Projekt studenta iz Hrvatske među najboljih 10 iz cijele Europe

Autor: Objava za medije , 09. ožujak 2014. u 14:23
Foto: Thinkstock

U natjecanju pod nazivom Up2Youth u organizaciji Wilfred Martens Centre for European Studies iz Bruxellesa sudjelovalo je više od 42,000 mladih iz cijele Europe.

U natjecanju pod nazivom Up2Youth u organizaciji Wilfred Martens Centre for European Studies iz Bruxellesa sudjelovalo je više od 42,000 mladih iz cijele Europe, a 10 najboljih došlo je do finala u Dublinu. Jedan od njih je i Tomislav Metelko, student na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera i Potpredsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Osijek.

Mladi su se natjecali u projektnim prijedlozima vezanima uz fokus politike mladih u novom mandatu Europskog parlamenta od 2014. do 2019. godine, tj. predlagali su kako bi Europska unija trebala djelovati da bi se poboljšao status mladih. Prijedlozi su morali biti vezani uz jedno od 4 ponuđena područja: obrazovanje, zapošljavanje, društveni problemi i izazovi unutarnje ili vanjske politike Unije.

„Većina prijedloga bila je vezana uz obrazovanje i zapošljavanje, što su očito najveći problemi mladih ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Moj prijedlog spaja ta dva područja kroz dijalog dva ključna subjekta – sveučilišta i poslodavaca – u obliku formalno i neformalno organiziranih tijela na razini Europske unije i samih država članica. Sam prijedlog je razrađen u detalje, no ukratko cilja na trostruku dobit: studenti dobivaju bolje obrazovanje prilagođeno zahtjevima tržišta rada, poslodavci kvalitetnije i konkretnije obrazovane potencijalne zaposlenike, a sveučilišta u još većoj mjeri ispunjavaju svoju primarnu svrhu medijatora između jednih i drugih“ – istaknuo je Tomislav Metelko.

Stotinu od 42,000 natjecatelja iz prvog kruga natjecanja je u drugome moralo detaljno objasniti svoje prijedloge, da bi se u trećem krugu od 50 preostalih natjecatelja kroz seriju Skype intervjua odabralo deset najboljih. Finalisti koji su, osim hrvatskog predstavnika, stigli iz Irske, Španjolske, Italije, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Češke i Albanije, svoje su prijedloge ujedinili u amandman koji je jednoglasno prihvaćen od strane 812 delegata s pravom glasa na Kongresu EPP-a.

„Iako je Martens Centre zapravo think tank EPP-a, članstvo u stranci nije igralo nikakvu ulogu u izboru. Zanimljivo je da većina finalista, baš poput mene, uopće nisu članovi niti jedne političke stranke, već samo mladi ljudi koji imaju ideje i žele nešto promijeniti na bolje. Vjerujem da je ovakav projekt dobar primjer i za stranke u Hrvatskoj jer sigurno postoje stotine, ako ne i tisuće mladih poput mene koji nisu članovi politički stranaka, ali su spremni ponuditi svoje ideje da bi se u našoj zemlji živjelo bolje, samo nažalost nema nikoga tko je te ideje spreman poslušati“ – objasnio je Tomislav.

Natjecanje će imati još jedan dodatni krug u narednim tjednima, a jedan od deset finalista bit će nagrađen šestomjesečnom plaćenom praksom u Martens Centre for European Studies u Bruxellesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close