Potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2018. u 13:15
Foto: promo

Potpisivanjem ove Deklaracije svaki od potpisnika postaje dijelom Startup Europe Central and Eastern Europe mreže.

Danas je u Sofiji svečano potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe koja će omogućiti povezivanje ključnih dionika u cilju stvaranja preduvjeta za rast i razvitak na inovacijama temeljenog startup poduzetništva.

Ova deklaracija, kreirana od strane Startup Europe – inicijative Europske komisije, ima za cilj povezati ključne dionike startup zajednice, unapređivati poduzetničku kulturu te voditi ekosustave Središnje i Istočne Europe k uspjehu.

Digitalna revolucija pruža mnoge mogućnosti za rast na inovacijama temeljenog gospodarstva. Prostor Središnje i Istočne Europe, zbog velikog broja talentiranih ljudi sa snažnim vještinama iz ICT područja i dinamičnom startup zajednicom, posjeduju značajan potencijal. Digitalna je transformacija krucijalna za razvoj ovih regija.

Jaka startup zajednica ima potencijal transformirati lokalnu ekonomiju te osigurati održivi rast i visoku stopu zaposlenosti kao temelj snažne ekonomije. Istovremeno, ova zajednica kontinuirano se suočava s izazovima koji ometaju njezin daljnji rast i razvoj kao što su nedostatak informacija, birokracija i složeni postupci pri pristupu izvorima financiranja.

Deklaraciju su potpisali sljedeće organizacije Srednje i Istočne Europe: Bulgarian Business Forums (Bugarska), CzechInvest (Češka), Zagrebački inovacijski centar – ZICER (Hrvatska), Europa Media Group (Mađarska), predstavnik Poljske, Spherik Accelerator (Rumunjska), The Slovak Alliance for Innovation Economy (Slovačka) i IPR Venture Factory (Slovenija).

Potpisivanjem ove Deklaracije svaki od potpisnika postaje dijelom Startup Europe Central and Eastern Europe mreže.

Zagrebački inovacijski centar, kao središnje mjesto razvoja startup zajednice u Hrvatskoj, predstavlja našu zemlju u ovoj inicijativi. Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra i hrvatski potpisnik Deklaracije o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe i Zapadnog Balkana, izjavio je: Zemlje poput Hrvatske imaju podjednake izazove u pozicioniranju svojih proizvoda na globalna tržišta. Međusobne aktivnosti te suradnja usmjerena prema istim ciljevima mogu donijeti zajedničke i multiplikativne koristi. Nužno je poticati transnacionalnu suradnju. Posebna mi je čast što je ZICER prepoznat kao ključni dionik hrvatskog inovacijskog i startup ekosustava.

Kooperativnošću i zajedničkim naporima zemalja potpisnica ove Deklaracije stvaraju se preduvjeti za pokretanje i lakši plasman proizvoda malih i srednjih visokotehnoloških tvrtki na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije i šire. Kao rezultat ovakve suradnje otvorit će se nove mogućnosti stvaranja međunarodnih uspjeha.

Komentirajte prvi

New Report

Close