‘Rezovima se protive oni koji žive na bazi kaosa’

Autor: Ana Blašković , 13. studeni 2017. u 14:04
Davor Majetić, HUP/Davor Puklavec/PIXSELL

Direktor HUP-a Davor Majetić kritizirao je Vladu zbog izostanka administrativnog rasterećenja gospodarstva i poručio da ćemo bijegom od reformi postati najslabija članica Unije.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je poslodavcima da će nastojati česte izmjene propisa svesti na minimum za lakše planiranje poslovanja u budućnosti.

Gostujući na tradicionalnom radnom ručku HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Marić je rekao da se u trećem tromjesečju očekuje viša stopa rasta u odnosu na prethodna dva kvartala, zahvaljujući dobrim performansama gospodarstva u ljetnim mjesecima, dok su negativni efekti situacije u Agrokoru manji od prvotnih predviđanja. Glavni direktor Udruge poslodavaca Davor Majetić kritizirao je Vladu da se najavljeno rasterećenje poslovanja nije dogodilo.

"Dok se postojeći troškovi, porezi i brojni drugi neporezni troškovi, teško smanjuju, a još teže ukidaju, novi dolaze. Reforme nisu bolne i teške, već su apsolutno nužne", kazao je.

Dodao je da Hrvatska za to mora iskoristiti ciklus rasta jer je izvjesno da ćemo bijegom od reformi postati gospodarski najslabija članica EU, a s rastom od tri posto teško možemo popraviti svoje pozicije. "Reforme će biti bolne jedino za one koji žive na bazi kaosa, ali za sve koji gledaju dugoročno, svaka promjena koja uređuje sustav, smanjuje troškove i vrijeme provedeno u državnim institucijama, sigurno će biti dobra. Pogledajte samo koliko je mala promjena u porezu na dohodak već donijela efekata na potrošnju, u tom smjeru treba ići dalje", rekao je Majetić. 

Zakon tržišta

Plaće moraju rasti
Ivan Bračić, iz Udruge malih i srednjih poduzetnika rekao je da plaće moraju rasti. "To pokazuje zakon tržišta. No, to je potrebno balansirati s našom konkurentnosti, odnosno smanjiti namete koje država diktira poslodavcima kako bi se ostvario prostor za taj rast. Trenutno svega 52 posto plaće ostaje radniku od ukupnog bruto iznosa", rekao je Bračić.

Komentirajte prvi

New Report

Close