Poslodavci žele polaznike uglednih MBA

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2013. u 22:01
Europa je jedna od najpopularnijih destinacija za poslovne postdiplomske studije/Goran Jakuš/PIXSELL

Iako muškarci tradicionalno iskazuju veći interes za MBA programima od žena, zadnjih godina broj žena koje se odlučuju za MBA sustavno raste.

Otkada sam u jesen 2011. otišla na MBA studij na Westminster Business School u Londonu, vrlo često me hrvatski poslovnjaci mlađe generacije kontaktiraju putem LinkedIna, raspitujući se o fakultetu, programu, cijenama, načinu financiranja i životu u Londonu.

U početku sam bila iznenađena interesom Hrvata za inozemnim MBA programom, jer je moj odlazak u London, iako dugo željen, na kraju ipak bio posljedica sretnog spleta okolnosti i MBA stipendije koju mi je dodijelio Westminster Business School.

 

57posto

polaznika MBA 'executive programa' stariji su od 35 godina

I u recesiji interes ne jenjava 
Međutim, interes koji Hrvati iskazuju za pohađanjem inozemnog MBA programa samo je odraz trenutačnih globalnih trendova koji ističu popularnost međunarodnih MBA programa i studiranja na inozemnim poslovnim školama. Po istraživanju GMAC-a (Graduate Management Admissions Council), Europa je i dalje jedna od najpopularnijih destinacija za poslovne postdiplomske programe, s najvećim postotkom stranih polaznika, čak 61%. Isto istraživanje ističe da je opći porast interesa za MBA programima, kojeg čak ni recesija nije oslabila, posljedica ukupno veće obrazovne razine u svijetu, kao i potrebe poslodavaca za naprednim znanjima i vještinama, kakva se stječu na ovakvim programima. Iako muškarci tradicionalno iskazuju veći interes za MBA programima od žena, zadnjih godina taj se odnos mijenja te broj žena koje se odlučuju za MBA sustavno raste.

Primjerice, u 2012. godini, 43% MBA programa zabilježilo je rast u broju žena polaznica u odnosu na 2011. godinu, kad je taj postotak iznosio 31%. MBA polaznici najčešće imaju između 26 i 30 godina i 3 do 6 godina radnog iskustva. Izuzetak su polaznici MBA 'executive' programa od kojih je 57% starije od 35 godina i ima više od 6 godina radnog iskustva. Kako broj MBA programa u svijetu raste, tako i razlike u kvaliteti tih programa sve više dolaze do izražaja. Akreditirane poslovne škole i akreditirani MBA programi danas su važniji nego ikad. AMBA, The Association of MBAs, međunarodno tijelo smješteno u Londonu, najvažnija je organizacija u svijetu koja akreditira MBA programe. EQUIS i AACSB, ostala dva najutjecajnija i svjetski poznata akreditacijska tijela akreditiraju ukupni portfolio sveučilista (AACSB), odnosno poslovne škole (EQUIS), dok AMBA jedina ima specifične kriterije za evaluciju samih MBA programa. 

Isplati se upisati kvalitetni program
AMBA aktivno surađuje s najvećim svjetskim kompanijama i agencijama za zapošljavanje obrazujući ih o prednostima zapošljavanja kandidata sa MBA programima, ali i o razlici između akreditiranih i neakreditiranih MBA programa. Upravo iz tog razloga, uz financijske aspekte te specifičnosti samih programa, ključni kriteriji polaznika pri odabiru MBA programa uključuju i akreditaciju te ugled poslovne škole. Akreditirani MBA programi i ugledne poslovne škole, s druge pak strane imaju zahtjevnije kriterije pri odabiru polaznika i iziskuju veću financijsku investiciju, ali u vrijeme kada su poslodavci do te mjere osviješteni o kvaliteti i razlikama između MBA programa, svakako se isplati potruditi se upisati što kvalitetniji MBA.

Adela Papac, članica The Association of MBAs, London, UK, globalni ambasador i diplomant MBA programa na Westminster Business School, London, UK

Komentirajte prvi

New Report

Close