Radom u Bruxellesu dolazimo do ključnih informacija

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2017. u 21:59
Vitković ističe da su drvo i drvna biomasa pod velikim pritiskom fosilnih lobija, kao i dijela proizvođača OIE

CROBIOM je punopravni član AEBIOM-a i kroz rad svojih stručnjaka daje konstantan doprinos pronalasku novih rješenja.

Struka radi na sustavnom praćenju europske legislative te radi na analizama tržišnog okruženja i zalaže se za povećanje udjela iz OIE te za veće korištenje drvnih goriva.

Izmjena EU zakonodavstva na području energetike je pobudila veliko zanimanje stručnih krugova u Europi. Kroz naša operativna tijela u europskoj udruzi biomase AEBIOM raspravljali smo o nizu mogućih scenarija, prije svega oko budućnosti obnovljivih izvora energije, te oko izgledne pozicije biomase, što nas najviše zanima. Nameće se zaključak da su drvo i drvna biomasa pod velikim pritiskom fosilnih lobija, kao i dijela proizvođača OIE poput vjetra, a upravo te interesne skupine neutemeljeno osporavaju održivost drva i neutralni utjecaj biomase na okoliš.

Istovremeno, one skupine, koje stvarno stvaraju probleme oko održivosti resursa i utječu na zagađenja smanjujući dostupnost energije ne poduzimaju ništa da se to riješi. Skandinavske zemlje su svojom održivom politikom čak i povećale šumski etat, uz istovremeno povećanu uporabu drva kao energenta! To bi mogao biti sljedivi primjer i za Hrvatsku gdje buduće energetske politike trebaju više uvažiti potencijal drva i biomase.

EU želi gledati optimistično na svoju energetsku budućnost, ali treba naglasiti da je u Bruxellesu izražena zabrinutost u energetskoj zajednici, kako u udrugama, tako i EU institucijama. Ona se prije svega odnosi na političke poteze i nove energetske politike, ali je uzrokuje i sve snažniji utjecaj i prisustvo lobija za fosilna goriva. Svjedočimo o tome kako se pred biomasu i biogoriva žele postaviti nove granice, ograničenja i kvote, a sve to pod izgovorom nekakve nove održivosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close