Postižu ekološku, turističku i proizvodnu samoodrživost

Autor: Lucija Špiljak , 14. ožujak 2019. u 22:00
Petar Ćurlin je u hotelu glavni kuhar/Miranda Čikotić/PIXSELL

Omiška obitelj Ćurlin vodi boutique hotel za koji proizvodi povrće u eko vrtu, meso i sir u svom OPG-u. Otpad kompostiraju, a objekt energiju prima iz solarne elektrane.

Boutique hotel s vrhunskom gastro ponudom na moru, eko vrtom, proizvodima iz obiteljskog OPG-a i vlastita solarna elektrana. Sve to nalazi se u ponudi obiteljskog hotela Villa Dvor u Omišu, koji vodi Petar Ćurlin. Da je riječ o vrsnom poduzetniku pokazuju brojna priznanja za zasluge u razvoju turizma i rezultate postignute u gospodarstvu i kulturi. Osim što je magistar ekonomije, vlasnik diplome Business Administration na La Salle University u SAD-u, završio je i školu za kuhara i našao odličan način kako spojiti obje struke.

Naime, njegov hotel Villa Dvor, na temelju ocjena gostiju koji su u njemu boravili, svrstao se na 14. mjesto u kategoriji kvalitete usluge u odnosu na sve hotele u Hrvatskoj, a 2017. na peto mjesto u kategoriji dobiveno za plaćeno. Obitelj Ćurlin otvorila je obrt 2002., a hotel je započeo s radom četiri godine kasnije. "Hotelom upravljam uz podršku sinova Stipe i Ante koji su i zaposleni u hotelu. Stipe na poslovima računovodstva, revizije i planiranja, a Ante na poslovima prodaje i marketinga. Rade i ostale poslove za koje se ukaže potreba. Supruga Marija radi na pripremi doručka i kolača, a ja kao glavni kuhar", priča nam Petar. 

'Rezultati su nam izvanredni'
Hotel se profilirao kao boutique hotel za goste koji daju prednost aktivnom odmoru ili uživanju u vrhunskoj gastro ponudi, uz domaće vino obitelji Ćurlin. Okosnicu ponude čine ekološki proizvodi iz vlastite proizvodnje s njihovog OPG-a, svježe povrće iz bio vrta, jadranska te riba iz rijeke Cetine. Uz hotel ova poduzetna obitelj ima poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na povrtlarstvo, a OPG Ćurlin ima svinjogojstvo, uzgoj koza, peradarstvo, kao i proizvodnju sira i suhomesnatih proizvoda. Pored toga na Pelješcu OPG Ćurlin za potrebe hotela proizvodi vrhunsko vino. Rezultati su, kaže Petar, izvanredni. "Postižemo vrhunsku kvalitetu namirnica koje nudimo u hotelu.

Zbog načina zbrinjavanja biološki razgradivog otpada u vlastitoj kompostani i njegove prerade u humus, hotel je od 2011. vlasnik znaka Prijatelj okoliša. Već od 2006. hotel razvrstava otpad i kompletni biorazgradivi otpad i papir kompostiramo, a potom zreli kompost uz pomoć kalifornijskih glista prerađujemo u vrhunski humus na kojem kasnije uzgajamo sve povrće", priča nam Ćurlin. Godišnje kompostiraju 20-ak tona biorazgradivog otpada i proizvedu oko 7000 litara prvoklasnog humusa. Ostatke hrane nose na farmu i njima hrane domaće životinje.

 

5. mjesto

u hrvatskoj drži hotel Villa Dvor u kategoriji dobiveno za plaćeno

Visoki ekološki standardi rezultirali su činjenicom da hotel Villa Dvor, na području cijelog Omiša i šire, ima prvu solarnu elektranu snage 24 kW. Ekološka osvještenost i ekonomska isplativost potaknuli su Petra i njegov tim na njenu izgradnju. Projekt konstrukcije izradio je FESB u Splitu dok su nosivu potkonstrukciju izradili on i sin Stipe. Elektrana se sastoji od 104 panela i frekventnog pretvarača i priključena je na sustav javne mreže. 

"Godišnje proizvedemo otprilike 38 megavatsati električne energije što nam donosi oko 120.000 kuna prihoda. U sustavu grijanja i hlađenja i pripremi potrošne tople vode koristimo solarne panele, dizalicu topline i rekuperator otpadne topline, tako da na 1 kilovat utrošene energije imamo više od 5 kilovata dobivenog učinka", objašnjava Ćurlin. Pored toga utječu na smanjenje emisije CO2 za oko 34 tone godišnje i pozitivni financijski efekt od oko 140.000 kuna.

Zdrava klima i međuljudski odnosi
Unatoč odličnim rezultatima, Petar kaže da problema u hrvatskom turističkom sektoru ima puno. Glavni problem ovaj Omišanin vidi u velikom brutu zbog izuzetno skupe države i smatra da u budućnosti na tome treba ozbiljno poraditi. Pored toga, dodaje, PDV mora biti isti ili niži od PDV-a koji ima naša mediteranska konkurencija. Hotel dobro posluje i zahvaljujući dobrim odnosima sa zaposlenicama, a tako razvijaju i lojalnost i međusobno povjerenje pa zajedno, kaže vlasnik, funkcioniraju kao velika obitelj. Trenutačno imaju pet stalno zaposlenih na neodređeno, četiri stalna sezonca i dva sezonca koji svake godine dolaze kod njih odraditi sezonu.

  "Svi zaposlenici su s područja grada Omiša i Dugog Rata. Ne zapošljavamo strance. S obzirom na to da sam i prije otvaranja hotela od 1989. godine imao privatnu firmu, moja najbolja djelatnica je kod mene zaposlena još od te godine. To dovoljno govori. Njegujemo zdravu klimu i međuljudske odnose pa ljudi ne odlaze. Plaće za naše uvjete su sigurno među boljima u branši u Hrvatskoj. Stimulacije su kroz mogućnosti dodatnog obrazovanja i zajedničke višednevne i edukativne izlete", ističe Petar Ćurlin.

Naime, kontinuirano stipendiraju mlade učenike i studente, a potom ih zapošljavaju u hotelu. "Žao mi je što mladi odlaze. Mislim da je Hrvatska obećana zemlja i da se isplati potruditi. U prilog tome govori i više od 100 milijuna noćenja godišnje. Stanje na svjetskom turističkom tržištu prema podacima WTO-a pokazuje kontinuirani rast. Što se tiče našeg hotela, mi također u zadnjih sedam godina bilježimo rast noćenja i prihoda", kaže naš sugovornik. No, nisu stali samo na hrvatskom tržištu.

Naime, već godinama nastupaju na desetak svjetskih turističkih sajmova.  "S obzirom na to da su troškovi nastupa značajni – prosjek je oko 80.000 kuna po sajmu – odlučili smo se javiti na natječaj EU u mjeri Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća", priča Ćurlin. Na natječaj su se prijavili u listopadu 2017., ukupni iznos projekta je bio 250.270, a bespovratno su dobili 212.000 kuna. 

Kako bi povećali popunjenost i produžili rad u pred i posezoni, odlučili su se dodatno profilirati kao Bike hotel.  "Namjera nam je da u budućnosti podignemo hotel s tri na četiri zvjezdice i da dobijemo znak Bike hotel, a time i povećamo dodatne sadržaje u hotelu. U planu nam je pojačati i ponudu našeg restorana Knez koji je već pet godina zaredom po ocjeni Gastronauta svrstan u top 100 restorana u Hrvatskoj", zaključuje Petar Ćurlin.

Komentirajte prvi

New Report

Close