“Razvoj kulture razvija društvo u cjelini”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. lipanj 2017. u 10:46
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Ponosni smo na turistički proizvod koji objedinjuje kulturu, rekreaciju i sadržajnost.

U sklopu Poslovnog uzleta grada Novalje, održanog u petak, riječi je bio i o kulturi kao pokretaču gospodarskog razvoja. Primjer dobre prakse navedena zadarska je udruga Bila Hrvatska, nastala na osnovu zajedničkog porijekla i nasljeđa zapadnih Ukrajinaca i tzv. Bijelih Hrvata. Radi se zapravo o projektu jačanja hrvatsko – ukrajinskih prijateljskih i kulturnih veza pokrenutom prije nekoliko godina koji je, uz brojne manifestacije i izložbe, kao jedan od rezultata iznjedrio i osnivanje Hrvatskog kulturnog centra u Lavovu. „Razvoj kulture razvija društvo u cjelini, a do sada se obično ova dimenzija nalazila na marginama. Kultura može biti zamašnjak i iskra koja će prekinuti letargiju. Snažnijim angažmanom u kulturnoj industriji i razvojem scene može se stvoriti kvalitetna priča koja će otvoriti nova tržišta“, poručio je predsjednik udruge Bila Hrvatska Marin Larga.

O tome da bogatstvo kulturne baštine zaista može biti odličan pokretač razvoja govorila je ukrajinska povjesničarka umjetnosti s lavovske umjetničke akademije Olena Yakymova. Naime, Lavovska je oblast nadaleko postala poznata kao kulturno središte čitave Ukrajine te se ondje čitavu godinu održavaju festivali, koncerti, izložbe, sajmovi i brojne druge manifestacije. Uz to, oblast je zanimljiva s obzirom na da se ondje nalazi i mnoštvo lječilišta što otvara mogućnosti za razvoj zelenog turizma, a grad Lavov poznat je i kao prvi ukrajinski grad po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika te ga se nerijetko među putopiscima naziva i Parizom Istoka. Sve navedeno privlači sve veći broj turista svake godine, a i gradske su vlasti prepoznale važnost ulaganja u kulturni identitet grada.

„Ponosni smo na turistički proizvod koji objedinjuje kulturu, rekreaciju i sadržajnost. Na jednom mjestu imamo osam objekata koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine što nam omogućava da planiramo unaprijed u kreiranju smjera kojim želimo ići. Naravno, zahvalni smo i na suradnji s našom javnom upravom na renovaciji i povećanju atraktivnosti svih tih sadržaja. Ne samo da gostima nudimo raznolike mogućnosti, već i naši sugrađanima podižemo kvalitetu života. Naglasila bih da se i mladi nakon fakultetskog obrazovanja sve više vraćaju u matične gradove i tamo realiziraju sve svoje projekte, od čega najviše one kulturno – umjetničke“, kazala je Yakymova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close