciju i razvoj zaposlenika s invaliditetom.

U tome su, naravno, važni i razvoj popratnih procesa i alata, kao i poticanje svijesti i poslovne kulture koja ravnopravno prihvaća osobe s invaliditetom, kao i razvoj i prilagodba radne sredine i poslovnih prostora različitim oblicima invalidnosti zaposlenika. "U Atlanticu je odgovornost integralni dio poslovne strategije, osobno smatram da bi društveno odgovorno poslovanje trebalo biti utkano u djelovanje svake kompanije s konačnim ciljem unapređenja i napretka društva u cjelini. Kompanije kroz takve aktivnosti mogu promicati vrijednosti u koje one same vjeruju te time dati dodatan zalet hvalevrijednim projektima, kao što je i ovaj Poslovnog dnevnika", kaže Smadilo.

Navela je i da su iznimno ponosni što su bili dio ove akcije, te dodala da je suradnja sa studenticom Kristinom Ivatović vrijedna svake pohvale. "Nadamo se da smo uspjeli u našoj namjeri da joj približimo iskustvo rada u velikoj kompaniji, s obzirom na to da je imala priliku vidjeti kako je organiziran rad informatičke podrške poslovnih procesa i složene organizacije u međunarodnom poslovanju. Kristina se pokazala iznimno vrijedna i odgovorna, gotovo je potpuno samostalno i s velikim entuzijazmom pomagala  kolegama oko svih dodijeljenih zadataka", poručila je na kraju razgovora za Poslovni dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close