Pula i Istarska županija među najboljim su primjerima poticanja lokalnog gospodarskog razvoja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 10. ožujak 2017. u 12:44
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pokrenut s ciljem okupljanja i edukacije poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova, Poslovni je uzlet u međuvremenu postao i snažnim alatom za promicanje uspjeha svih onih koji svojim rezultatima popravljaju gospodarsku sliku Hrvatske.

Poslovni uzlet grada Pule, održan u petak na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma, druga je ovogodišnja manifestacija u sklopu projekta koji Poslovni dnevnik za male i srednje poduzetnike organizira već četiri godine. Pokrenut s ciljem okupljanja i edukacije poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova, Poslovni je uzlet u međuvremenu postao i snažnim alatom za promicanje uspjeha svih onih koji svojim rezultatima popravljaju gospodarsku sliku Hrvatske.

Kako je istaknuo glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević do sada je besplatne edukacije u sklopu Poslovnog uzleta diljem Hrvatske pohodilo nekoliko tisuća poduzetnika što smatra ostvarenjem u startu zacrtanih ciljeva. „Kada smo započeli priču Poslovnih uzleta najviše se pričalo o preprekama koje su stavljene pred postojeće, ali i nove generacije poduzetnika. Danas je situacija ipak bolja jer, kao što vidimo, sve se češće priča o dobrim stranama malog i srednjeg poduzetništva“, poručio je.

Pula i Istarska županija među najboljim su primjerima poticanja lokalnog gospodarskog razvoja, smatra predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja. „Zahvaljujući bogatim prirodnim resursima Pula može značajan dio gospodarstva temeljiti upravo na njima, a razvijenost svake lokalne zajednice ovisi o stanju i poslovanju lokalnih poduzetnika. Ipak, iako su pokazatelji za sljedeću turističku sezonu vrlo dobri, važno je razvijati i ostale grane gospodarstva. Postizanju takvih ciljeva uvelike pomažu i inicijative poput Poslovnog uzleta koji zaslužuje svaku pohvalu jer je usmjerena upravo na osnaživanje njegovih bitnih dionika“, istaknula je.

Lokalna samouprava pomaže stvaranju kvalitetne poduzetničke klime, svaki je poticaj jednako važan za gospodarski rast, rekao je gradonačelnik grada Pule Boris Miletić. „Prema službenim podacima, grad Pula ima najviše poduzetnika gledano po glavi stanovnika. U dobrim rezultatima važnu ulogu ima i uspješnost čitave Istarske regije, kao i Istarska razvojna agencija koja potpomaže realizaciju kreativnih ideja lokalnih poduzetnika. Gradska uprava u potpornim aktivnostima sudjeluje i kroz prostorne planove te rasterećenjem gospodarstva kojim nastoji ukloniti barijere. Naši su napori nagrađeni certifikatom kvalitete integriranog sustava upravljanja i normom društvene odgovornosti, što dokazuje da smo transparentni i efikasni“, naglasio je Miletić.

Župan Istarske županije Valter Flego ponosan je na inventuru koju su na županijskoj razini proveli, čemu u prilog idu i konkretne brojke. „Valja naglasiti da uz pad nezaposlenosti koji bilježimo, paralelno raste i zaposlenost. Usporedimo li s podacima otprije četiri godine zaposleno je više od 2700 ljudi. Naš BDP per capita iznosi 97 100 po glavi stanovnika i nije došao po inerciji već je rezultat operativnog djelovanja i planiranja. Ciljamo prema rezultatima kakve imaju najuspješnije regije Europe“, poručio je župan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close