Praksa može značajno usmjeriti budući profesionalni razvoj studenata

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. siječanj 2017. u 22:00
Renata Kašnjar - Putar, članica Uprave PBZ Croatia Osiguranja/Tomislav Miletić/PIXSELL

U sklopu projekta Poslovnog dnevnika na praksi u PBZCO-u bila je Martina Petrovečki, studentica Informacijskih tehnologija.

PBZ Croatia Osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (PBZCO) u projektu Iskustvo zlata vrijedi koji Poslovni dnevnik uspješno uz suradnju s brojnim partnerima provodi već četiri godine sudjeluje od njegovog samog pokretanja. Iz PBZCO-a poručuju da Iskustvo zlata vrijedi smatraju kvalitetnom i hvalevrijednom idejom koja je i ranijih godina ispunila očekivanja te da im je drago što su imali prilike biti sudionikom ove uspješne priče.

Glavna zadaća projekta Iskustvo zlata vrijedi širenje je svijesti društva o problemu s kojim se suočavaju mladi s invaliditetom i mladi slabijeg socijalnog statusa, i to uz istovremeno pružanje potpore u pronalasku adekvatnog mjesta za radnu praksu, a u budućnosti možda i zaposlenja. Stoga je odaziv tvrtki koje su takvu priliku spremne osigurati svake godine sve veći, a studentskih prijava sve više. Među zadovoljnim partnerima nalazi se upravo i PBZCO, a i iskustva studenata koji su kod njih prijašnjih godina obavljali praksu vrlo su pozitivna. Mogućnost da studenti kod njih steknu uvid u radne procese na početku profesionalnog života olakšava kasnije snalaženje na tržištu rada jer na njega izlaze sa stečenim novim vještinama i znanjima.

Rad u struci
"Vjerujemo da praksa u dobro organiziranoj kadrovski mladoj kompaniji može značajno pridonijeti i usmjeriti budući profesionalni razvoj studenata koji nam se u ovom projektu kroz praksu pridružuju. Ponovno smo se s veseljem priključili jer vjerujemo da je u stjecanju radnog iskustva važno pružiti priliku studentima, posebno socijalno ugroženijim, pri čemu je radna praksa način na koji možemo i rado izlazimo u susret. Projekt ocjenjujemo dobro organiziranim i vrlo uspješnim pa smo mu se stoga i ove godine s entuzijazmom priključili", poručila je Renata Kašnjar – Putar, članica Uprave. Na praksi u PBZ Croatia Osiguranju bila je Martina Petrovečki, studentica Informacijskih tehnologija u Zagrebu, koja je u razgovoru za Poslovni dnevnik naglasila važnost stjecanja što je moguće više praktičnog iskustva bez obzira na to što se svi možemo suočiti i s ponekim zatvorenim  vratima.

 

Petrovečki

Svim studentima preporučujem da se prijavljuju na što više projekata tijekom studija i budu aktivni.

"Budući da sam tijekom cijelog studija radila različite poslove kako bih zaradila džeparac, pretežito su ti poslovi bili van struke jer nerijetko kad bih slala molbe za posao u struci, ne bi dobivala odgovore ili bih dobila odbijenicu u smislu "pronašli smo kvalificiraniju osobu za navedeno radno mjesto", unatoč visokim uspjesima na studiju i tako u nedogled. I tako sam sasvim slučajno naišla na članak Poslovnog dnevnika gdje sam saznala za projekt Iskustvo zlata vrijedi", kazala je Petrovečki. Dodala je i da je daljnjim istraživanjem saznala više te se u konačnici odlučila i prijaviti na praksu u sklopu projekta na posljednjoj godini studija pred diplomiranjem. U prijavi je, kaže, uvidjela idealnu priliku da konačno radi u struci i kako zapravo funkcionira poslovanje unutar jedne velike tvrtke.

"Što se tiče zapošljavanja mladih u Hrvatskoj, naše šanse bez iskustva su zapravo vrlo male, tako da smatram da je svaki ovakav projekt hvale vrijedan, za sve studente tako i za studente s invaliditetom, pogotovo kad je praksa doista radna uz kvalitetne mentore. Stoga, preporučujem svim studentima dobre volje da se prijavljuju na sto vise projekata tijekom studija i budu aktivni jer će se isplatiti", zaključila je Petrovečki.

Kvalitetni projekti
Treba spomenuti i da PBZCO kao strateški partner podupire još jedan projekt Poslovnog dnevnika, i to Hrvatska pamet Hrvatskoj (HPH), nastalom s ciljem osnaživanja i poticanja razvoja poduzetničkih ideja mladih u Hrvatskoj. Fond menadžerica PBZCO-a Julijana Njegovec u jednom od ranijih komunikacija s Poslovnim dnevnikom istaknula je kako je PBZCO na sudjelovanje privukla činjenica da je i HPH kvalitetno osmišljen projekt jer potiče inovativnost i kreativnost studenata. "Osim toga, oni istovremeno dobiju priliku da prezentiraju svoje ideje, steknu nova znanja i iskustva, upoznaju dio poslovne zajednice te da u konačnici dobiju vjetar u leđa te nastave na realizaciji svojih ideja i pokretanju vlastitih biznisa.

Što se tiče predstavljenih projekata koje smo čuli u kategoriji Inovativna Hrvatska, ideje su vrlo raznolike i originalne te definitivno imaju potencijala. Posebno veseli veliki entuzijazam i količina energije koja je uložena u projekte kao i profesionalnost kod samog izlaganja. Također, vrlo je pohvalno što studenti razmišljaju u smjeru stvaranja inovacija, novih poslovnih koncepata i poslovnih modela", prilikom žiriranja u prosincu prošle godine komentirala je Njegovec. PBZ Crotia Osiguranje kroz aktivno sudjelovanje u svim takvim projektima nastoji dati doprinos i podršku zadržavanja što većeg broja mladih i školovanih da svoju profesionalnu budućnost ostvare u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close