Prilika za stjecanje iskustva kao važan prvi korak u svijetu rada

Foto: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Poslovni dnevnik i Večernji list već šestu godinu zaredom organiziraju radnu praksu u vodećim hrvatskim kompanijama studentima s invaliditetom i onima slabijeg socijalnog statusa.

S ciljem jačanja svijesti unutar poslovne zajednice o problemu položaja osoba s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa na tržištu rada, Poslovni dnevnik i Večernji list u suradnji s partnerima šestu godinu za redom provode društveno odgovorni projekt Iskustvo zlata vrijedi. Cilj projekta organiziranje je radne prakse u najuglednijim hrvatskim kompanija studentima s invaliditetom i onima slabijeg socijalnog statusa, a samim time i poticanje njihova kasnijeg zapošljavanja. Zaposlenje osim ekonomske vrijednosti ima važnu ulogu i osiguranja što je moguće neovisnijeg života, ali i uvelike pridonosi razvoju samopouzdanja svake mlade osobe te potpomaže njihovu bolju socijalnu integraciju.

Do sada je kroz projekt radna praksa omogućena za više od 80 studenata, a nakon odrađene prakse, više studenata dobilo je i stalno zaposlenje u tvrtki. Za sudjelovanje u projektu Iskustvo zlata vrijedi prijaviti se mogu svi studenti između 18 i 25 godina starosti koji, uz osobne podatke, trebaju dostaviti motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invalidnosti ili socijalnoj ugroženosti.Prijave putem linka na stranicama Poslovnog dnevnika otvorene su do 15. lipnja ove godine. Svaka partnerska tvrtka (poslodavac) u mogućnosti je osigurati praksu u trajanju minimalno mjesec dana za jednog studenta, osim ako samostalno ne odluče uzeti više studenata ili produljiti trajanje radne prakse.

Niska stopa zapošljavanja

Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a sama bi praksa trebala biti odrađena do kraja 2018. godine. Studenti će svoje buduće poslodavce, koji su im dodijeljeni u skladu s fakultetskim usmjerenjem svakog pojedinačno te uz mišljenje stručne komisije organizatora projekta, upoznati u srpnju na posebnom događaju. Broj studenata, a samim time i mladih uključenih u visoko obrazovanje, raste, no iskustvo rada u Hrvatskoj nije česta situacija. Tako mladi na tržište dolaze nepripremljeni i bez potrebnih vještina kojima bi mogli aplicirati na radna mjesta. Hrvatski zakoni o zapošljavanju osoba s invaliditetom postoje, no stopa njihova zapošljavanja još uvijek je rapidno niska u usporedbi s europskim standardima. Poslodavci ne znaju što očekivati od osobe s invaliditetom, te se često ne odlučuju na njihovo zapošljavanje.

Ovakav projekt mladu osobu s invaliditetom približava poslodavcu te tako suradnja donosi obostranu korist i potiče poduzetnike da ih zapošljavaju. Danas su mladi u nepovoljnoj 
situaciji na tržištu rada, a kada se toma doda predznak invaliditet i bez radnog iskustva, mogućnost zapošljavanja je znatno otežana, pa tako ovaj projekt ima veliki značaj koji su prepoznali i podržali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruga Zamisli te brojni renomirani poslovni partneri gdje će biti omogućena radna praksa.

Dobili stalna zaposlenja

Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedan je iz skupine Styrijinih projekata koji već šestu godinu za redom mijenja percepciju na tržištu rada i pridonosi razvoju solidarnosti društvene zajednice, a to dokazuje i činjenica da je Styria u 2018. osvojila deveti Zlatni indeks koji udruga eStudent dodjeljuje poduzećima koja značajno doprinose kvalitetnijem studentskom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata.

Baš na tim vrijednostima počiva i projekt Iskustvo zlata vrijedi koji je u prethodnih nekoliko godina omogućio praksu desetcima studenata, a nekima su se poslodavci toliko oduševili da nisu dvojili oko njihova zapošljavanja. “Kompletan ured me dočekao toplo i srdačno. Iako su se prvi put susreli s osobom u kolicima, svi su bili voljni pomoći na bilo koji način. Uvijek mi je netko pomagao kod dolaska i odlaska s posla, a pomogli su mi i da podignem samopouzdanje. Svidjela mi se atmosfera rada, stručnost i profesionalnost zaposlenika i, naravno, posao koji sam radila” prisjeća se Ines Miškec svoje dobrodošlice, a navodeći kako je to prvi puta da su susreli osobu u kolicima potvrđuje važnost ovog projekta. Ova mlada djevojka nakon završene prakse postala je zaposlenik Odjela kliničkih ispitivanja NOVO NORDISK-a Hrvatska. Ines nije jedina kojoj se sreća osmjehnula, a mnogi mladi ljudi koji su bili dijelom projekta Iskustvo zlata vrijedi svjesni su problema tržišta, obrazovnog sustava, ali i hrvatske kulture.

“Da bismo se profilirali kao stručnjaci, potrebno je poznavati teoriju svoga područja. To je preduvjet, kao što je virtuozu violine preduvjet naučiti note, poznavati svaki milimetar svoje violine. Međutim, bez vježbe, bez primjene, to će ostati puko znanje. Violina bez simfonije nema svrhe. Ako želimo graditi društvo stručnjaka, praksa mora postati dio naše kulture’’ rekla je Lea Potočar navodeći praksu kao bitnu za svakog mladog čovjeka, a ona je svoje prve vještine brusila u Atlantic grupi gdje im se nakon odrađene prakse toliko svidjela da su joj ponudili i studentsko zaposlenje.

Učenje o novim tehnologijama

“Dojmovi su mi stvarno odlični. Tijekom prakse u King ICT-u mnogo sam naučio o tome kako raditi u poslovnom okruženju, posebice o timskom radu, s obzirom na to da sam praksu obavljao u jednom od timova kompanije. Naučio sam kako, brzo i učinkovito koordinirati posao s kolegama i kakav treba biti odnos prema korisnicima. Naravno, naučio sam i nešto o novim tehnologijama i njihovoj primjeni i baš mi je drago što sam dobio priliku da steknem radno iskustvo u poslovnom okruženju King ICT-a, jer će mi to iskustvo biti od velike koristi, kako u akademskom tako i u privatnom i budućem profesionalnom životu’’, rekao je mladi FER-ovac Tomislav Fereček. On je praksu odradio u King ICT-u, a njegovi radni kolege spremno su potvrdili kako je ovakav projekt neprocjenjiv jer s Tomislavom u poslovnoj zajednici i oni su bogatiji za nova znanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!