“Puno je izazova, ali poduzetnička klima se ipak malo popravlja”

Autor: Lucija Špiljak , 20. prosinac 2018. u 22:00
Miroslav Petek

Miroslav Petek, direktor Elektrocentra Petek, najbolji je mladi menadžer ove godine u izboru HUM-Crome.

Jedan sam od onih koji smatraju da je u Hrvatskoj došlo do poboljšanja poduzetničke klime. No, premda je porezna reforma donijela određena pozitivna rasterećenja, ukupna dinamika provođenja reformi i dalje je prespora, stoga je kod nas vrlo izazovno biti poduzetnik", kaže Miroslav Petek, direktor tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, kojeg je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-Croma) proglasilo najboljim mladim menadžerom godine.

Riječ je o tvrtki s tradicijom koja se od malog privatnika razvila u jednu od vodećih u Hrvatskoj u području pružanja usluga i izvođenja radova u elektroenergetici, telekomunikacijama i građevinarstvu, te veleprodaji i maloprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme.  S obzirom na to da je riječ o tvrtki u obiteljskom vlasništvu, Miroslav Petek poduzetništvom se bavi od mladih dana, a u razgovoru nam je otkrio kako se Elektrocentar Petek pozicionirao kao lider u području energetike, kako su prebrodili period recesije i kriznih trenutaka te kako kao mladi poduzetnik gleda na poduzetničku klimu u Hrvatskoj.

Kada ste se počeli baviti poduzetništvom i preuzeli obiteljsku tvrtku Elektrocentar Petek?
Godine 2009. počeo sam raditi u sestrinskoj tvrtki, Petek Toursu,koja se bavi turističkom uslugama i ugostiteljstvom, a u njezinom vlasništvu je i Hotel Sport s četiri zvjezdice koji je česti odabir za pripreme naših rukometnih, ali i drugih reprezentacija.  Te smo godine krenuli u projekt izgradnje hotela u koji sam bio involviran. Uz to sam bio zadužen za operativni dio poslovanja tvrtke i daljnji razvoj tvrtke. Nakon toga sam prešao u matičnu tvrtku, Elektrocentar Petek gdje sam prošao nekoliko pozicija ,što je bilo korisno jer sam upoznao sustav i kako on funkcionira u potpunosti. Prolazak kroz nekoliko razina unutar organizacije bilo je hvalevrijedno iskustvo koje mi danas itekako koristi, pogotovo uzevši u obzir da smo se, kao i velika većina tvrtki, borili s gospodarskom krizom. Istaknuo bih da smo kroz sve to vrijeme ostvarivali stabilan rast poslovanja. U privatnom sam životu suprug i ponosni otac dvoje djece. 

 

400 milijuna

kuna prihoda imat će ove godine ivanićgradska obiteljska tvrtka

Čime se točno bavi tvrtka Elektrocentar Petek i koje usluge nudite? Jeste li se suočili i s težim, kriznim razdobljima u tvrtki i kako ste ih prebrodili?
Tvrtka Elektrocentar Petek, osnovana 1993. godine, u ovih je 25 godina izrasla u lidera u području energetike, od pružanja usluga do izvođenja radova. Također smo prisutni u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnim uslugama, maloprodaji i veleprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme.  Naša je uža specijalnost izgradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. U svakom poslovanju postoje krizni trenutci, međutim, postoje jasna pravila kako se ponašati i što činiti kako bi se oni ublažili. Period recesije je bez daljnjega bio težak, međutim, kroz diverzifikaciju poslovanja uspjeli smo iz nje izaći s pozitivnim rezultatima i stabilnim rastom, a osjetan je i oporavak tržišta energetike i građevinarstva.

Kao lider u području energetike, jeste li ostvarili suradnju i u inozemstvu osim u Hrvatskoj? Koje biste projekte izdvojili kao najznačajnije? 
Sjedište tvrtke je u Ivanić-Gradu, a urede imamo u Rijeci i Splitu. U Bosni i Hercegovini imamo tvrtku kćer, a 2016. godine smo u Albaniji osnovali podružnicu. Naša široka mreža partnera obuhvaća najviše domaće tvrtke, ali surađujemo s partnerima u Bosni i Hercegovini te Albaniji. Imali smo veliki broj kvalitetnih i izazovnih projekata, ali ako bih morao istaknuti jedan, onda bi to bio projekt izgradnje druge faze Zračne luke Dubrovnik u kojoj sudjelujemo s našim partnerima Strabagom i PZC Split. Taj projekt vrijedi više od milijardu kuna, a osim što je kompleksan i izazovan, vrlo je važan za razvoj ne samo Dubrovnika već cijelog juga Hrvatske. 

Koliko je trenutačno zaposlenih u Vašoj tvrtki? Je li danas teško naći radnike? Na koji način motivirate i privlačite radnu snagu i  nove klijente?
Trenutačno se krećemo oko brojke od otprilike 420 zaposlenih, ali zbog povećanja opsega posla sigurno je da će taj broj u narednom vremenu rasti. Ukidanjem ograničenja za Njemačku i druge države članice Europske unije došlo je do određenog odljeva radne snage.  Riječ je o problemu s kojim se ne suočavamo samo mi već i drugi kolege poduzetnici. Stoga kontinuirano ulažemo u edukaciju naših zaposlenika na svim razinama, kao i u stvaranje pozitivnog radnog okruženja. Naše reference, stručnost i profesionalnost s kojima pristupamo svakom projektu naši su partneri prepoznali kao garanciju uspješne suradnje, a samim time i preporuku za uspostavljanje novih poslovnih odnosa i privlačenje novih klijenata.

S obzirom na to da uspješno poslujete, a spominjete  i oporavak tržišta energetike i građevinarstva, kako kao mladi menadžer i poduzetnik gledate na poduzetničku klimu u Hrvatskoj? 
Što se trenutačnog stanja tiče, ovdje bih se svrstao u onih 16 posto prema istraživanju Hrvatske gospodarske komore iz prve polovice ove godine koji smatraju da je došlo do poboljšanja poduzetničke klime u Hrvatskoj. Premda se i dalje susrećemo s problemima kao što su učestale promjene propisa i krutost državnog aparata, u njemu su ipak vidljivi određeni, iako minimalni, pomaci.  Porezna reforma donijela je određena pozitivna rasterećenja, međutim, ukupna dinamika provođenja reformi i dalje je prespora. U Hrvatskoj je vrlo izazovno biti poduzetnik.

Kako se 2018. godina bliži kraju, jeste li zadovoljni poslovnim rezultatima i prihodima? Koji su vaši daljnji planovi?
Zadovoljni smo godinom na isteku, odnosno poslovnim rezultatima i prihodima. Prema dosadašnjim pokazateljima nastavili smo s rastom i ispunjenjem zadanih ciljeva, prijeći ćemo brojku od 400 milijuna kuna prihoda. Na tržištu se osjeća oporavak koji bi se trebao nastaviti i u sljedećoj godini. Nastavit ćemo sa širenjem poslovanja na inozemnim tržištima gdje smo već prisutni, odnosno u Bosni i Hercegovini i Albaniji, ali i daljnjim jačanjem naše pozicije na domaćem tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close