Preko servisa Hitro.hr lani osnovano 13,5% više tvrtki

Autor: Darko Bičak , 15. siječanj 2017. u 22:01
Direktorica HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić/Žarko Bašić/PIXSELL

Među novoosnovanim tvrtkama prevladavaju jednostavna društva ograničene odgovornosti kojih je lani osnovano 4096.

Iz godine u godinu raste broj poduzeća i obrta osnovanih preko servisa Hitro.hr, a lani ih je prema analizi Financijske agencije (Fina) bilo osnovano 6559 što je 13,5 posto više nego u godini prije kada ih je bilo osnovanih 5778.  

Konstanta je da prevladavaju jednostavna društva ograničene odgovornosti (jdoo) kojih je samo lani bilo 4096 novopokrenutih. Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) komentirali su da se ovaj rast broja novoosnovanih poduzeća može pripisati i intenziviranju gospodarske aktivnosti, odnosno nastavku gospodarskog oporavka Hrvatske te nekim pozitivnim makroekonomskim trendovima, kao što su rast osobne potrošnje, prometa u trgovini na malo, rast industrijske proizvodnje i robnog izvoza te postupna stabilizacija na tržištu rada.

"U HGK očekujemo da će se takvi pozitivni gospodarski trendovi nastaviti jer i u ovoj godini očekujemo pozitivnu stopu gospodarskog rasta, ali i daljnja rasterećenja poslovanja gospodarstvenika putem novog Vladinog akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva. Sve navedeno će, zajedno s olakšanim i bržim postupkom registriranja novih poduzeća, u konačnici doprinijeti daljnjem porastu broja novootvorenih trgovačkih društava i obrta", kažu u Komori. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da osnivanje novih poduzeća uvijek treba promatrati u kontekstu opće gospodarske situacije ali i percepcije, kako opće javnosti ali i pojedinca, postoje li uvjeti da pojedinac svoju poduzetničku ideju ili priliku pretvori u pothvat.

 

6559 tvrtki

i obrta osnovano je protekle godine preko servisa Hitro.hr

Anny Brusić, direktorica HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika ističe da sva relevantna istraživanja pokazuju da na odluku o osnivanju poduzeća više utječe percepcija poduzetništva u društvu, a manje postupak osnivanja poduzeća. "Svjesni smo činjenice kako posljednjih godina dominira negativna percepcija poduzetnika, često potaknuta kriminalnim radnjama i nepoštenim poslovanjem pojedinaca, ali štetu trpi cijela poduzetnička zajednica. Zato, osim provođenja mjera za poduzetnike, danas je više nego ranijih godina, potrebno iznova kreirati politike i mjere za smanjenje negativne percepcije poduzetništva", kaže A. Brusić. Dodaje da je Hitro.hr jedan od alata kojim se treba pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti način osnivanja poduzeća, ali nije presudan za donošenje odluke o pokretanju poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close