Pula – grad koji u odnosu na veličinu ima više poduzetnika od Zagreba

Autor: Saša Paparella , 10. ožujak 2017. u 07:42
Grad Pula postao je važan poduzetnički centar/Duško Marušić/PIXSELL

Grad Pula ima rekordnih 67 poduzetnika na 1000 stanovnika, ukupno 2600 poduzetnika koji zapošljavaju preko 13.000 osoba.

Najveći istarski grad po mnogočemu odskače od hrvatskog prosjeka. Grad Pula tako je lani prvi uveo interaktivnu vizualizaciju e-Proračun, projekt koji je građanima približio temeljni gradski dokument. "S projektom Pula na dlanu idemo korak dalje i vjerujemo da ćemo i na ovaj način poslužiti kao primjer inovacije u novom načinu otvaranja i pružanja informacija građanima.  

Građani kroz ovu web aplikaciju mogu dobiti uvid u trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku.  Aplikacija, koju je izradila tvrtka Coin, napravljena je s ciljem dvosmjerne komunikacije s građanima te da građanima pruži sve podatke na jednom mjestu. Pored trendova kretanja gospodarskih pokazatelja, aplikacija nudi mogućnost pregleda turističke statistike za Pulu, a zanimljiva je i mogućnost pregleda podataka o stanovništvu i zaposlenosti", rekao nam je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pula prednjači i po još nekim pokazateljima – prema rezultatima Fine, prvi je grad u RH po broju poduzetnika po glavi stanovnika. "Kontinuirano ulaganje u razvoj poduzetništva te stvaranje pozitivne poduzetničke klime pozicioniralo je Pulu među najuspješnije hrvatske gradove. Pozitivne učinke mjera stimulacije poduzetništva potvrdila je i poslovna analiza Fine prema kojoj je Pula sa 67 poduzetnika na 1000 radno sposobnih stanovnik po broju poduzetnika, čak ispred Zagreba. Pula broji 2600 poduzetnika, koji zapošljavaju preko 13.000 osoba. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Puli iznosila je 5.081 kunu i iznad je hrvatskog prosjeka", rekao nam je Miletić. U proteklom razdoblju lokalnim je poduzetnicima kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije (IDA) plasirano 528,8 milijuna kuna.

 

528,8 milijuna

kuna plasirano je kroz programe, mjere i projekte lokalnim poduzetnicima

"Održavanje poticajnog poslovnog okruženja svakako je naš prioritet i u budućnosti. Sukladno tome, Grad Pula je i u ovoj godini nastavio s poticajnim mjerama za rast i razvoj gospodarstva. Osigurali smo potpore namijenjene poticanju razvoja gospodarstva te olakšice poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite", kaže Miletić. Isto tako, Grad sufinancira nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima.  Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili Grad Pula im nudi potpore za novoosnovane tvrtke, a posebno se potiču zapošljavanje i samozapošljavanje. Tu su i mjere koje su poduzetnicima na raspolaganju putem IDA-e u obliku poduzetničkih kredita za malo i srednje poduzetništvo, EU projekta kojih je provedeno 35, zatim potpora za istraživanje i razvoj kroz METRIS i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija.

Za korisnike iz privatnog i javnog sektora IDA nudi promociju i edukaciju, kao i poduzetnički tehnološki inkubator kroz koji je do sada prošlo više od 45 startup poduzeća, naglašava Boris Miletić. Gradonačelnik je lani kao prioritete istaknuo prenamjenu bivših vojnih i industrijskih zona. Dokle se stiglo s tim projektom?  "Demilitarizacija Pule i korištenje bivših vojnih područja u civilne svrhe jedni su od ključnih strateških ciljeva Grada Pule. Poduzeli smo sve potrebne korake kako bi bivše vojne zone i napuštene objekte u vlasništvu RH stavio u funkciju razvoja pulskog gospodarstva.  Pripremljena je potrebna prostorno-planska dokumentacija, donijeti su Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan grada Pule, dokumenti koje je Gradsko vijeće izglasalo, a koji su bili preduvjeti za daljnji razvoj tog područja", rekao nam je gradonačelnik Pule.

Grad Pula sada očekuje od države, kao vlasnika navedenog područja, da poduzme potrebne daljnje korake koji će u konačnici dovesti do prenamjene bivših vojnih zona u civilne svrhe. U međuvremenu se kreće i s drugim projektima, kao što je izgradnja javnog gradskog bazena na Verudi. Ishodovana je građevinska dozvola, čime je označen i službeni početak izgradnje ovog kapitalnog gradskog projekta. Objekt će biti ekonomski održiv, a za njegovo upravljanje brinut će javno poduzeće Pula Sport. Važno je i uređenja Trga Kralja Tomislava, što je najveći kapitalni projekt na području Grada Pule.  Uređenje Trga kralja Tomislava i rekonstrukcija Palladiove ulice investicija je vrijedna 24,2 milijuna kuna koja se provodi prema želji samih građana, koji su se aktivno uključili u odlučivanje i oblikovanje tog područja.

Radovi se planiraju okončati do početka ovogodišnje turističke sezone.  Miletić najavljuje i vrhunsku estetsku vizuru na kružnom toku u Šijani, gdje se još uvijek odvijaju radovi na izgradnji retencije koja će riješiti pitanje plavljenja cestovnog čvorišta, manipulativnih i parkirališnih površina u njegovoj blizini te stambenih i gospodarskih građevina koje se nalaze neposredno uz državnu cestu.  "Završno uređenje rotora predstavljat će splet vodene maglice i rasvjete, odnosno bit će to interakcija prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti i zasigurno će, uz svjetleće divove, predstavljati još jednu uspješnu pulsku priču", dodaje.

Rekordni turistički rezultati Grada Pule   

Pula je lani zabilježila čak 1,8 milijuna turističkih noćenja  
Pula je lani prvi put u povijesti dosegla brojku od 1,8 milijuna noćenja. Tome u prilog ide i činjenica da je Pula prvi grad u Hrvatskoj po broju festivalskih sadržaja, s više od tisuću manifestacija godišnje. "Lani smo proglašeni najboljom turističkom destinacijom u kategoriji koncerata i kulturno – društvenih događanja. Pula će i u 2017. biti središte kulturne proizvodnje s bogatom ponudom festivala, kulturnih i zabavnih događanja, izložba te izvrsnih koncerata u mfiteatru. Ovo nas ljeto očekuju glazbenici poput 2 Cellosa, Stinga, Tom Jonesa, Zucchera i Grace Jones. Potrebno je spomenuti i Outlook i Dimensions koji u Pulu privuku više od 30.000 gostiju, zatim Filmski festival, Visualiu, te triatlon utrku Ironman 70.3.", nabraja gradonačelnik Miletić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo dragi bogec zna što bi još „ nabrajao gradonačelnik Miletić“ da prilog nije bio limitiran. Nabrajao bi on još i još da nije broj kartica limitirao prilog.
Ono što je simptomatično je upravo poduzetništvo samog gradonačelnika. Gradonačelnik je kao što to biva na sajmovima ili u novootvorenoj tržnici, nabrajao sve što je kao poduzetnik u ulozi gradonačelnika učinio. Na stanovnicima Pule je da se samozapošljavaju ili da se zaposle kod nekog tko se je samozaposlio.
O tome zašto se Pula ne razvija u skladu sa svojim potencijalima niti riječi. Koliko tome doprinosi monopolistički položaj ideesovih poduzetnika niti zucnuo nije. Itd itd…..

New Report

Close