Pregrada je već dugo grad poduzetnika, a ovakvih bi manifestacija trebalo biti daleko više

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. rujan 2015. u 22:01
Bilo je mnogo zainteresiranih za sve edukacije i predavanja u Pregradi/Vjeran Žganec-Rogulja/ PIXSELL

Krapinska županija još je u drugoj polovici 2013. počela izlaziti iz krize; bilježi najveći rast zaposlenosti, a njezini poduzetnici čak 32,9% prihoda ostvaruju u inozemstvu.

Poslovni uzlet grada Pregrade, manifestacija u sklopu projekta Poslovnoga dnevnika, u tom je gradu uz male poduzetnike i obrtnike te vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) okupila i mnoge druge zainteresirane koji su sudjelovali na edukacijama i predavanjima o EU fondovima za ruralni razvoj, o povoljnim kreditima HBOR-a…

"Poslovni dnevnik prepoznaje važnost uloge malih i srednjih poduzetnika u ukupnom hrvatskom gospodarstvu, pri čemu upravo oni s 50 posto sudjeluju u kreiranju BDP-a. U srednjem i malom poduzetništvu zaposleno je 65 posto ukupnog broja zaposlenih građana. Iz perspektive Poslovnog dnevnika, mali i srednji poduzetnici sama su srž i kapilarni sustav našega gospodarstva. Želimo im omogućiti da svoja znanja i vještine podignu na razinu kojom će biti konkurentni ne samo na domaćem, već na zajedničkom tržištu Europske Unije", istaknuo je na otvorenju glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović. Krapinsko zagorska županija pohvaljena kao jedan od važnijih inkubatora hrvatskog gospodarstva. Koncept Poslovnog uzleta predstavljen je kao snažan alat koji poduzetnicima omogućava implementaciju novih rješenja, a u konačnici i napredak. Cilj Poslovnog uzleta je poticanje na inovativan pristup i razmišljanje.

 

Lončar

Odlučili smo ići kapilarno na teren i, što je najvažnije, okrenuti se poduzetnicima koji nisu isključivo u Zagrebu

"Novostečenim vještinama poduzetnici mogu optimizirati poslovanje, a uz kreativnost postaju i visokokonkurentni", istaknuo je Šimatović. Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, pozicionirao je Pregradu kao jedan od prvih gradova koji su model Poslovnog uzleta prepoznali kao poslovno-edukativni koncept s višestrukom koristi. "Pregrada se može smatrati gradom poduzetnika i ovakvih bi impulsa trebalo biti više", istaknuo je, dodavši da je riječ o gradu i regiji koji su preživjeli promjene društveno-političkih sustava i krize, a danas bilježe odlične gospodarske rezultate. Naglašeno je da se do smanjenja nezaposlenosti došlo putem investiranja, pri čemu za rezultate nije zaslužna samo lokalna samouprava, već je do njih došlo zajedničkim snagama, suradnjom s poduzetnicima i, ponajprije, resornim ministarstvima.

"Hrvatska je na putu opravka. U skladu s tim, imamo zadaću potaknuti i mlade ljude na bavljenje poduzetništvom", istaknuo je Vešligaj. Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, iskazao je zadovoljstvo postignućima i napretkom grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije. U trećem kvartalu bilježi se rast BDP-a, što je vrlo važno s obzirom na petogodišnje recesijsko razdoblje. "Krapinska županija još je u drugoj polovici 2013. počela izlaziti iz krize. Bilježimo najveći rast zaposlenosti, s 1444 osobe zaposlene više nego prošle godine u ovo vrijeme", pohvalio se župan. "Brojke nam idu u prilog. Naši poduzetnici 32,9 posto prihoda ostvaruju na inozemnom tržištu, dok je prosjek RH kreće oko 17,4 posto", dodao je župan. Pozitivne promjene u županiji posljedica su bolje organizacije i dobrih investicija: "Zagorje je jedno veliko gradilište, ali to nam i treba. Ceste su sada dobre, dok smo ranije godinama zaostajali za drugim regijama".

Istaknuto je kako se ulaganjem u nove tehnologije i širenje tržišta mogu otvoriti nova radna mjesta, dok se mjerama Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva gospodarstva mogu pribaviti bespovratna financijska sredstva. "Financije nikad nisu bile veće", riječi su kojima je župan pozvao na optimizam i grad Pregradu predložio kao svijetli primjer, a dobru suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom naveo kao jedan od ključnih uvjeta za uspjeh. "Mijenjaju se uvjeti i poduzetnička klima. Investicije kreću, ni banke nisu više toliko krute. No, uvijek ima prostora za napredak". istaknuo je.

Prisutne je motivirao da edukacijama i projektima pristupe razvoju svojih poslovanja jer ima novca iz EU fondova na raspolaganju. Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, podsjetila je na neke tekuće, ali i najavila buduće projekte te javne pozive. Lani je Ministarstvo krenulo s tek sedam projekata i gradova na razini RH u sklopu Poslovnog uzleta, a danas imaju 23 uključena grada. "Odlučili smo ići kapilarno na teren i, što je najvažnije, okrenuti se poduzetnicima koji nisu isključivo u Zagrebu", istaknula je pomoćnica ministra te sve okupljene pozvala da, s ciljem boljeg informiranja, izvrše veći pritisak prema obrtničkoj i gospodarskoj komori.

"Naše se ministarstvo može pohvaliti transparentnom komunikacijom. Pozivam vas da redovito provjeravate web stranice Hamag-Bicra, kao i stranice Ministarstva", istaknula je podsjetivši na korištenje strukturnih fondova EU jer je riječ o financijskim instrumentima koji mogu biti od velike pomoći. U skladu s poticajima, najavljena su i dva javna poziva. Jedan od budućih, poziv Fondova EU za poljoprivredu, usmjeren je na mlade poljoprivrednike. Upozorila je na važnost pravodobne i temeljite pripreme za natječaje. "Svim poduzetnicima želim mnogo uspjeha i da budu prvi vagon u lokomotivi gospodarstva", istaknula je Lončar. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close