Predstavnici Alibabe uskoro dolaze u posjet Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 23. siječanj 2017. u 14:00
Kinezi se za Hrvatsku zanimaju zbog investicije u gospodarsku zonu kod Zadra, Foto: Pixell

Kinezi se za Hrvatsku zanimaju zbog investicije u gospodarsku zonu kod Zadra.

Kineski e-trgovac Alibaba, osim s hrvatskom Vladom, o izgradnji logističkog centra za Europu razgovara i s Bugarskom.

Tamošnja vlada i kineska novinska agencija Xinhua navode da su se predstavnici tri kineske tvrtke sastali s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. Riječ je o predstavnicima Alibabe Group, koji traže pogodnu luku i distribucijski centar za Europu, GS-Solar Company, tvrtka koja traži pogodno mjesto za izgradnju tvornice solarnih panela, i GoldPoly Group, koja je zainteresirana kupovati bugarski duhan. U Ministarstvu gospodarstva, koje je naklonjeno da Alibaba luku i logistički centar smjesti u Zadru, kažu da ih je Alibaba kontaktirala, ali ne žele otkrivati detalje razgovora.

"Predstavnici navedene tvrtke kontaktirali su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te je održan sastanak na kojem su prezentirane mogućnosti i pogodnosti za investitore, no trenutačno nismo u mogućnosti dati više informacija", poručuju iz Ministarstva. U Gradu Zadru kažu da su u kontaktu s Veleposlanstvom Republike Kine u Hrvatskoj kao i s lobistom Davidom Lekajem. No, navode da dosad nije bilo službenih kontakata između Alibabe i Grada Zadra.  "Nove investicije su dobrodošle i zadarska gradska uprava otvorena je za razgovore sa svim investitorima koji iskažu interes za ulaganje u Zadar i zadarsku regiju", kaže Marina Mihovilović Pajkin, voditeljica odnosa s javnošću Zadra.

Dalmatinski grad, čije su dvije najveća investicije u posljednje vrijeme luka Gaženica i gospodarska zona Crno, nada se javno-privatnom partnerstvu u toj zoni, a kroz koje bi mogao ubrzati investicije u gospodarstvo posebno nakon što je porezna reforma lokalnim upravama smanjila izvore financiranja. Lobist David Lekaj kaže da je u Kini na sastanku s Upravom Alibaba grupe prezentirao Zadar kao najbolju moguću lokaciju. Navodi da je u Hrvatskoj naišao na široku političku potporu tom projektu. "Uz spomenute, potporu sam dobio i od strane Ureda predsjednice, a grad Zadar je partnerski uključen od samog početka. Gradonačelnik Kalmeta je dao vrlo korektnu potporu svemu. Sve projekte izvidjet će Alibabino izaslanstvo, koje bi uskoro trebalo posjetiti Hrvatsku", kaže Lekaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Činjenica da gospodarska zona Crno postoji tek u urbanističkom planu i to zadnjih 15ak godina baca skroz novo svjetlo na ovu PR priču gradske uprave. Zadnji put kad su kineski turoperatori došli vidjeti mogućnosti zadarskog turizma nitko ih iz gradske uprave nije primio, niti gradonačelnik niti itko od njegovih zamjenika. I sada bi trebali vjerovati u ovu priču, sic.

New Report

Close