Proizvođačima duhana FZOEU “daje” 200 solarnih sušionica

Autor: Darko Bičak , 02. studeni 2015. u 22:01
Duhan iz Podravine će se sušiti u modernim solarnim postrojenjima /Damir Špehar/PIXELL

Projekt “Sol siccus tobacum” je napravljen u suradnji s virovitičkom razvojnom agencijom VIDRA.

Virovitičko-podravska županija dobit će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gotovo pet milijuna kuna za projekt "Sol siccus tobacum".

Radi se o programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je prijavljen u suradnji s virovitičkom Razvojnom agencijom VIDRA. Vrijednost investicije iznosi šest milijuna kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80 posto, a najviše u iznosu do 4,8 milijuna. Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90 posto hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije. 

 

90posto

duhana se proizvodi u Virovitičkoj županiji

Veća konkurentnost
Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je k povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož ulje nego obnovljive izvore energije. "Polazeći od činjenice da u poljoprivrednoj proizvodnji na području Virovitičko-podravske županije velik dio čini duhanska proizvodnja, u suradnji s lokalnim prerađivačima duhana i proizvođačima, pronašli smo način povećanja njihove konkurentnosti, a to je korištenje inovativnih sušara i solarne energije. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je podržao ovaj jedinstveni pilot projekt u našoj županiji", rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

 

4,8milijuna

kuna je maksimalni iznos bespovratnih potpora

Prirodni resursi
Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close