Poslovni uzlet uskoro u Čakovcu: Restrukturiranje kao nova šansa

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2015. u 09:07
Foto: Borna Filić / Pixsell

Nikola Nikšić je 23 godine proveo radeći na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama, računovodstvom i kontrolingom.

Nikola Nikšić je 23 godine proveo radeći na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama, računovodstvom i kontrolingom. Dugogodišnji je predavač i savjetnik u raznim područjima menadžmenta i ekonomije poslovanja. Bavi se poslovima menadžerskog savjetovanja, uslugama iz područja organizacije i ekonomike poduzetništva te poslovnom edukacijom odraslih. U tiskanim poslovnim medijima redovito objavljuje članake s osvrtima i analizama na gospodarske aktualnosti. Inicijator je koncepta „Mali hrast“, kontrolinga 'nadaljinu', klasteriranih savjetodavnih i menadžerskih usluga za potrebe organizacijskih promjena i unaprijeđenja u brzorastućim mikro i malim poduzetničkim organizacijama. Nikšić je za menadžment (CMC) licenciran pri ICMCI (The International Council of Management Consulting Institutes), ovlaštenom procijenitelju poslovne izvrsnostipri EFQM (European Foundation for Quality Management) te ovlašteni računovođa. Dobitnik je nagrade Primus 2011.,za najboljeg poslovnog savjetnika u Hrvatskoj na području strateškog menadžmenta i organizacijskog razvoja.

Na Poslovnom uzletu Međimurske županije u gradu Čakovcu 27.travnja održat će besplatnu edukaciju Restrukturiranje malih i srednjih poduzeća kao nova šansa. 

Što će konkretno poduzetnici i obrtnici dobiti dolaskom na vašu edukaciju? Koja konkretna znanja i informacije ćete im ponuditi? 

Restrukturiranje se po svojim ključnim ciljevima može tretirati kao inovativni koncept kojim će organizacija kroz korjenite promjene u poslovanju osigurati osobine izvrsnosti potrebne za dugoročni opstanak poduzeća. Taj se postupak transformacije provodi po određenim „pravilima igre“ koja se moraju dobro poznavati.

Polaznicima će se na edukaciji dati osnovne informacije i naučiti ih kako se analizom financijskih izvještaja i generiranjem financijskih pokazatelja uspješnosti poslovanja dolazi se do konkretnih saznanja o promjeni strukture financiranja poduzeća. Saznat će kako se analiziraju aktivnosti i procjenjuje koliko i na koji način  utječu na fleksibilnost i rizičnost poslovanja poduzeća te donose odluke o napuštanju djelatnosti i ulascima na nova tržišta te kako se ostvaruju uštede na način da se dio fiksnih troškova pretvara u varijabilne troškove koji ovise isključivo o obujmu poslovanja poduzeća. 

Koja je posebnost vaše edukacije? Po čemu će biti drugačija od ostalih u nizu Poslovnog uzleta? Zašto je važno? 

Aktualna dinamika promjena i globalna konkurencija, u uvjetima dugoročne krize lokalnog gospodarstva,  primoravaju gotovo sve poduzetničke organizacije da se kontinuirano mijenjaju i prilagođavaju, optimiziraju organizaciju i poslovanje i time osiguraju dugoročan opstanak i konkurentnost na tržištu. 

Važno je da se promjene, prilagodbe i unapređenja, prethodno dobro analizirane i isplanirane, provedu dovoljno brzo i sveobuhvatno.  Utoliko su znanja i informacije iz područja restrukturiranja neophodna za većinu poduzetnika i menadžera.

Koje prednosti će imati poduzetnici koji je dođu slušati u odnosu na ostale? Kako će im to pomoći u poslovanju?

Restrukturiranje je vrlo složen i često dugotrajan proces. Dijeli se na reaktivno defenzivno (financijsko i operativno) i proaktivno strategijsko restrukturiranje. Najčešće se provodi kada organizacija posluje loše, i to defenzivno, a najpoželjnije vrijeme za provedu je dok organizacija posluje dobro, kada je mogućnost za uspješno strateško restrukturiranje znatno veća. 

Najčešća pogreška je samo promjena organizacijskog ustroja i smanjenje broj zaposlenih. 

Osim toga, treba imati na umu da restrukturiranje ima svoju cijenu, i bitno je znati hoće li se troškovi restrukturiranja u konačnici moći tretirati kako jedan oblik investicije s dobrim povratom na uloženo. 

Upoznavanje s oblicima i tijekom procesa restrukturiranja (od analize aktualnog stanja s naglaskom na detektiranje ključnih problema i rizika, definiranja najpodobnijeg modela restrukturiranja i izrade plana, do njegove implementacije i upravljanja provedbom), svakako bi trebalo biti od pomoći polaznicima pri donošenju važnih strateških i upravljačkih odluka.

Program ostalih edukacija pogledajte ovdje, a prijaviti se možete na sljedećem linku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close