Poslovi budućnosti grupiraju se u nekoliko gradova

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tvrtkama u tim sektorima obično na ruku idu međusobna blizina, kao i činjenica da visoko obrazovane zaposlenike na koje ciljaju privlače gradski sadržaji.

Nova analiza koja odgovara na pitanje gdje nastaju „inovativna” radna mjesta u SAD-u oslikava podijeljeno gospodarstvo u kojem se kompanije ključne za budući rast koncentriraju na sve manjem broju lokacija.

Razlike u tempu otvaranja novih radnih mjesta, dohocima i budućim perspektivama između uspješnih gradova i ostatka SAD-a u posljednje su vrijeme sve češće predmet žestokih političkih rasprava i ekonomskih istraživanja, a istraživanje Brookings Institutiona, objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da je problem puno složeniji nego što se mislilo.

Tako čak i gradovi koji postižu dobre rezultate kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta, poput Dallasa, sve teže privlače radnike iz 13 sektora s najproduktivnijim poslovima.

Između 2005. i 2017. godine kompanije u kemijskom i sektorima satelitskih telekomunikacija i znanstvenih istraživanja preselile su u nekih dvadesetak gradova, među kojima prednjače San Francisco, Seattle, San Jose, Boston i San Diego, pokazalo je istraživanje.

Ti su, većinom obalni, gradovi privukli oko 250 tisuća novih radnih mjesta, što predstavlja povećanje za šest posto.

Tvrtkama u tim sektorima obično na ruku idu međusobna blizina, kao i činjenica da visoko obrazovane zaposlenike na koje ciljaju privlače gradski sadržaji.

Ekonomist Brookings Institutiona Mark Muro strahuje da bi taj trend mogao „eskalirati i postati destruktivan”, s obzirom na razdvajanje radne snage na one zaposlene u visoko produktivnim gradskim područjima, s dobrim primanjima, i one koji rade u drugim dijelovima zemlje.

Iako su skupo stanovanje, visoke plaće i gužve potaknule neke tehnološke tvrtke na otvaranje ureda izvan Silicijske doline, takva su kretanja zasad sporadična. Većina američkih gradskih područja ili gubi poslove u inovativnim sektorima ili ih uopće ne uspijeva privući, rekao je Muro.

U desetljeću na izmaku „duboko se ukorijenila jasna hijerarhija gospodarskih rezultata baziranih na inovacijskim kapacitetima”, stoji u istraživanju. U 13 analiziranih sektora radnici u bolje plasiranim gradovima bili su oko 50 posto produktivniji nego u ostalima.

U većem dijelu razdoblja nakon Drugog svjetskog rata radna snaga bila je mobilnija, a vrste kompanija koje su bile glavni pokretači gospodarstva nisu se tako intenzivno grupirale. Takav trend započeo je oko 1980. godine, napominje Reuters.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve