Prirodni resursi temelj razvoja, po gotovo turizma

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. listopad 2017. u 22:01
Zlatar Bistrica jedno je od najžilavijih industrijskih područja u Zagorju

Zagorska općina diči se s više radnih mjesta nego radno sposobnoga stanovništva, a namjera va dodatno iskoristiti prirodne i kulturne potencijale.

Općina Zlatar Bistrica, u središnjem istočnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, važno je prometno čvorište županije, ali i jedno od njenih najžilavijih industrijskih središta. Danas je stopa nezaposlenosti, nakon turbulentnih godina svedena na minimum, potvrdio nam je načelnik općine Žarko Miholić. U protekle je četiri godine otvoreno više radnih mjesta nego što općina ima radno sposobnog stanovništva. U ukupnoj zaposlenosti na razini županije Zlatar Bistrica sudjeluje s tek 4,26 posto.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore krajem 2015. je na području ove općine evidentirano 49 obrtnika pri čemu su najbrojniji bili proizvodni, njih 19, zatim 14 obrtnika iz uslužnog sektora te po četiri obrtnika u ugostiteljstvu i građevini. Nadalje, prema podacima FINA-e iz 2015. na području Zlatar Bistrice evidentirana su i 43 poduzetnika, dva više nego godinu ranije, stoji u Razvojnoj strategiji Zlatar Bistrice 2015. – 2020.

Zagorska puretina

Ovi su poduzetnici zapošljavali 302 osobe te ostvarili ukupne prihode od 122,049 milijuna kuna, 6,83 milijuna više nego godinu ranije. Općina poduzetnicima pomaže subvencioniranjem kamata na poduzetničke kredite, imajući na umu poticanje njihova daljnjeg razvoja. U gospodarskoj zoni Jugo-zapad danas je 11 gospodarstvenika, tvrtke Mikom, Werner ljevaonica metala, Werner export-import, Nanotec, Trasa, Solida nova, Kaveda, Peradarstvo Futivić,  El-set, Elcon – prehrambeni proizvodi te Boxmark Leather. Potonji, Boxmark, bavi se proizvodnjom štavljene kože i zapošljava više od trećine radno aktivne populacije, tj. oko 1100 ljudi. Elconu, koji je bio gotovo pred gašenjem, lani je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. isplatila oko 466.000 kuna za ulaganje u opremanje objekta za preradu jaja, što je omogućilo modernizaciju tvornice koja sad ima šezdesetak radnika.
U 2011. osnovan je i LAG Zagorski bregi koji danas okuplja veći broj općina iz dvije županije i najveći je LAG u Hrvatskoj, a načelnik Žarko Miholić je i predsjednik te lokalne akcijske grupe.

 

122milijuna kuna

ukupni prihodi poduzetnika Zlatar Bistrice u 2015. godini

“LAG Zeleni bregi obuhvaća dio Krapinsko-zagorske i dio Zagrebačke županije, a time i 22 grada i općine.

U mjeri 19.1. je za izradu razvojne strategije i financiranje povukao maksimalni iznos od 100.000 eura, dok je u mjeri 19.2. odobreno 12,5 milijuna kuna za koje se očekuje raspisivanje natječaja. LAG je dao izniman doprinos ruralnom razvoju prostora koji pokriva”, kazao je Miholić. U turističkoj ponudi ovog kraja, koju tek treba osnažiti, važnu ulogu može imati i gastronomska komponenta, koja objedinjuje brojne poljoprivredne proizvode među kojima je najpoznatiji zagorski puran.

Veze lokacija i OPG-ova

Koliko je prerada i otkup mesa ove životinje bila važna za lokalnu ekonomiju najbolje svjedoči podatak da se nalazi i na općinskom grbu. Kada se govori o temeljnim resursnim vrijednostima zlatarbistričkog kraja obično se misli na poljoprivredna i šumska zemljišta te prirodne i kulturne vrijednosti. A one su i temelj budućeg razvoja gospodarskih djelatnosti, i to posebno turističkog i rekreacijskog karaktera, komentirao je načelnik općine. 
 “Predispozicija za razvoj turizma ima, a one su povezane s uključivanjem u županijski program razvoja cikloturizma kroz uređenje biciklističkih ruta te uključivanje u razvoj turističkih ruta s obzirom na blizinu nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici.

 

49obrtnika

registrirano na području općine, prema podacima iz 2015.

Povećanje atraktivnosti našeg područja planiramo postići uređenjem pješačkih i poučnih staza značajnih zbog prirodne bioraznolikost i očuvanog okoliša, kao što su Javorova staza zdravlja i eko-poučna staza Šumarica, a turističku ponudu dodatno ćemo oplemeniti povezivanjem tih lokacija s ponudama OPG-ovaca s područja Zlatar Bistrice”, dodao je Miholić.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kamo sreće da su i “poduzetnici” iz Zmijavaca i sličnih “prosperitetnih” općina ostali razvijati svoje zavičajne općine.

New Report

Close