“Privatni sektor u JI Europi kroz umrežavanje i povezivanje može pozitivno utjecati na cjelokupan gospodarski rast regije”

Autor: Lucija Špiljak , 06. lipanj 2019. u 22:00
Ivan Gros, član Upravnog odbora Mreže poslovnog razvoja jugoistočne Europe

Regionalna ekonomska povezanost stvara preduvjete za razvoj, ne samo proizvodnih kapaciteta, već i poduzetništva i inovativnosti, kao i primjene novih tehnologija.

U lipnju prošle godine osnovana je asocijacija Southeast Europe Business Development Network, sa sjedištem u Beču, čiji je cilj unapređenje poslovne suradnje unutar gospodarskih subjekata regije i razvoj neposredne suradnje s tržištem EU, s naglaskom na Njemačku, Austriju i Mađarsku.

Uoči novog izdanja konferencije InvestCro 12. lipnja u Zagrebu, član Upravnog odbora asocijacije SEEBDN Ivan Gros ispričao nam je kakvi su bili počeci, koji je cilj asocijacije, kakvi su dosadašnji rezultati te daljnji planovi. Osvrnuo se i na potrebu jačeg regionalnog ekonomskog povezivanja i poboljšanje investicijskih mogućnosti . 

U lipnju mjesecu  2018. osnovana je asocijacija/udruga Southeast Europe Business Development Network, sa sjedištem u Beču. S kojim je ciljem osnovana i tko su idejni začetnici i koliko vas je u timu? 
Prilikom osnivanja prije manje od godinu dana, asocijacija SEEBDN ( www.seebdn.eu) u svom programskom konceptu označila je kao cilj i fokus svojih aktivnosti jačanje regionalne suradnje, unapređenje poslovanja i razvojnih aktivnosti kompanija iz zemalja južne i istočne Europe i Zapadnog Balkana, umrežavanje zainteresiranih strana, stimuliranje strateškog partnerstva s razvijenim tržištima, posebno tradicionalnim tržištima kao što su Njemačka i Austrija, ali i  EU. Želimo inicirati formiranje zajedničkih, interesno povezanih tvrtki kako bi lakše i uspješnije djelovale na trećim tržištima. Ideja se rodila iz razgovora  između nas, osnivača firme Grimex Consult i na poticaj izvršnog direktora poduzeća Aleksandra Grosa, o potrebi stalnog i fokusiranog umrežavanja tvrtki iz gore navedenih regija,  te razradom te ideje, vizije i koncepta  s nekima od najznačajnijih gospodarstvenika u Austriji i regiji. Asocijacija ima, naravno uz članstvo kao conditio sine qua non, dva glavna tijela: Upravni odbor i Savjetodavni odbor. U našem Upravnom odboru želimo imati barem po jednog vodećeg gopodarstvenika iz svake zemlje u regiji, te iz  Austrije i Njemačke i taj smo cilj gotovo u potpunosti ispunili. Takav Upravni odbor najbolje može sagledati, predstaviti i poticati relizaciju projekata kako u svojoj zemlji, koju najbolje poznaje, tako i  sinergijski s drugima iz Upravnog odbora, usmjeravati aktivnosti u pravom smjeru, slijedeći zajedničke interese. Drugi značajen organ je Savjetodavni odbor, gdje su uključeni diplomati, gospodarstvenici s velikim iskustvom, bankari i stručanjaci koji poznaju međunarodno tržište i pomažu UO-u oko strateških planova i odluka. Naravno, članstvo se od osnivanja stalno povećava, a isto tako i naše ideje i projekti vezani za predstavljanje uvjeta  poslovanja, prezentacije  investicijskih mogućnosti i potencijala, poslovne klime i drugih značajnih uvjeta za uspješno predstavljanje i promociju članova, ali i dijelova regije u kojoj djeluju.

