Pronašli zlatnu žilu u EU fondovima: nabavili najbolji svjetski stroj za usitnjavanje kamena

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. lipanj 2018. u 22:00
Uz novi stroj moći će pokrenuti i izvoz, u Sloveniju/FOTOLIA

Obitelj Lešćanec iz grada Karlovca izborila novac za povećanje kapaciteta kamenoloma Barilović, odobreno im je gotovo pet milijuna bespovratnih kuna.

Karlovačka obitelj Lešćanec u fondovima Europske unije pronašla je zlatnu žilu. Nije to fraza, u smislu da im je europski novac "kapnuo" pukom srećom.

Naprotiv, latili su se ozbiljna rudarska posla ne bi li iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europskog fonda za regionalni razvoj, realizirali projekt Unaprijeđenje produktivnosti i povećanje proizvodnih kapaciteta kamenoloma Barilović.  Time će ispuniti cilj – povećati godišnje prihode za čak 41 posto i otvoriti još radnih mjesta. Spomenuta se obitelj, vlasnici Obrta GMTT Lešćanec zaista bavi građevinarstvom i rudarstvom, temelje je zasadio još prije 40 godina Marijan Lešćanec, da bi sad u rad s kamenom bili uključeni svi, i sinovi i kći.

I kao kruna ovogodišnjeg jubileja odobreno im je bespovratnih 4.955.896,22 kune iz EU, od ukupne vrijednosti projekta od 13.714.156,17 kuna. Prihvatljivi troškovi su 10.971.324,94 kune. "Ovo nam je prvi europski projekt u koji smo se upustili i uspješno ga završili", govori Andrea Lešćanec uime obitelji koja je htjela modernizirati tehnologiju i poslovanje. Možda i zato što su zadovoljni izvedenim jer im se trud isplatio, kaže da tijekom pripreme i izrade projekta i nisu imali previše problema s papirologijom i stoga preporučuje obrtnicima da ne oklijevaju.

 

41 posto

rasta prihoda omogućit će im europski novac

"Svi koji su zainteresirani, neka se jave na natječaje i iskoriste prilike za europsku pomoć, to im zaista preporučujemo", poručuje Andrea. Oni su, priznaje, svoju priliku na vrijeme ugrabili, jer, ulovili su "zadnji vagon".

"Na našu sreću, ovo je bio zadnji natječaj na kojem je rudarstvo bilo prihvatljivo za potpore, a intenzitet sufinanciranja za male obrtnike iznosi 45%", kažu karlovački kamenolomci. Oni su tako za daljnju eksploataciju i obradu kamena na lokaciji Barilović gdje imaju koncesiju nabavili dva bagera, gusjeničara, pokretno postrojenje za sitnjenje i klasiranje, pokretnu sijačicu i utovarivač za proizvodnju kamenih agregata. Tom mehanizacijom, stoji u opisu projekta, omogućava se povećanje kapaciteta godišnje proizvodnje kamenih agregata na 154.000 kubnih metara i povećanje produktivnosti tehnoloških procesa u kamenolomu. Moći će pokrenuti i izvoz, u Sloveniju.

"Potreba za strojevima i opremom bila je neizbježna, ali bez potpore iz EU vjerojatno bismo nabavili neku stariju. Ovako smo ponosni što imamo pokretno postrojenje za sitnjenje i klasiranje GIPOREC R 100 FDR GIGA koje je prvo takvo multifunkcionalno u Hrvatskoj i drugo u svijetu.

Od njegove nedavne nabavke već smo povećali proizvodnju i zaposlili još četiri radnika te digli prihode dosad u 2018.", zadovoljno će Lešćanci. Oni su inače zadnjih godina u rastu, Poslovna Hrvatska navodi da su prihodi bili iznad 14 milijuna kuna i s neto dobiti od oko dva milijuna. Zasad imaju 35 radnika. Dobavljaju kameni materijal i izvode niskogradnju (npr. Lidl, Baumax, Karlovačka pivovara, Mljekara KIM), diljem Karlovačke županije i po Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close