Razvili aplikaciju koja studentima omogućuje da mobitelom ‘skeniraju’ 3D kosti i tako jednostavnije uče o ljudskom skeletu

Autor: Marta Duić , 02. lipanj 2016. u 22:00
Profesorica Dragica Bobinac prezentirala je rad aplikacije

AnatoMRI je nastao u sinergiji Medicinskog, Tehničkog te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a korištena je oprema dobivena kroz projekt RISK – Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljen je AnatoMRI, inovativan i potpuno nov pristup i način učenja iz kolegija anatomije. Riječ je o potpuno novoj tehnologiji, točnije primjene digitalizacije u sinergiji s 3D tiskom, u svrhu novog načina učenja anatomije skeleta.

Tako će studenti riječkog Medicinskog fakulteta anatomiju moći učiti putem najsuvremenije tehnologije, a zahvaljujući ovoj tehnologiji dolazi do promjene paradigme učenja ovog, za buduće medicinare temeljnog i jednog od najkompleksnijih kolegija. "Naša je vizija zacrtana u strategiji prema kojoj osuvremenjujemo nastavu i metode učenja kako bi našim studentima mogli pružiti još kvalitetniju edukaciju i ujedno ih podučiti primjeni znanja. Svi trebamo pokrenuti resurse i inovativni duh, čemu u prilog govori i činjenica da imamo daleko manji broj prijavljenih patenata nego što je to slučaj u razvijenim zemljama i to moramo početi mijenjati.

Projekt AnatoMRI nastao je u sklopu Centra za biomodeliranje i inovacije koji pokrećemo, upravo je na tragu toga te će studentima na bolji i suvremeniji način omogućiti učenje anatomije. Ovaj proizvod našeg znanja, koji smo patentirali u perspektivi želimo komercijalizirati za potrebe ostalih, a prvi smo u Hrvatskoj i šire koji su na taj način odlučili osuvremeniti metode učenja anatomije", pojasnio je Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ovaj projekt nastao je u suradnji Dragice Bobinac, pročelnice Zavoda za Anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Svena Maričića, sa Zavoda za industrijsko inženjerstvo i management Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Kako tvrdi profesorica Dragice Bobinac humani materijali koje studenti koriste u nastavi vrlo su vrijedni i ograničeni, a uz pomoć nove tehnologije AnatoMRI moći će koristiti replike pravih ljudskih kostiju, nastalih putem 3D tiska koje će se onda moći umnožiti za potrebe korištenja i učenja svih studenata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poštovani,
ukoliko se radi o mobitelu sa RTG aplikacijom, takva aplikacija prodavala se preko televizije u Kutini prije 15-tak godina. Dakle, takva licenca već postoji.

Ukoliko se ne radi o mobitelu s RTG aplikacijom, ispričavam se.

(Razvili aplikaciju koja studentima omogućuje da mobitelom ‘skeniraju’ 3D kosti i tako jednostavnije uče o ljudskom skeletu)

Pozdrav,
Suzana

New Report

Close