Rasadnik novih poduzetnika grabi naprijed

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. rujan 2015. u 22:01
Domagoj Cvetko (Oprema uređaji), Spomenka Škafec (Centar za razvoj poduzetništva Ludbreg ) i Saša Cvetojević (ZIP)/Vjeran ž. Rogulja/PIXSELL

Ludbreg bi mogao postati Lukaps-ovim centralnim čvorištem za europsko tržište. Tvrtka Ducati komponenti planira ondje uložiti šest milijuna eura u proširenje pogona.

Ludbreg na različite tržišne turbulencije spremno odgovara stabilnom metalurškom, suvremenom farmaceutskom, elektroničkom te grafičkom industrijom, istaknuto je u četvrtak na otvaranju Poslovnoga uzleta grada Ludbrega u organizaciji Poslovnog dnevnika, manifestaciji namijenjenoj edukaciji i promociji malog i srednjeg poduzetništva, 14. u nizu ove godine. Riječ je o gradu rasadniku novih poduzetnika, kojima je Poslovni uzlet snažan alat za podizanje razina znanja i vještina ključnih za konkurentnost kako na domaćem, tako i inozemnom tržištu.

"Iz pozicije relevantnih poslovnih novina nije moguće zamisliti poduzetništvo bez malih poduzeća, upravo ona čine 50 posto u kreiranju hrvatskog BDP-a. Malo i srednje poduzetništvo od velike je važnosti za razvoj gospodarstva, pa poduzetnike treba poticati na inovativnost i nove poslovne modele", istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović. Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, istaknuo je ulogu Ludbrega u hrvatskom gospodarstvu. Taj je grad, naime, iako nevelik po demografskim podacima, jedan od najvažnijih centara sjeverozapadne Hrvatske. Za prošlu godinu Ludbreg bilježi rast izvoza od 11 posto, povećanje zaposlenosti od pet posto, dok su plaće u gospodarskom sektoru porasle tri posto. Ludbreg, među ostalim, prednjači u visini neto plaće isplaćene u gospodarstvu, kao i rastu poreznih prihoda. "Vidimo rezultate uspješne suradnje s Poslovnim dnevnikom od prošle godine, poduzetnička se klima neprekidno mijenja.

 

800tisuća

kuna dalo je Ministarstvo poduzetništva za Centar za razvoj poduzetništva u Ludbregu

Takva dinamika potiče poduzetnike da rade bolje i istodobno im otvara nove mogućnosti i prilike za veće investicije", rekao je Bilić istaknuvši važnost gradova poput Ludbrega koji poput manjih motora vuku ukupno hrvatsko gospodarstvo. Kad je o investicijama riječ, Ludbreg se ima čime pohvaliti. Jedan od svjetlijih primjera svakako je ACG Lukaps, kojemu je Ludbreg svojedobno bio prva investicija izvan Indije. Nekoć pred gašenjem, danas Lukaps planira investirati 30 milijuna eura, a sljedeći je korak planirano ulaganje dodatnih 50 milijuna eura u razvoj proizvodnje. Bilić je istaknuo kako se nada da će Ludbreg postati Lukapsovim centralnim čvorištem za europsko tržište. I Ducati komponenti planira uložiti šest milijuna eura u proširenje pogona, što podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta. Grad Ludbreg, zajedno s investitorima, planira uložiti 30 milijuna kuna u sanaciju cesta i važnijih prometnica.

Jelena Zrinski Berger, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije, istaknula je da ta županija u 2014. bilježi porast izvoza 19 posto i povećanje broja izvoznika 20 posto. Broja zaposlenih u gospodarskom sektoru porastao je 4,9 posto, od čega prerađivačka industrija bilježi rast od 6,1 posto. Ukupna je nezaposlenost u razdoblju lipanj 2013. – lipanj 2014. smanjena 21,7 posto. Jelena Zrinski Berger je najavila i podržavanje projekta Poslovnog uzleta i u 2016. ističući kako su za realizaciju dobre ideje najveće kočnice uvijek manjak znanja i kapitala, pri čemu je funkcija Poslovnog uzela nemjerljiva. "Nova radna mjesta ne stvaraju velika, nego mala i srednja poduzeća", zaključila je. Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, istaknula je da su upravo poduzetnici vizionari i optimisti koji vode Hrvatsku naprijed. Pohvalila je rad lokalne samouprave koja s poduzetnicima. Ludbreg je kao kao pravi poduzetnički centar sa svojim snažnim gospodarskim uzletom nazvan kolovođom u Hrvatska expressu.

 

15kuna

plaćaju poduzetnici za kvadrat poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Ludbregu

"Svjedoci smo promijenjene poduzetničke klime, koju sada možemo nazvati efektom snježne lavine. Makroekonomski pokazatelji i pozitivni rezultati u trećem kvartalu dovoljni su dokazi da se pozitivni rezultati mogu očekivati i u sljedećem izvješću. No, daleko od toga da ne možemo brže, više, jače", istaknula je Lončar. Naglasila je kako Ministarstvo poduzetništva u 48 sati rješava  do 70 posto upita i/ili zahjeva kako građana, tako i poduzetnika.  Spomenka Škafec iz Centra za razvoj poduzetništva Ludbreg istaknula je da im je Grad osigurao prostor u prostorijama društvenog doma.

Riječ je o projektu teškom milijun i sto tisuća kuna, od čega je Ministarstvo poduzetništva doniralo gotovo 800 tisuća kuna. Inkubator je zapravo poduzetnička potporna institucija, koncipirana tako da korisnicima s idejom pomogne u njihovoj realizaciji. Nude konzultantske usluge, programska, softverska te hardverska rješenja, mogućnost pohađanja seminara i edukacija, usluge savjetovanja te mogućnost izrade web stranice, kao i pomoć pri marketingu i prodaji. U poduzetnički se inkubator mogu prijaviti manja poduzeća, poduzeća u razvoju ili s poduzeća koja na tržištu postoje maksimalno do tri godine.

Istaknuto je kako 80 posto poduzeća koja zatraže taj oblik pomoći ostane na tržištu, dok od onih koji ne apliciraju u sustav pomoći na tržištu preživi tek njih 30 do 40 posto. Ludbreški poduzetnički inkubator korisnicima nudi i najam radnog prostora i ureda, pri čemu prvih šest mjeseci subvencioniraju poslovni prostor po cijeni od 15 kuna po kvadratu te plaćaju režije i usluge knjigovodstva, dok svaku sljedeću godinu prostor subvencioniraju po sistemu 25% ukupne cijene za drugu, 50 posto ukupne cijene za treću, 75 za četvrtu godinu i petu godinu najam prostora poduzeće plaća u punoj cijeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close