Potencijal biomase želi se diskreditirati

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2017. u 21:59
Cvečić Bole zagovara veće korištenje biomase u Hrvatskoj/Goran Kovačić/PIXSELL

Neki lobiji sada izokreću značenje EU direktive i žele nametnuti dodatne kriterije održivosti za šumsku biomasu.

CROBIOM je preko EU udruge AEBIOM sudjelovao u konzultacijama oko izmjena europskog energetskog zakonodavstva, koje uključuju izmjenu Direktive o obnovljivim izvorima energije (RED) i opsežan energetsko-klimatski paket zakona (Clean Energy) koji je usvojen krajem studenog.

Sektor sada očekuje i donošenje hrvatskih zakonskih rješenja, koja će stabilizirati ulaganja i osigurati nastavak poticajnih energetskih politika. Ulaganje u obnovljive izvore energije za mnoge je gospodarske subjekte, temeljem vrlo poticajne europske regulative otvorilo velike mogućnosti za poslovni rast i profitabilno poslovanje, stoga je u proteklom desetljeću u Hrvatskoj zabilježena pojava preko 200 različitih ulagačkih projekata. Radi se o ulaganjima u proizvodnju konjunkturnih energenata iz drva poput peleta ili sječke te o proizvodnji električne energije iz drva kroz kogeneracijska postrojenja.

Hrvatska regulativa OIE je relativno novi dio zakonodavstva i trebala je u svom nastanku slijediti EU energetske smjernice, pa bi izmjene europskog energetskog paketa logično trebale podrazumijevati i promjene postojećih zakona i podzakonskih akata. S druge strane, CROBIOM je u više navrata zatražio temeljite promjene u cijelom paketu OIE zakonodavstva u Hrvatskoj. Dio podzakonskih akata nije još do sada uopće usvojen, što koči dio investicija i operativne poslovne subjekte u sektoru. CROBIOM je u sklopu podrške aktivnostima AEBIOM-a identificirao ključne aspekte koji bi mogli postati pozitivni temelji za veće korištenje biomase u Hrvatskoj koja se danas glavnom izvozi. To znači manje korištenje fosilnih izvora energije i smanjenje stakleničkih plinova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close