Koja je osnovna strategija Udruge? Kako izgleda program i kakve su vaše procjene vezano uz uspjeh asocijacije u budućnosti?
Želimo inicirati formiranje zajedničkih, interesno povezanih tvrtki kako bismo djelovali na trećim tržištima. Dijelimo viziju da privatni sektor u jugoistočnoj Europi, kroz umrežavanje i povezivanje, može pozitivno utjecati na cjelokupan  privredni rast tog regiona. Suradnja s privatnim sektorom jedan je od važnih faktora stabilnosti i prosperiteta u ovom dijelu Europe. I tu mi vidimo ulogu SEEBDN. Naša misija je da doprinesemo bržem razvoju jugoistočne Europe, da osiguramo punu podršku svojim članovima i da podržimo zemlje kandidate iz JIE na njihovom putu ka Europskoj uniji.   Kao organizacija, mi smo veoma mladi, ali s ponosom možemo reći da smo već postigli značajne rezultate, dok su nam planovi za naredno razdoblje u tom smislu još ambiciozniji.   Nabrojati ću samo nekoliko glavnih točaka. Sredinom 2018. godine formirali  smo SEEBDN i to smo obilježili promocijom osnivanja  22. studenog u Diplomatskoj akademiji u Beču. Čast nam je što su nas prepoznala neki od najeminentnijih imena iz svijeta ekonomije, financija, politike, diplomacije. Zato i broj članova SEEBDN raste, kao što raste i podrška našem konceptu od strane političkih i ekonomskih nosilaca odluka iz zemalja jugoistične Europe, Austrije i Njemačke. Lansirali smo časopis Business Link, koji se tiska kvartalno i bavi se aktualnim temama iz područja ekonomije, politike, inovacija i digitalizacije. Organiziramo poslovne susrete u novom formatu. Prvi takav susret, Poslovni krug Jugoistočne Europe (The SEE Business Circle), održan je 18. ožujka u Beču. Skupu na visokom nivou prisustvovali su članovi Upravnog i Savjetodavnog odbora SEEBDN, biznismeni, diplomati. Konferencija Destinations on the Rise je također novi format, a cilj je da svake godine predstavimo po jednu-dvije zemlje iz regije jugoistočne Europe – ekonomske potencijale, kompanije i investicijske projekte te zemlje. To radimo u partnerstvu  s renomiranom austrijskom medijskom kućom Die Presse. Prva zemlja koju smo na ovaj način predstavili je Crna Gora. Naše su ambicije da konferencije ovoga tipa održavamo jednom ili dva puta godišnje, a uvijek uz podršku vlade zemlje koju predstavljamo. Dva su osnovna i stalna pravca naših daljnjih aktivnosti:
1.afirmirati tvrtke iz zemalja jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana koje imaju strateški cilj i intenzivno teže plasmanu na tržište EU, ali i na druga razvijena tržišta;
2. povezati ugledne kompanije s tržišta EU, posebno Njemačke i Austrije s onima iz regije na koju smo fokusirani, u cilju realizacije različitih investicijskih projekata iz raznih grana gospodarstva.

Na koga Udruga cilja, jesu li to mala i srednja poduzeća ili i velike tvrtke?
Inicijalno smo se orijentirali na manje i srednje, nerijetko obiteljske kompanije, jer one velike najčešće već same imaju ideju, mogućnosti i strategiju nastupa na razvijenim tržištima. Manje i srednje tvrtke teže pronalaze načine ili sredstva za plasman na udaljenijim tržištima. Međutim, među našim članovima imamo i onih koje nazivamo velikim kompanijama. Posebno smo orijentirani na ambiciozne kompanije koje teže afirmaciji kako u regiji tako i šire, dakle koje bismo opisali kao dobre, uspješne igrače, kojima je stalni razvoj u fokusu svakodnevne poslovne prakse. Takvih, manje ili više (ne)eksponiranih u zemljama regije ima zaista dosta.

Premda ste gotovo na početku, jesu li već počeli dogovori sa stranim tržištima? Na koja ste konkretno tržišta usmjereni i kakvu suradnju očekujete s Hrvatskom?
Projekti koje smo već proveli, pogotovo ovi ranije spomenuti, rezultirali su brojnim kontaktima, kao i boljem razumijevanju zemalja jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana od strane uspješnih kompanija razvijenih zemalja EU, prije svega Njemačke i Austrije. To je prvi i neophodan korak koji u narednim fazama može  dovesti do novih investicija, strateških partnerstava ili  međusobne trgovine.  Kada je riječ o Hrvatskoj, ona već je  članica EU i time ima prednost u odnosu na neke druge, jer je već usvojila i primjenjuje zajedničku regulativu EU  te je po definiciji dio EU tržišta. Radimo na proširenju članstva kao i na realizaciji  projekta jedne regionalne konferencije. Nju želimo realizirati do kraja ove godine u Zagrebu, nadamo se u suradnji i uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca , kao i članova SEEBDN-a. Također, naš regionalni projekt Destinations on the Rise, s Hrvatskom u fokusu,  planiramo realizirati  u proljeće 2020. u Beču. Vjerujem da ćemo već sljedeći put kad budemo razgovarali imati konkretne primjere suradnje nastale iz ovih inicijativa. Duboko sam uvjeren da je potrebno ojačati regionalnu ekonomsku povezanost  kako bi se  što više afirmirala gospodarstva tih zemalja i stvorili "regionalni igrači", što bi, s jedne strane, povećalo kvalitetu i kvantitetu prisustva na zahtjevnom tržištu EU i svjetskom tržištu. S druge strane, time se stvaraju  preduvjeti za razvoj, ne samo proizvodnih kapaciteta, već i poduzetništva, inovativnosti, primjene novih tehnologija, a posebno bi se stvorila pozitivna atmosfera za afirmaciju i optimizam među mladim i profesionalnim poslovnim ljudima. Zemlje jugoistočne Europe  trebale bi poticati nove energije i aktivnosti, te postaviti ciljeve koji će značiti korak naprijed prema višim oblicima suradnje i razvoja, prije svega uz upotrebu novih tehnologija, inovacija i razvoja IT sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close