Rast poslova kod obrta i ‘slobodnjaka’

Autor: Jadranka Dozan , 15. kolovoz 2017. u 22:00
Zaposlenih ipak manje no lani/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U 2. kvartalu u obrtu i slobodnim profesijama broj zaposlenih veći za 25.000.

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija tijekom drugog tromjesečja porastao je za oko 25 tisuća, na 206,7 tisuća na kraju lipnja.

Za drugi kvartal rast je zapošljavanja (i) u obrtu i slobodnim profesijama uobičajen. Sličan tempo povećanja, od oko 13 posto, zabilježen je i u isto vrijeme lani. Ipak, ukupan broj zaposlenih ove je godine za oko dvije tisuće manji.

Sredinom prošle godine, naime, u obrtu i slobodnim profesijama evidentirano je 208,4 tisuće zaposlenih.  Rastu broja zaposlenih u drugome kvartalu najviše su pridonijele djelatnosti vezane uz turizam, u prvom redu smještajno-ugostiteljske usluge i trgovina. U obrtima u području pružanja usluga smještaja i ugostiteljstva od početka travnja do kraja lipnja broj zaposlenih porastao je za više od 50 posto, sa 25,8 na 39,2 tisuće.

Lani je, pak, 50-postotni porast tijekom drugog kvartala sredinom godine značio više od 40 tisuća zaposlenih. Djelatnost koja se kod obrtnika i slobodnih zanimanja ističe povećanjem zaposlenosti u drugom tromjesečju je, dakako, i trgovina.

U ta tri mjeseca broj zaposlenih, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, poraste za tri-četiri tisuće. Ove godine evidentiran je rast s nepunih 23 na 26,4 tisuće, dok je u isto vrijeme lani ostvaren porast sa 23,8 na 27,3 tisuće. Sezonski utjecaj na rast zaposlenosti u obrtu i slobodnim zanimanjima zamjetan je i kod pomoćnih uslužnih djelatnosti, kao i u prijevozničkim djelatnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close