Rijeka prijestolnica modernih tehnologija

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. listopad 2015. u 22:01
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Riječke brojke govore o dobroj poduzetničkoj klimi: ukupni prihodi 17 mlrd. kn, izvoz težak 3, 4 mlrd. kuna.

Rijeka ima bogatu industrijsku i poduzetničku baštinu, a zahvaljujući razvoju i suradnji znanstvene zajednice i privatnog sektora pretvara se u grad novih modernih tehnologija, istaknuo je na otvaranju Poslovnoga uzleta u tom gradu glavni urednik Poslovnoga dnevnika Mislav Šimatović. Sedamnaesta edukativna manifestacija u 2015. u organizaciji Poslovnoga dnevnika okupila je ondje u petak više od 300 malih i srednjih poduzetnika.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, istaknuo je da je grad je u tranzicijskom procesu, a temeljem aktivnosti i malih i velikih poduzetnika tranzicija će se i dovršiti."Okrećemo se novoj budućnosti, čemu u prilog idu i rezultati relevantnih institucija. Riječko područje nekoliko godina zaredom bilježi pozitivan trend rasta broja poduzetnika i zaposlenih, kao i ostvarenih prihoda. Ukupni prihodi od 17 milijardi kuna i izvoz težak 3 milijarde i 400 milijuna kuna rezultat su investicija i dobre poduzetničke klime", istaknuo je. Zadovoljan je što veliki poduzetnici dodatno stimuliraju gospodarstvo, gdje su dobri primjeri JGL s novim pogonom te brodogradilište 3. maj, koje je prvi put nakon šest mjeseci ostvarilo pozitivne rezultate.

 

Lončar

Recentna je statistika poduzetništva zelena, Hrvatska raste

"Dokapitalizacija riječke luke s investicijama u pozadinska skladišta u vrijednosti od 400 milijuna kuna ima implikacije na niz poduzetnika oko lučkog prometa. No, osim riječke luke i uloge njezina pomorskog prometnog pravca, pozitivne promjene bilježe se i u zračnom prometu. Zračna luka Rijeka ove je godine ostvarila 60-postotno povećanje prometa u odnosu na prošlu", istaknuo je. Iako je Rijeka dosad bila slabije prepoznata kao turistička destinacija, i taj se  sektor oporavio, pa je broj noćenja porastao 25 posto, dok su prihodi od osnovnih turističkih djelatnosti skočili 73 posto, na 257 milijuna kuna. Ulaže se i u obrazovanje. "Riječko sveučilište putem investicija EU fondova dobilo je deset milijuna eura vrijednu opremu. Superračunalo, s karakteristikama koje nisu najjače samo u RH, već i regiji, dio je opreme koja nije namijenjena samo znanstveno-istraživačkom radu, već može pomoći poduzetnicima u kreiranju novih proizvoda", istaknuo je Obersnel.

Rijeka se ponosi i formiranjem triju centara kompetencije (CEKOM), od kojih će onaj namijenjen razvoju pametnih gradova objediniti velik dio IT sektora i razvijat će se uz pomoć brojnih partnera, od kojih su Ericsson Nikola Tesla i riječki Kreativni odjel samo neki. U CEKOM-u namijenjenu brodogradnji gradonačelnik vidi dobru priliku za unapređenje kvalitete brodogradnje, a u njegovoj će realizaciji sudjelovati i Uljanik te 3. maj. Nositelj trećeg centra riječko je Sveučilište i namijenjen je biotehnologiji i biokemiji, a svrha su mu primijenjena istraživanja, gdje je biorazgradiva plastika jedan od proizvoda u pripremi. Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, izrazila je zadovoljstvo radom svojega ministarstva na terenu.

 

Obersnel

Raste i turizam: prihodi od osnovnih turističkih djelatnosti skočili 73%

"Posao nije samo Zagrebu, on se događa i u manjim sredinama. Poduzetnički impuls i sredstva iz nacionalnog proračuna u 2015. omogućili su otvaranje javnih poziva za prerađivačke i uslužne djelatnosti, a sve vizionare pozivamo da se pripreme za iduću godinu", istaknula je. Pozvala je na redovito praćenje informacija, ali i iskustava poduzetnika koji su koristili pogodnosti, kao i na oslanjanje na razvojne agencije. "Novim financijskim instrumentima, i uz pomoć Hamaga, omogućen je pristup mikrokreditima od 10 do 120 tisuća, linija Kreditom do likvidnosti ide i do 200 tisuća kuna…", nabrojila je izdvajajući i 300 mil. kn namijenjenih turizmu te 22,8 mil. kn za ICT. "Recentna statistika malog i srednjeg poduzetništva zelena je. Rastu zaposlenost, izvoz i investicije – Hrvatska raste, a i mi s njom", zaključila je Lončar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close