Proračun za poljoprivredu ne smije padati!

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore/ IGOR KRALJ/PIXSELL

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Sjedeća godina za poljoprivredni će sektor možda biti jedna od najizazovnijih dosad. Osim stalno rastućeg uvoza, niskih cijena i klimatskih nepogoda, poljoprivrednike brine i nedostatak radne snage te iseljavanje. Uz sve to, želja im je staviti sve poljoprivredne površine u funkciju, osigurati tržište i povećati plaće kako bi se mladi ljudi vratili. Osim stalnih izazova koji nas čekaju u 2019., u tijeku je izrada  okvira za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020.

Najviše rasprave vodi se oko proračuna, ali i posebnih okolišnih zahtjeva koji se planiraju propisati. Od početka 2017. godine Hrvatska poljoprivredna komora imala je redovite sastanke s V4 zemljama i novim državama članicama na kojima se razmjenjivale informacije i stajališta o novom ZPP-u, a jedan od zaključaka je da proračun za poljoprivredu ne smije padati.

U 2019. godini važno je stalno ponavljati kako poljoprivredna proizvodnja nije samo poljoprivreda, ona utječe na sve segmente gospodarstva, zaštitu okoliša, energetiku, transport, mehanizaciju, zdravlje ljudi, građevinarstvo, radna mjesta i nacionalnu sigurnost.  Primjerice, kada poljoprivrednik dobije poticaje za traktor, poticaj dobije i onaj tko mu ga je prodao. Kada poljoprivrednik izgradi štalu ili skladište, poticaj koji dobije ne ide samo njemu već i građevinarima koji izvode radove.

 

2020. godina

početak je razdoblja nove Zajedničke poljoprivredne politike EU-a

Kada poljoprivrednik povećava proizvodnju, on stvara novo radno mjesto. Kada je poljoprivredni proizvod dobar, on pozitivno utječe na zdravlje ljudi. U nedostatku opskrbe energentima, poljoprivreda iz otpada i ostataka može ponuditi alternativu. Sve su to prilike koje poljoprivredni sektor može ponuditi. Iz tog razloga će se u 2019.  godini Komora na svim razinama, u 20 odbora Europske komisije, u nacionalnim tijelima i u suradnji drugim međunarodnim komorama boriti da naši poljoprivrednici dobiju adekvatno sufinanciranje sve većih troškova, pravovremene informacije i platformu na kojoj će moći predstaviti te prostor na tržištu.

Osim navedenog, za 2019. godinu HPK je putem kartice za članove dogovorila niz pogodnosti za gorivo, cestarine, banke kako bi na taj način malim i srednjim proizvođačima pomogla oko troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close