Problem i demografski razvoj

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2016. u 22:00
Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić/Patrik Macek/PIXSELL

Za pozitivno obiteljsko okruženje potrebno stvoriti i zakonske preduvjete, poručila ministrica Bernardica Juretić.

Cjelovita demografska i obiteljska politika nikad se nije provodila . Kasnimo već desetljećima, a svakim sljedećim danom gospodarski i demografski problemi postaju sve složeniji, a njihovo rješavanje sve zahtjevnije.

Stoga je neophodno donijeti dugoročnu strategiju demografskog razvoja , izuzetu od bilo kakvih političkih previranja i preslagivanja, u koju će biti uključeni svi sudionici društva: nositelji vlasti, poslodavci, crkva i obitelj. Demografski i ekonomski razvoj moraju se odvijati paralelno i komplementarno. Moramo  shvatiti da su demografska i obiteljska politika ulaganje u budućnost ove zemlje. Zaključci su to Okruglog stola održanog u ponedjeljak na temu "Obiteljska i demografska slika Hrvatske" u Ministarstvu socijalne politike i mladih, a u povodu Međunarodnog dana obitelji, 15.svibnja.

Na Okruglom stolu okupili su se predstavnici ministarstava, državnih zavoda, agencija, odbora, udruga, akademske zajednice,  Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, saborskog odbora za obitelj, mlade i sport, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Pravobraniteljice za djecu. Nazočne je pozdravila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić podsjećajući kako je razlog okupljanja demografska slika Hrvatske koja, kako je rekla, nikad nije bila lošija.

"Svima Vam zahvaljujem na odazivu i  čestitam  Međunarodni dan obitelji", poručila je ministrica Juretić izrazivši nadu u plodonosan rad Okruglog stola.  Podsjetila je kako je za pozitivno obiteljsko okruženje potrebno stvoriti i zakonske preduvjete. Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozvao je na odbacivanje negativnoga ozračja prožetoga pesimizmom, malodušnošću i podjelama te na stvaranje optimizma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close